Mariborski svetniki bi obsojali medije

Maribor je mesto, v katerem politika vedno manj skriva svojo prepletenost z mediji. In obratno, novinarji s politiko. O tem sem spisal že nebroj opozoril. Zadnje je spodaj. Po tistem, ko je ljubljanski Dnevnik poročal o pobratenju med mestoma Harkov in Maribor ter podobnostih med županoma, so se nemudoma odzvali v ukrajinskem Harkovu, kjer so očitno tako rekoč naročeni na Dnevnik. Zapis je izšel v petek in še isti dan naj bi poslali pismo iz kabineta župana Harkova v Maribor. (Če je seja potekala dopoldne, so v Harkovu odreagirali že v zgodnjih jutranjih urah!) In potem sledi poziv, da mestni mariborski politiki obsodijo nesramen časopis, beremo v Večeru:

Mestni svet naj obsodi medije

Potem ko je župan Kangler nedavno obiskal Ukrajino in z županom drugega največjega mesta Ukrajine Harkov Genadijem Kernesom podpisal pismo o nameri za ustanovitev partnerstva med mestoma, so svetniki na seji partnerstvo tudi uradno formalizirali. “Žal imam grenek priokus. Eden od medijev je problematiziral to povezovanje, saj naj bi župan Harkova bil zaprt oziroma koruptiven. Zaradi tega smo že dobili pismo iz njegovega kabineta, da v Maribor ne bo prišel za dalj časa, ampak le na podpis. To, da je nekdo bil zaprt, ne more biti kriterij za presojanje njegovega dela, če želi dobro mestu,” je nad pisanjem medijev ponovno razočaran Kangler. Prepričan je, da je Harkov proevropsko usmerjeno mesto, tako tudi tamkajšnja politika. “To je velika priložnost predvsem za mariborsko univerzo. Sicer pa je to povezovanje bilo ideja mojega predhodnika, gospoda Borisa Soviča,” je še pojasnil Kangler. Razočaranju nad mediji se je pridružil tudi svetnik Županove liste Boštjan Viher: “Mestni svet naj obsodi takšno pisanje v medijih, naj pove, da si ne dovoli takšnega pisanja, ki ni proti županu enega ali drugega mesta, ampak proti razvoju Maribora!”

Dnevnik je torej zakuhal manjši škandal – župan Harkova je po branju Dnevnika postal užaljen, če naj verjamemo interpretaciji, zaradi česar bo kaznoval mesto Maribor in njegovega župana s tem, da na obisk ne bo prišel za dlje časa. Na novinarjih je, da to zgodbo raziščejo. Mimo nje pa je jasno, da je zgornji primer ne le šolska ilustracija pritiska na medij, temveč tudi poziva k političnemu pritisku na medij. Če se bodo mestni svetniki odzvali na poziv, ni znano.

Mimogrede, če je vodstvo Harkova očitno tako rekoč naročeno na Dnevnik, sem v enem izmed zapisov zasledil, da so se na mariborski občini pred tednom ali dvema odjavili od Večera. Še ena oblika političnega pritiska, ki je skoraj nihče ni zaznal, problematiziral ali celo o njej poročal (še najmanj Večer). Take mamo.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading