Urbanija bi discipliniral Mladino

Napoved, da bo Uroš Urbanija, politični favorit na čelu TV Slovenija po izboru generalnega direktorja, sprožil nekakšno »pravno vojno« zoper odgovornega urednika Mladine, pove največ o načinu delovanja dovčerajšnjega Janševega šefa Ukoma. Njegov modus operandi je že desetletje znan in eksplozivno reakcijo na Repovžev uvodnik z naslovom »Kriminal na RTV Slovenija« lahko štejemo za še eno plehko in hitro prepoznavno obliko zastraševanja, skozi katero se razgalja ozko dojemanje medijske svobode izražanja in zavračanje kritike na svoj račun.

Kaj točno je vznemirilo Urbanijo v zapisanem besedilu, da bo zaradi tega odpovedal poslovno sodelovanje s tednikom ter napovedal možnost vložitve pravnih sredstev proti Mladini? Kot pravi sam, gre za napade, sovražni govor in neprimerno besedno obračunavanje z njim, sklicuje se tudi na hujskanje. V uvodniku je imenovan le dvakrat.

Janšev šef propagande

Prvič ga Repovž okliče za »Janševega šefa propagande« in pove, da bo po njegovem imenovanju sledil prihod »Janševih najbolj zvestih kvazi novinarskih kadrov v javni zavod«. Nato urednik postavi tezo o »očiščenju zavoda«, ki bo moralo slediti po agresivni politizaciji zavoda s strani stranke SDS in njenih satelitov, kar pomeni, da bi po njegovem na koncu morali ostati brez služb politično nastavljeni kadri:

»Če RTV Slovenija, njeni zaposleni in ustvarjalci, želi spet pridobiti gledalke in gledalce, bo tokrat morala izpeljati očiščenje zavoda. Ti strankarski vojščaki SDS, nekateri šele zdaj dobivajo pogodbe o zaposlitvi, zato je tam Urbanija, bodo morali te službe izgubiti. Z RTV Slovenija bodo morali oditi. Brez tega se normalizacija ne bo zgodila. A ne samo oditi: dejansko bi morala nova ekipa dogajanje v zadnjih dveh letih obravnavati kot kriminalna dejanja, šlo je za načrtno zlorabo javnega servisa in javnih sredstev, za lažiranje kadrovskih potreb, za negospodarno delovanje. In tako je treba te ljudi tudi obravnavati, z današnjim generalnim direktorjem zavoda RTV Slovenija vred. Kot ljudi, ki so prekršili svoja pooblastila in ravnali v nasprotju z zakonodajo.«

Urbanija kot manipulant

Repovž ugotavlja, da večje poslovne škode zaradi odpovedi sodelovanja ne pričakuje. Ironično poslovnega sodelovanja po njegovem ni mogoče prekiniti, ker je že prekinjeno s tem, ko generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough v začetku leta ni podaljšal pogodbe o oglaševanju Mladininih medijev na Radiu Slovenija. Šlo je za popolnoma neposlovno, politično potezo, saj se je RTV Slovenija s tem odpovedala 6000 evrom, ki jih je Mladina plačevala za izdelavo oglasov. Urbanija torej v svojem zastraševanju celo blefira.

Če pa ima v mislih odpoved 20 naročnin na Mladino, to ni poslovno sodelovanje, ampak navadna naročnina, še dodaja odgovorni urednik tednika. Svoj komentar končuje udarno z namigom, da Urbanija z napadom prikriva dogajanje na TVS in hiti z zaposlovanjem propagandistov iz propagandnega aparata stranke SDS:

»Zakaj to počne, je seveda jasno. Ker resnica boli. In tako je tudi prav. To je namreč naša služba. Da razkrivamo take manipulante, kot je on. Zato nas ljudje tudi berejo.«

Discipliniral bi tudi Eugenijo Carl

Naj spomnim, da je na javni televiziji Jadranka Rebernik že januarja letos začela z odpovedovanjem časopisja za novinarje. Že staro slutnjo, da prihaja nastavljeni Urbanija kot rušilni cunami, ki mora dokončati projekt političnega uničenja RTV hiše, dopolnjuje še javno razkritje Eugenije Carl, novinarke iste hiše. Kot je zapisala na Facebooku, zahteva Urbanija disciplinski postopek zoper njo, ker je objavila zapis na dan, ko je na Krasu divjal požar in se je novinarka Panorame v oddajo vklapljala iz kraja, 45 km oddaljenega od požarišča: »Bil je to kritični zapis v zaščito profesionalnega in verodostojnega novinarstva. Ni bil žaljiv do novinarke niti v eni vejici. Posebej sem poudarila, da za tak faux pas ni bila kriva novinarka, pač pa njeni šefi, ki naj že enkrat profesionalizirajo oddajo ali pa naj jo ukinejo.«

Urbaniji se je uprl njej nadrejeni direktor Regionalnega centra RTV in vsakršno izrekanje opominov, po možnosti pred odpovedjo delovnega razmerja ali česa podobnega, zavrnil. Carlova zaključuje pritiske nase z napovedjo pravnega upora zoper poskuse njenega utišanja:

»Zdi se mi prav, da javnost izve, kako direktor TVS izkrivljeno dojema kritike in kako zavržno reagira nanje. Današnja ukinitev Mladine na TVS zaradi komentarja kolega Repovža, je to samo še dodatno potrdila. Za zdaj še živimo v demokratični državi, kjer velja svoboda govora, z njo pa tudi pravica do argumentirane kritike, ki si jo bom vedno in brezpogojno vzela. Predlog Urbanije za sprožitev postopka zoper mene razumem kot poskus utišanja in discipliniranja. S kakšnim odtenkom maščevalnosti.«

Misija dokončnega uničenja

Ni dvoma, da bo Urbanija na novi funkciji ob pomoči generalnega direktorja ubral najostrejše oblike odzivanja, pritiskov, groženj in poskusov podrejanja novinarskega kolektiva ali prirejanja programske sheme. Nedvomno je tudi, da pri tem ne bo poznal nobene dostojnosti in mere. Sam sem že dolgo nazaj predlagal, da bi moral ob njegovem imenovanju stavkovni odbor prekiniti pogajanja in se odločneje upreti.

Pričakovano Janševa eksekutiva na javnem servisu ne bo izbirala nikakršnih sredstev pri povzročanju čim večje škode s ciljem, da se v maksimalni meri ustavi njegovo normalno delovanje v javnem interesu. Glede na napoved referenduma o novem zakonu bo RTV Slovenija zagotovo v središču dogajanja naslednjega pol leta in več, psihopolitično propagandistično strategijo stranke SDS pa že poznamo: z logiko zrcalnega pripisa dokazovati, da jo politizira nova Goloba vlada, čeprav je to storila kar ona sama. Kako dolgo lahko ob takšnem intenzivnem tempu uničevanja vzdrži najpomembnejši medij v državi, ki ga je ugrabila Janševa politika in se vanj zabarikadirala, bomo videli. Zelo dolgo pa verjetno ne.

O stanju na RTV Slovenija po imenovanju Urbanije več tudi v podkastu bloga

Več:

Samo nenačitan novinar je dober novinar: na TV Slovenija odpovedali časopisje

Depolitizacija politiziranega: kdo bo zares obglavil javno radiotelevizijo?

So tisti, ki nastavljajo Urbanijo, pri zdravi pameti?

Stavkovni odbor bi moral ob imenovanju Urbanije končati pogajanja

Urbanija na čelo TV Slovenija?

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading