Kolumnist in svetovalec vlade v eni osebi

Koordinator strokovne svetovalne skupine za pripravo PKP Matej Lahovnik je dolgoletni kolumnist Slovenskih novic.

Njegova praksa kolumnista in hkratnega tesnega sodelavca predsednika vlade ga spravlja v nenavaden položaj: kot kolumnist lahko hkrati komentira svoje ukrepe, ki jih predlaga vladi, s čimer jih posredno ali neposredno pričakovano tudi upravičuje in legitimira.

Ob tem pri Lahovniku ni navedeno, v kakšnem svojstvu ali funkciji piše svoje kolumne.

Lahovnikova včerajšnja kolumna v Slovenskih novicah (pomanjšana)

Včeraj (1. februar 2021) je na primer na straneh Slovenskih novic dokazoval, komu naj namenimo dohodnino – svoj predlog je decembra lani že moral zagovarjati po tistem, ko je predlagal ukinitev sklada za nevladne organizacije, kar je bil očiten napad na nevladnike, vsaj tako so nam povedali sami, potem pa je vlada poskušala pozornost preusmeriti v polodstotni dvig dohodninskih donacij.

Danes (2. februar 2021) pa so Slovenske novice kar v živo prenašale tiskovno konferenco skupine, ki jo vodi: »Kaj prinaša PKP8? O tem Matej Lahovnik (V ŽIVO)«.

Prenosi v živo s svetovalcem vlade (najdi.si)

Kar je nerazrešena uredniška dilema, se je s tem podvojilo: kakšen status ima Lahovnik na Slovenskih novicah, ki jih vodi urednik Bojan Budja? Ali vtis, da je ta najbolj brani in kupovani dnevnik pri nas »interesno« povezan le z Lahovnikom ali celo aktualno slovensko vlado, prispeva k njegovi verodostojnosti?

Če to nikogar ne moti, bi ob prenosih v živo lahko v njem pričakovali še kolumne premierja in ministrov. Potem bi težavo morda lažje prepoznali.

Več:

Nekoč inkvizicijska vojna

»Verjamem le šefu statistike, ki ga sam nastavim«

Lahovnik o predsedniku vlade kot inkvizicijskem izganjalcu hudiča

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: