Medijska avtonomija ni ideološka tema

Po tistem, ko je slavna depeša kot odziv na objavo na Platformi Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev bila razkrita kot problematična, se je na vladi vsi otepajo in iščejo avtorja.

Najlažje bi bilo trditi, da jo je podtaknila kakšna tajna služba! Pa so izumili formulo, kaj z njo storiti. Recimo takole: urad vlade za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija bo rekel, da je šlo za solistično akcijo Ukoma. In da s tem zunanji minister Anže Logar in predsednika vlade nimata nič!

Ali kdo verjame v to zgodbico, razen slovenskih novinarjev, ki jim ni jasno, kaj morajo storiti? Ali morda verjame predsednik Pahor, ki je danes dejal, da se do tega ne bo opredeljeval, dokler se do tega ne opredelita Logar in Janša? A kdo misli, da se bosta? Super, potem se njemu ne bo treba!

On bi se, skratka, pogovarjal o depeši le, če bo to uradno stališče države, sicer ga zadeve ne zanimajo. Ker depeša UKOMa menda ni uradno stališče. Ne, UKOM je država zunaj/znoraj države. Razen tega: le čemu bi tratil čas za sramotenje države in domačega novinarstva?

Naslov v Delu pove vse

A kdo resno misli, da se na vladi ne bodo medsebojno zaščitili in da nihče ne bo odgovarjal? Lep zgled situacije, ko bi morali novinarji vztrajati. Še zlasti, ker depeša govori o njih, ker je od te odprte fronte odvisna prihodnja medijska svoboda pri nas. Ker so bili obtoženi, da so del komunističnega režima, iz katerega izvirajo.

In kakor da vse to ni dovolj, se povprašana po mnenju salomonsko izvije še kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Da bo vztrajala in ne bo dopuščala ideoloških tem? A res gre za njih?

Popolnoma deplasirana reakcija, ki zgolj kaže na zadrego nekoga, ki se je podredil vladajočemu režimu in s tem zamazal svoje ime. Omemba komunizma v depeši ne zadostuje za kvalifikacijo o ideološki temi in pošiljanje depeše ne šteje za ideološko dejanje. Medijska svoboda in novinarska neodvisnost s tem nimata ničesar. Zelo nevarna, a zvita redukcija! S katero je ministrica zgrešila razpravo, ker bi ta od nje terjala opredeljevanje. Tista o ideološki temi pa bo seveda benigna in v svoji deplasiranosti povsem nenevarna.

Članek v današnjem Siolu: Pivčeva bo vztrajala

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d