Predsednik, pečen v dobrodelne namene

Se bo predsednik republike res spustil speči v dobrodelne namene?

Skorajda bogokleten, odvečen dvom: saj so vendar danes na STA v rubriki »Zanimivosti« jasno naznačili, da bo izkupiček od vstopnic iz nastopa Na žaru šel »Bolnici za invalidno mladino Stara Gora«. Izjemno plemenito!

Pahor dobrodelnost na žaru STA

Ampak le tako dolgo, dokler si ne poskušamo pojasniti nekaterih dejstev. Naštejmo jih. Prvič, prodaja vstopnic s strani organizatorja, podjetja Pro Plus, nikoli ni bila pospremljena s podatkom o dobrodelnem namenu. In ja, praksa je pač taka – ko oglašuješ dogodek in prodajaš vstopnice, kjerkoli že. Ni se zgodilo.

Drugič, podatka o dobrodelnosti nam organizator nikoli ni sporočil, čeprav ima v lasti največjo komercialno televizijo v državi in se je trudil reklamirati dogodek. Zanj smo izvedeli šele iz kritičnega zapisa v Dnevniku, kjer so novinarji povprašali kabinet predsednika republike – informacijo je torej podal tisti, od katerega bi to manj pričakovali in v trenutku, ko se je sprožil kritičen odziv javnosti. Šele na tej točki se je priključila še POP TV.

Kako medijsko legitimirati predsednika

Danes se je temu, kar je videti post festum legitimacija – čistih dokazov za to res nimamo – namreč celofanizaciji dogodka, ki da ima plemenit namen, pridružila še medijska. Vsaj dva poskusa lahko naštejemo, kako so se mediji neženirano trudili, da nam bi pojasnili »normalnost« Pahorjevega nastopa in obenem dobrodelnost. Da bomo pomirjeni.

Na POP TV pričakovano. Vpoklicali so primerjavo z Barrackom Obamo in nato še Bizovičarja. Prvega so prikazali v nekaj zabavnih šovih, češ tudi on počne isto. Drugega, da uporabi iz demantija kabineta predsednika že znane primerjave: kako da je v takih oddajah nastopal že Milan Kučan, tudi Janez Drnovšek:

Bizovičar POP TV še en teden

Bizovičar je zinil še nekaj pomenljivega: celi dve leti da si je prizadeval predsednika prepričati, da v oddaji nastopi. Nismo vedeli, da so bile njegove priprave tako dolge, Pahorjeve zavrnitve pa tako množične.

Pri STA so se danes, ko se odvija snemanje, odločili za legitimacijo, ziher je ziher, že v naslovu: »Pahor se bo ‘pustil speči’ za dober namen«. Če bi namreč komu slučajno prišlo na misel, da je z udeležbo v tej oddaji kaj narobe, bo lahko potolažen. Predsednik se trudijo za pohvale vrednim ciljem.

Legitimaciji je posvečena kar celotna vest, zato si jo velja ogledati neoskubljeno:

Ljubljana, 8. januarja – Predsednik republike Borut Pahor bo drevi gost predstave Na žaru z Ladom Bizovičarjem. “Zapekle” ga bodo znane osebnosti iz sveta športa, politike, gospodarstva, kulture in javnega življenja. Prihodek od prodanih vstopnic večera pa bo šel v dobrodelne namene – Bolnici za invalidno mladino Stara Gora.

Kot je zapisano v predstavitvi dogodka, je Na žaru odrsko druženje, pri katerem znano osebnost počasti skupina njegovih prijateljev s komičnimi govori, šalami na njegov račun ali skladbami. “Ne gre za žaljenje, ampak za poklon osebi, ki je na žaru,” poudarjajo.

V uradu predsednika republike dodajajo še, da gre za humorističen format politične satire. Ob tem so pojasnili, da je predsednik republike vsak dan predmet različnih pohval in kritik, saj je funkcija predsednika javna funkcija in je legitimno, da so njegova ravnanja in odločitve vsakodnevno podvržene ocenam javnosti. “Predsednik te odločitve ne bi sprejel, če bi menil, da je neprimerna,” so še dodali ob nekaterih očitkih v zadnjih dneh, da nastop na takšnem šovu “ni predsedniški”.

A Pahor ne bo prvi predsednik, ki bo gostoval v zabavni oddaji. Med drugim je Janez Drnovšek v oddaji HRI BAR klepetal s svojo animacijo, Milan Kučan pa je denimo gostoval v predstavi Borisa Kobala. Zlasti pa tovrstne šove poznamo iz ZDA, ko v njih tradicionalno sodelujejo vsakokratni predsedniki države. Tudi aktualni, Barrack Obama jih je že slišal nekaj na svoj račun, med drugim pa je gostoval tudi v pogovoru s humoristom Jerryjem Seinfeldom.

Pahorju in njegovemu delu se bodo na tak način poklonili nekdanja hrvaška predsednica Jadranka Kosor, nekdanja smučarka Tina Maze, igralec Bojan Emeršič, poslanka Eva Irgl, pevka Helena Blagne, televizijska voditeljica Darja Zgonc, maneken in športnik Alen Kobilica, podjetnik Ivo Boscarol in košarkarski trener Zmago Sagadin.

Lok dobrodelniške »racionalizacije« dogodka torej steče od začetne osnovne informacije z natančnim podatkom, komu bo denar namenjen. Kakor da bi to bil najpomembnejši del doslej obravnavanih problematizacij.

Nato se nadaljuje s poudarkom, da je nastop v oddaji tako rekoč »poklon osebi, ki je na žaru«, kar je povzetek besedila, s katerim so sicer pri POP TV opremili svojo paradno oddajo. Razumeti ga smemo kot preventivno dejanje za tiste, ki bi morda oddajo interpretirali kot parado žalitev in smešenja – očitno se nam je zgolj zdelo, da smo prav to videli v dosedanjih dveh, naše dojemanje »roast« koncepta pa je, po vsem sodeč, tudi povsem zgrešeno. V oddaji se zgolj klanjajo slavljencu.

V naslednjem odstavku se novinarji STA znova postavijo v striktno legitimacijsko linijo: stavek »A Pahor ne bo prvi predsednik, ki bo gostoval v zabavni oddaji« z nadaljevanjem vred je spet namenjen pomiritvi, argumentu »tudi ti«. Temu so nato dodali še nekaj, kar je res videti kot čista repriza nekega drugega, namreč poptevejskega opravičevanja, ameriškega predsednika in njegov pogovor s humoristom Jerryjem Seinfeldom. Kot sem že razložil, so podobnosti le površinske.

Zadrega glede neprimernosti nastopa

Neznosno željo po zagotavljanju, da je nastop flirtajočega predsednika v šovu tega kova čisto običajna stvar, sta nerodno zagrenila Bizovičar in Pahor s svojimi stališči. Če je prvi v zgornjem nastopu zaupal, da je kar dve leti snubil predsednika, preden je ta le privolil na peko, potem v njegovem kabinetu pač ne morejo suvereno trditi, da »predsednik te odločitve ne bi sprejel, če bi menil, da je neprimerna«, torej premalo predsedniška.

V tej suverenosti se skriva kar nekaj manipulativnosti: če bi bili iskreni, bi predsednikovi možje in dekleta morali javnosti priznati, da je Pahor očitno močno okleval glede primernosti – in to celi dve leti!

Pričakovano pa se je Pahorju v brani postavil bivši minister dr. Matej Lahovnik, ki ga nekateri mediji najemajo za kolumnista. V Slovenskih novicah je zanikal, da bi njegov nastop res bil nespodoben glede na funkcijo:

Politični analitiki se sprašujejo, ali je nastop v tej oddaji, kjer gosta preostali nastopajoči s pripovedovanjem šal in dovtipov na njegov račun javno smešijo, za funkcijo predsednika sploh primeren. Nekateri so predsednika celo obtožili, da bo s tem povsem degradiral svojo funkcijo. Pri tem pa pozabljajo, da Pahorju ta poteza zagotovo ne bo škodila, kvečjemu nasprotno.

Trditev o degradaciji funkcije Lahovnik želi podkrepiti s navedbo, da mu bo nastop v oddaji le koristil. V nekoliko razvitejši obliki lep primerek uporabe strašila – seveda nihče ne dvomi v Pahorjev populistični um, ki mu dviguje rejtinge, zaradi tega ga ravno grajamo. Koristnost vs. škodljivost in degradacija funkcije sta pač precej različni temi razprave; prva predstavlja hud odmik od druge.

Damska zabava in gentleman

Če sodimo po zadnjem napovedanem cirkuškem vložku predsednika republike v oddaji »Na žaru«,  utegne »roast« preizkušnja zanj biti bolj podobna damski zabavi, v kateri bo lahko, manekensko umetelno, odigral na kožo mu pisano vlogo gentlemana. Roštiljade ravno ne bo, oglja na žaru ali vročine v pečici tudi ne. Darja, Jadranka, Tina, Eva in Helena so nesporno jamstvo za decentni in neškodljivi humor.

Če bi POP TV in predsednik mislili resno, bi povabili Sašo Hribarja, Jureta Mastnaka, Tilena Artača in Jureta Godlerja.

Več:

http://vezjak.com/2016/01/02/ime-cesa-je-na-zaru-peceni-pahor/

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d