Pravi moški: je to Branko, je to Janis?

Kaj točno konstituira njega, točno pravega moškega, Njega v sferi politike, pisano z veliko začetnico? Kdo je pravi moški, zastavljeno hevristično? Najlažje položaj opazujemo, ko se kakšen, vsaj po priznanju opazovalke – kajti gre primarno za ženski pogled -, v resnici tudi pojavi in nam odkriteljica to zaupa:

Pogosto me novinarke sprašujejo, kakšen je pravi moški. Kakor kdo in kakor za katero, odgovarjam. Naj povem, da čim se je pojavil profesor ekonomije JANIS VARUFAKIS na grški sirizini politični sceni, sem si rekla: Uau! in šla, kar sicer ne počnem, pogledat njegove fotke na internet. In ponovila: Uau! Danes v Delu berem povzetke tujih komentarjev njegove osebnosti in modnega sloga spod peres Saše Vidmajer in spet pravim: Uau! Prepisujem en njen odstavek in ženskam, ki hočejo videti pravega moškega na lastne oči, priporočam prelet internetnih strani. Takole piše Saša Vidmajer (jo imam na sumu, da je tudi ona porekla: Uau!) pod naslovom Ko normalnost postane popolna svežina: “Ni bankir in ne oblači se kot bankir, bančnikom noče stvari olajšati, temveč otežiti, govori jim, za seboj imam suvereno volilno telo in bankrotirano državo, je te dni zapisal novinar Simon Jenkis. Pripomnil je, da je grški finančni minister v tej branži naposled nekdo, ki “je videti normalno človeško bitje. To je začetek.’” No, kar se mene tiče, tak intelekt, suverena drža, natančno preštudiran modni slog, ki deluje ležerno, a je visokega plačilnega razreda zaradi kakovosti in skrbno zdizajniranih detajlov, predvsem pa samozavesten moški šarm, pač niso normalen pojav. Ne v  svetu, ne v Grčiji, da o Sloveniji ne govorim. Pa mi pokažite kakega Varufakisa med našimi vrlimi možmi, čakam predloge.

Varufakis Manca Košir

Dr. Manca Košir torej ve, kaj je pravi moški, ker ga je odkrila, videla na lastne oči, vsaj na spletu, zato zna nanj s prstom tudi pokazati. To je grški finančni minister, ki zna reči »Ne!« evropskim krvosesom, ustreza opisu in tistemu »Uau!«. Pravega deca odkriješ, uvidiš, zagledaš nenadoma, hipoma in takoj veš, da je to on, da je pravi.

Če je pravi, potem predvidevaš, da ga kot takšnega vidijo tudi drugi, iščeš potrditev zase. Zato avtorica predvideva, da enako vidi tudi npr. novinarka Dela, sicer pa velja, da je pravi moški predvsem »videti normalno človeško bitje«, kar je zgolj evfemizem za pravšnjost in pravost, ki se v realnosti prikazuje kot pravi intelekt, prava suverena drža, pravi modni slog in pravi samozavesten moški šarm.

Približno vse tisto, kar se v danih razmerah, kot so mnogi že ugotovili, najbolje uteleša v Luki Mescu, ki se svojega statusa »pop ikone«, kot odgovarja na vprašanje v nedavnem intervjuju, tudi zaveda, a ga moti.

Težava je seveda lahko, da pravega moškega kakšne druge oči vidijo v kom drugem. Zakaj ne bi bil za koga drugega pravi moški Branko Grims? Kaj točno mu že manjka? Bicepsi gotovo ne:

Grims pomladnik z bicepsi

So privlačnejši levi ali desni?

V eni izmed nedavnih študij so ugotavljali, da so v povprečju moški z desnega političnega pola privlačnejši od tistih na levici, republikanci so bolj pravi moški kot socialisti. Zakaj? Eden izmed odgovorov, ki jih ponuja časopisni povzetek, ponuja takšno razlago: tisti, ki se imajo za lepe, so pretežno antiegalitarci, antiegalitarizem pa je pozicija desnih volivcev:

Right-wing politicians are seen as more physically attractive than socialists and get more votes because of their good looks, a new study has found.

Researchers showed photos of anonymous political candidates to 2,500 people, and asked them to judge them on a scale from ‘very ugly’ to ‘very beautiful’.

Right-of-centre politicians were viewed as better looking, while those left-of-centre were generally seen as less attractive, the report found.

The study was carried out by experts in Sweden and Finland, and the politicians used were 1,357 Finnish council election candidates.

But the people asked to judge their attractiveness were from five non-Scandinavian countries including the USA and Britain.

Researcher Niclas Berggren at Sweden’s Ratio Institute said: ‘We found those candidates on the right were considered to look better than those on the left.

‘Studying the election results, we then found that they benefit from this “beauty premium” in the form of the votes they receive.

‘One explanation is that people who are seen or consider themselves to be beautiful tend to be more anti-egalitarian and hence more attracted to right wing politics.’

Mr Bergren said the study back up previous research in the business world which has found better looking people earn an average of 15 per cent more than those deemed less attractive.

He added: ‘The political right has always been more conscious of good looks.

‘But our study and previous research confirms the effects of beauty in western culture are universal.’

It was now hoped the research, published by the German Institute for the Study of Labour, would appear in a peer-reviewed scientific journal, Mr Bergen said.

Lepota politična

Razlagi manjka vsaj ena premisa, v nadaljevanju članka sicer delno pojasnjena: lepi moški, ki so desni politiki, se večinsko bolj zavedajo svojega dobrega videza.

Kakšna je torej vsebina tistega »Uau!«, ki je neznansko privlekel pogled Mance Košir? Pravost in pravšnjost sta v pogledu, ki vidi pravost in pravšnjost. In ker je socializem zdaj lep, bosta glede na politične preference posledično moška pravost in pravšnjost skrita v pravem političnem pogledu.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: