Slovenski novinarji, sami sebi največji nasprotniki

Generalni direktor RTV Slovenija nas vabi k sebi zaradi svojih verodostojnih informacij. Proč od medijske džungle. Pa si ga poglejmo:

Skeptiki in nasprotniki Berglunda so obtožbe o Janševem sprejemanju podkupnine označili kot politični konstrukt slovenske levice. Opozarjali so, da je bil Berglundov sodelavec v Sloveniji prav Zgaga, poleg novinarja Mateja Šurca pobudnik peticije 571 levici naklonjenih novinarjev, ki so predsednika SDS-a Janeza Janšo leta 2007 obtožili ogrožanje medijske svobode.

Novinarjema RTV Slovenija je torej uspelo nesramežljivo podati nič manj kot direktne ideološkopropagandne vrednostne sodbe tipa »skeptiki in nasprotniki Berglunda« oziroma »571 levici naklonjenih novinarjev«. In to v žanru poročila (!) z zaslišanj državnozborske preiskovalne komisije, ki preiskuje ozadje afere Patria. Kajti kaj naj bi se kvalificiralo pod sintagmo »skeptiki in nasprotniki Berglunda«? Verjetno zgolj dobro naoljen politično-medijski propagandni stroj (v katerega očitno sodi tudi RTV Slovenija, o čemer sem pisal tukaj).

RTV Slovenija torej govori o »skeptikih in nasprotnikih« nekega finskega novinarja? V novinarski praksi katere države boste našli takšno besedje? Mar sama fraza že po sebi ne indicira bizarnih propagandnih okoliščin, v katerih se je znašel finski novinar?

In kaj naj bi pomenil izraz »571 levici naklonjenih novinarjev«, avtorsko dvoumno zapisan? (Razlika med tem, ali ta fraza predstavlja stališče ti. nasprotnikov Berglunda ali stališče novinarjev, je povsem zabrisana, novinarja pa sta uporabila povedni in ne pogojni naklon.) Seveda zgolj še eno neposredno politično-medijsko demonizacijo in stigmatizacijo podpisnikov novinarske peticije, kakršnih smo se naposlušali v teh letih. Toda ne, novinarjem RTV SLO se ta vrednostna sodba v žanru poročila zdi neizpodbitna in že sprejeta faktualnost, nasprotniki gor ali dol.

Ne le neprofesionalnost, temveč čisti propagandizem, na kar v izobilju opozarjam že kar nekaj časa na tej strani, je postal na RTV Slovenija samoumevna novinarska praksa. Proti kateri nihče ne protestira. Zgodi se nič. Vsi molčijo: vodstvo javnega zavoda, novinarska združenja, novinarji sami. Ironija brez primere: 571 slovenskih novinarjev tiho sprejema politične obkladke, s katerimi jih blati javna radiotelevizija. Kratkovidni državljani pa za to plačujemo mesečne položnice.

Novinarke in novinarji, encore un effort!

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: