Elka Strojan na čelu neznanih temnih sil

Hudo je, hudo. Temne sence se zbirajo nad SDS, zarote in spletke živijo kot že dolgo ne. Afera s prisluškovanjem Janši je za es-de-esovsko pamet tako rekoč naravni humus. Dlje kot traja, bolj je navdušena. Le kdaj bi se paranoik počutil bolje, če ne tedaj, ko izve, da mu prisluškujejo! Torej je vendarle res, sledijo nam!

Do konca razvneto bujno fantazijo es-de-esovskih protagonistov otipljivo dokazujeta dve recepciji. Prva je poslanca Tanka tenkočutnost: »sistemsko organizirana zarota SD«, je dejal, ki jo kuje Pahor in še kdo, kajti »vse trditve, ki jih je Rop izrekel, Kumer stalno ponavlja, Pahor pa se neuspešno poskuša umakniti iz zadeve.«

Neprijatelj nikada ne spava. Njega čemo prepoznati po podočnjacima. Ali kot je povedal Pavel Gantar, predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb, ki poskuša preveriti resničnost Ropovih navedb, je

»SDS stranka, ki verjame, da je svet ukrojen po neki veliki zaroti, ki jo vodijo neznane temne sile«.

Pahorjeva reakcija v igri, ki ji zdaj dnevnovariabilno pravijo »dragi A, dragi B« (šur, že začetna »dragi Borut, dragi Tone« je pač bila čista patologija), češ naj Tanko dokaže zaroto, je po svoje smiselna, psihološko pa vendarle bizarna. Komičnost benevolentnega postopanja je namreč očitna: če je Gantar jasno predpostavil, kaj si misli o temnih silah in glavah, ki jih gostijo, Pahor dopusti možnost njihovega obstoja, a zahteva dokazno gradivo zanje. Predpostavi torej, da paranoik ni nujno paranoik ali/in da se bo  zlomil (in posledično opravičil), ker ga menda ne bo imel. Kakšna zmota, kakšno naivno pričakovanje. Celo več, od premierja zahteva, ironija gor ali dol, nekaj nemogočega:

»Janša se mora odzvati na obtožbe o zaroti in ukrepati.«

Vzeti jo zares in klicati k ukrepom proti sebi? Že mogoče, da je takšen preobrat retorično učinkovit, ker lovi Tanka v njemu lastno past. Ker po tihem ne le upa, temveč celo suponira ali ve je to, da bo paranoična stran pač pripoznala bedo svoje skisane imaginacije in da bo z »neukrepanjem« priznala, da zarote ni. Takšna gesta je »zdrava« za neparanoika in stranskega opazovalca, ni pa terapevtska za tistega, ki mu je namenjena.

Zato ni bilo presenečenje, ko si je danes (20. 9. 2007) znova našla novo žrtev. Mnenje Kosove komisije za preprečevanje korupcije o policijskem nadzoru družine Strojan je še en es-de-esovec, Jožef Jerovšek, jadrno označil za nezakonito, komplota pa obtožil temnih sil, ki romsko družino pošiljajo iz enega v drug konec Slovenije; ko jim gre za nohte, pa naravnost v Ambrus:

»Denar je bil porabljen z jasnim namenom zlorabe v politične namene. Isti dan je prišlo do selitve dela družine Strojan iz Roj v Ambrus, kar kaže na časovno usklajenost in projektno koordinacijo poskusov ustvarjanja kaosa in destabilizacije politične situacije v Sloveniji.«

Neprijatelj nikada ne spava. Specialan rat, koji se vodi protiv Slovenije i SDS, vodi se iz Ambrusa. Elka Strojan jest generalpukovnik koji koordinira haos. Naravno da nije sama. U pozadini kriju se tamne sile.

6 thoughts on “Elka Strojan na čelu neznanih temnih sil

Add yours

 1. Men se zdi da vsaki državi pridejo prav teorije zarote. De se folk počuti v nevarnosti, je takrat bolj obvladljiv. Pa še oblast ima večjo avtoriteto če zbuja vtis, da lahko vsakogar nadzoruje.

  Pri nas je seveda drgač. Oblast vzbuja vtis, da opozicija nadzoruje njo in pripravlja zaroto vesoljnih razsežnosti. In folk pr nas tud to kupuje. Namesto da bi taka vlada, ki se boji lastne sence, letela prvi dan, ji za hrbtom trdno stojijo državljani. Iz usmiljenja tolčemo po domnevnih zarotnikih, rdečih komunajzarjih, in trepetamo skupaj z našo odrešeniško vlado. Fak.

 2. dejte s temi cigani utrujat…. a to da je dokaz da vlada ne zna delat?

  kaj hudiča je bila že izjava vele kantarja, ministra za informacijsko družbo, ko je govoril zakaj šole nimajo zastonj interneta?
  bojda da ga ne rabijo… nekaj v tem slogu

  tip je štir leta vlekel po miljon pa pol na mesec zato da ni nič delal in to je najmanjši zločin-ec drnovletove vladavine

 3. Se pravi, da je v interesu SDS, da se afera Strojan vleče čim dlje? Ne me basat. V času, ko se vlada ukvarja s poplavami, naj bi zraven furala še Strojane?

 4. Kje so pa tebe učili hermenevtike? Ne pravim, da je v interesu, temveč da vidi v ozadju Strojanovih mračne sile in seveda si takih napadov ne želi. Bi lahko povedal še bolj preprosto?

 5. @vezjak – ob tovrtsnih komentarjih poslancev SDS bi bilo zanimivo izvedeti, kam – in zaradi česa – je zares izginila vsa njihova – še spomladi vsa razigrana – sproščenost?

  @agent – kako, mar meniš, da je za vlado neke države večopravilnost prezahteven zalogaj?

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d