»Pahor se že pripravlja na prevzem oblasti«

Naslov vestičke Dela je redundanten in hkrati simptomalen. Pahor se že leta pripravlja na prevzem oblasti, ta fantazma vodi vsako njegovo (narcististično) stališče, ne le zdaj, ko ankete kažejo izjemno podporo. Kar sledi, je uspešna poroka Pahorja z Janšo. Še enkrat. Fantazma, ki omogoča, da se Pahor vidi kot Janša. Vmes smo kakšno izjavo še izpustili, pa vendar ni presenečenj v nobeni novi:

»Vzorec političnega obnašanja je tisto, kar meče temnejšo luč na dobre dosežke sedanje vlade,« pravi predsednik SD. Skratka, treba je popraviti oliko, pa bo bolje.

Pravzaprav je napoti le olika in ta se skriva v zmernosti: »V SD bodo ohranili zmernost do konca mandata, ne glede na to, ali bodo deležni napadov. Le z zmerno politično držo je mogoče ljudi prepričati, da smo prava alternativa«.

Še en napor, torej, le poguben vzorec neolikanosti je treba preseči: »Napoved drugačnega vzorca političnega obnašanja obstaja. Ne znam si predstavljati, da se to ne bi zgodilo; pri tem bom vztrajal, to bo tudi zapisano v alternativnem vladnem programu. Potem bo na nas, da dokažemo, ali smo sposobni v mandatu 2008-2012 ta za Slovenijo poguben vzorec presekati kot gordijski vozel ali pa smo znova postali ujetniki neke skušnjave, da razumemo zmago na volitvah kot plen, ki si ga koalicijske stranke razdelijo med seboj in vladajo. Glede tega sem odločen, za to sem pripravljen zastaviti svoje ime in ugled stranke, ki jo vodim, da naredimo pomemben poskus za Slovenijo.«

Redukcija nerazumevanja politike na bonton in kulturo, dedemokratizacije na nezmernost in vzorce obnašanja je nevarna. In ponuja jo Pahor. Celo več, tisti, ki so olikani, so avtomatično »odgovorni, zreli in strpni«. Še ena nevarna simplifikacija, ki ga lahko zmore le politični zaljubljenec. Pahor znova ponudi zvestobo Janši, till death do us part:

»Različni pogledi na probleme, ki jih vlada obravnava, bodo predmet različnih diskusij, soočenj in mnenj. Ne zdi pa se mi prav, da bi opozicijska stranka z interpelacijo med predsedovanjem Evropski uniji zaposlovala vlado.«

O ljubezni smo že pisali, a brez začudenja nad njo ni mogel niti odgovorni magodelovec dr. Janez Markeš, ki je prešteval golobe miru. Zamislite si torej, da nas jeseni ali naslednje leto čaka še kaj hujšega od interpelacija ministra. Denimo, da razkrijejo dokumente o dogovorih za incidente med Janšo in Sanaderjem. Pahor bo svojega partnerja znova branil pred vsiljivo opozicijo. Kot vodja opozicije! Zanimivo bo slišati argumente.

One thought on “»Pahor se že pripravlja na prevzem oblasti«

Add yours

  1. Se strinjam.
    Pahor, kot mandatar ne bo bogvekaj. Zna biti še slabši od Janše. Janša je ekstremni ideolog, “antikomunist”,
    Pahor pa ekstremni ne-ideolog. Kot mandatar ne moreš biti vsem všečen, kot zdaj poskuša Pahor.
    Mandatar mora vedno izbirati prioritete. In te so vedno na račun nečesa.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: