Stanovnik: ni sproščenosti, ki jo zahteva svoboda

Zveza združenj borcev in udeležencev NOB Slovenije je 23. aprila 2007 v Ljubljani pripravila slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju, 27. aprilu. Kot je poudaril predsednik zveze Janez Stanovnik, je bilo vodilno načelo osvobodilne fronte (OF) strpnost, zdrave in odprte družbe pa ni brez pluralizma in prostega diskurza. 

Stanovnik ugotavlja, da kljub svobodi »med nami ni tiste sproščenosti, ki jo zahteva svoboda«. Zdi se mu, da se je v naše družbeno in politično vzdušje »prikradlo« vzdušje samocenzure in »samopritajevanja«, ki ga ni čutiti samo v medijih, ampak tudi v človeških odnosih. 

Sproščenost je zanj torej izraz samocenzure v človeških odnosih, po analogiji na tisto v medijih. 

»Ni zdrave in odprte družbe, v kateri ni pluralizma in prostega diskurza, razprave med drugače mislečimi. Nič ni narobe, da ljudje drugače mislijo, ampak morajo imeti isto zdravo srce,« dodaja Stanovnik. 

Vestička je tukaj. 

Spomnimo, da je o sproščenosti na proslavi ob 65. obletnici ustanovitve prvega dolenjskega partizanskega bataljona govoril Milan Kučan, in sicer dva dni pred tem.

2 thoughts on “Stanovnik: ni sproščenosti, ki jo zahteva svoboda

Add yours

  1. …he he he … prvi pogoj, za bit sproščen je odkritosrčnost…!!! pol naprej je pa vse zelo lahko…narediti samo to, o čemur govoriti in je vse tle…odkritosrčen pri igri poker pa ni možna, tudi pri planiranju, se skrega in skriva…

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: