Pahor o krčevitosti kot nasprotju sproščenosti

Predsedniško med dve slastni funkciji obotavljajoče razpeti Borut Pahor v zadnji Mladini (26. 4. 2007) v intervjuju z njim ne more iz svoje sproščene kože. Zanj je sproščenost enaka ustvarjalnosti: 

»Smo za večjo sproščenost, ki bo dala slehernemu posamezniku občutek, da živi v času, ko lahko pokaže tiste talente, ki jih ima.« 

Novinar Jure Trampuš se v naslednjem stavku »usede« na izraz in terja pojasnilo podobnosti z Janševim volilnim letom 2004: 

»Besede o sproščenosti je pred volitvami 2004 omenjala tudi SDS, a od njih ni ostalo veliko.« 

Pahorjev odgovor (glej zapise spodaj) je predvidljiv, a z dvema dodatkoma: 

»Morda jih uporabljam malo nagajivo. Očitno je, da je med ljudmi prisotna krčevitost. Ta občutek je bil prej prisoten pri desnosredinskih strankah, ki so bile prej v opoziciji, in je sedaj močno prisoten pri levosredinskih strankah, ki smo sedaj v opoziciji.« 

Zakaj je raba sproščenosti nagajiva? Je mogoče nagajiv Pahor z njeno tako pogosto rabo? In če je, česa ne misli resno? Drugič: doslej je avtor govoril o zategnjenosti, krču in strahu pri ljudeh, zdaj pa, zelo neprecizno, opiše krčevitost kot stanje, ki ga »občutijo« stranke na oblasti ali v opoziciji.

4 thoughts on “Pahor o krčevitosti kot nasprotju sproščenosti

Add yours

  1. Meni pa je v istem intervijuju za Mladino padel v oči Pahorjev odgovor na sledeče vprašanje: “Pa vas kot politika ni strah, da bi to samospraševanje na vas prilepilo stigmo neodločnega politika?”, ki je bil v zadnjem delu takšen: “Pravzaprav mi je malo mar, ali kateri od mojih kritikov misli, da sem odločen ali ne, ker sam zase vem, da to ni res.”

    Kaj Pahor zase ve, da ni res? Ali Pahor ve, da je odločen ali neodločen hkrati? Iz prebranega sledi, da ve, da ni ne odločen in ne neodločen. Kako se reče temu stanju ne vem. Morda sproščeno stanje ali morda krčevito stanje?
    Morda pa je bila le neodločna misel g.Pahorja, ki je sama ponudila odgovor na novinarjevo vprašanje.

  2. težko verjamem, da je lahko človek s tako skrbno izdelano javno podobo nagajiv; uporaba “nagajivosti” se mi zdi precej skrbna. uporaba uzraza “krčevitost” strank v opoziciji se pa tudi ne zdi tako zelo neprecizna; prej bi rekel, da je to zelo realen opis slovenske opozicije (najsi bo leva ali desna).

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: