»Pravičniki« ali še o terminologiji janšizma

Že več interpretov je opozorilo na sproščeno »takoimenovanizacijo« kot gesto nove oblasti. Kdor ni naš, kdor ni Janšev, ta roma v narekovaje. Z njeno pomočjo smo dobili »tako imenovano« civilno družbo, strokovnjake, politike… Več o tem fenomenu si lahko preberete tukaj in še bolj poglobljeno o logični analizi istega tukaj. 

Ko je teden nazaj minister Zver izrekel naslednji stavek o romski problematiki, je takoj dobil svoje posnemovalce: »Odločno pa zavračam politizacijo in vse tiste pravičnike, ki so v preteklosti na račun romske problematike gradili svojo politiko.« Tukaj.

Izkazalo se je, da je »pravičnik« nov epitet, s kateri se bo opremilo »tako imenovanega« civilnodružbenika, ki si je skozi »romski problem« drznil kritizirati vlado. Pravičniki so postali tisti, ki nasprotujejo Janši, najpogosteje pa z njim referirajo na posameznike iz Mirovnega inštituta, Liberalne akademije in sorodnih organizacij ali društev.  Svetlemu zgledu ministra je kot po ukazu zvesto sledila falanga uravnoteženih in sproščenih kolumnistov, med katerimi omenimo Gašperja Blažiča, dr. Mateja Makaroviča in dr. Matevža Tomšiča. Prvo imenovani nas je včeraj osrečil s člankom, s katerim želi diskreditirati člane Liberalne akademije, seveda zaradi svoje pristranskosti. Naslov je predvidljiv: »Pravičniki iz Liberalne akademije«. Tukaj. 

Prav tako včeraj nas je dr. Matevž Tomšič v Večeru nič manj osrečil s člankom, ki je enako predvidljiv že v naslovu: »Naši pravičniki z napako«. Tukaj. 

Dr. Matej Makarovič nas sploh osrečuje konstantno in pravičniki so njegova fantazma. V svoji kolumni si njihovo motivacijo predstavlja takole:   

»Po drugi strani pa predvsem na nacionalni ravni – in skoraj vedno zelo daleč od Romov – najdemo politike, intelektualce in raznovrstne »civilnodružbene« skupine, ki zaostrovanje tovrstnih konfliktov izkoriščajo deloma za osebno promocijo, deloma pa za »hranjenje« svojih – navadno skrajnolevičarskih – ideologij, ki lahko preživijo le zaradi stalne navzočnosti ksenofobično-fašistično-sovražno-govorečega sovražnika. Mogoča je domneva, da nekaterim krogom, ki se navzven predstavljajo kot zaskrbljeni za položaj Romov, zato v resnici izrazito ustrezajo neurejena situacija in občasni incidenti.« Tukaj. 

Kot torej vidimo, je »pravičnik« nov v vrsti epitetov, s katerim se »takoimenovanizira« civilnodružbenike oziroma nasprotnike. Naredi se jih za »njihove«, poskuša se jih diskreditirati, spravi se jih v narekovaje. Bizarno, kako falanga Janševih intelektualnih vojščakov neustvarjalno papagajsko ponavlja terminologijo in konceptualizacije ministra Zvera. 

16 thoughts on “»Pravičniki« ali še o terminologiji janšizma

Add yours

 1. Ima pa tvoj zapis napako………..nima “preprosto razumljive” razlage za povprečnega slovenskega bralca.Omejena retorika.

 2. Če smem kot eden začetnikov takoimenovanstva in izvirni avtor konceptov takoimenovane “civilne družbe”, takoimenovanih “uglednih strokovnjakov”, takoimenovane “javne televizije”, takoimenovane “Študentske organizacije Slovenije”, takoimenovane “reprezentativnosti”, takoimenovanega “Mirovnega Inštituta” in takoimenovane “Liberalne” Akademije pripomniti je težava na drugi strani.

  Mirovni Inštitut je neosocialističen in torej inherentno militanten, Civilna družba je elitistična in izključujoča, ugledni strokovnjaki so bleferji v foteljih, javna televizija je ministrstvo resnice vsakokratne vlade, Študentska organizacija Slovenije je izvoljena s 5% glasov, reprezentativnost sindikatov in GZS je Chauchescu-jeva domislica, Liberalna Akademija pa marksistično-neosocialistično leglo.

  Če torej zanje uporabiš piarovska imena, ki so si jih zamislili, potem širiš neresnice in širjenje neresnic ni moralno.

  Najboljša misel, ki mi je padla na pamet je bila uporaba pojma “takoimenovano” oziroma “samozvano”.

  Imaš boljšo zamisel?

 3. Kot popolnoma neveden neelitist, opredeljeni starosocialist, ignorant in neliberalec, vsaj ob določenih dneh ne, moram ugovarjati in zaščititi kondukatorjevo slabo ime: Ceausescu. Samo toliko.

 4. Aljosa, pred 2004 npr. civilne druzbe nihce ni postavljal v narekovaje.
  Na zacetku pa so bili novoekonomisti, predvsem Mrkaic, in cetica Jansevih
  vernikov, predvsem Grims, Jerovsek, Tanko itd. Te dni je takoimenovanizacija
  spet uspesna zaradi romskega problema, opazena predvsem pri Zveru in Jansi.

 5. Aljoša, na moji strani je šlo preprosto za to, kar sem napisal – nisem želel širiti neresnic. Zadnji primer je npr. Media Watchdog, ki je v resnici orodje levice za nadaljevanje ideološke hegemonije v medijih in brani ustaljene pozicije levice. Sami sebe že imenujejo Media Watchdog, toda ne moreš jih tako imenovati, ker zgolj eno za drugim objavljajo press release neosocialistov. Njim ni do medijske svobode, njim se samo kolca po časih, ko so lahko rezali druge. Torej bom pisal takoimenovani “medijski watchdog”. Zakaj ne bi?

 6. Dragi Boris, kot prvo lahko rečem, da se globoko strinjam z vsem, kar si napisal v tem prispevku, moram te pa vseeno spomniti na eno nekoliko zafušano podrobnost. Omenil si namreč “Janševe intelektualne vojščake”. Problem je namreč v tem, da je ravno Blažič vse prej kot intelektualec. Ga nekoliko od blizu poznam in ti lahko zagotovim, da ta tip v življenju ni prebral ene same knjige, se pač zadovolji samo s krajšimi članki, ki so po možnosti prišli iz centrale SDS na Komenskega 11 ali pa iz klerikalnih krogov. To tudi dokazuje, zakaj se je po maturi na škofijski gimnaziji (izdelal jo je z veliko težavo) vpisal na FDV, od koder se je po enem letu brez enega opravljenega izpita (!) prepisal na teološko fakulteto, pa je še tam imel težave, ampak so mu profesorji zaradi njegove angažiranosti v Janševem strankarskem trobilu Demokracija lepo gledali skozi prste. Pa je vseeno faliran teolog, saj ima velike težave s pisanjem diplome, kajti za tak projekt je treba prebrat vsaj kakšno knjigo, kar pa Blažiču ne gre prav od rok.
  Kot drugo moram pojasniti, zakaj Blažič tako vneto uporablja Zverovo in Grimsovo besedišče. Verjetno še ne veš, da je ravno Zver spravil Blažiča na Demokracijo. O tem se je Blažič enkrat celo javno hvalil (ko ga je malo spil, sicer rajši zamolči takšne podatke). Pa tudi Grims mu je večkrat dajal kakšne inštrukcije. Sicer pa so Blažičevi teksti vedno potrebni “lepotnega” poseganja, saj bi bili sicer neberljivi – njegov blog, kjer objavlja svoje “nepopravljene” tekste, je namreč taka žalost, da je kaj. Najbolj žalostno je seveda to, da je tip kljub svoji intelektualni podhranjenosti totalno nadut in primitiven, skratka na osebnostni ravni inferioren. Kljub temu pa se rine v visoko intelektualno družbo, ker mora pač zadovoljiti svoj ego.
  Upam, da ti je sedaj kaj bolj jasno ozadje janšističnega trobila SDS “Demokracija” (ja, moral sem dati v narekovaje, ker nima nič skupnega z demokracijo) in njenih glavnih kričačev.

 7. Morda še to, na kar sem prej pozabil: če bo Gašper Blažič nadaljeval v takem slogu kot sedaj, mu čez nekaj let Jurčičeva nagrada ne uide. Makarovič jo je že dobil. Komu se pa podeljujejo Jurčičeve nagrade, pa dobro vemo. Nerodno je samo to, da se naš pisatelj in časnikar Josip Jurčič pošteno obrača v grobu, ker na tako nizkoten način določena politična opcija (vemo, katera) zlorablja njegovo ime.

 8. Če že govorimo o Romih, so tisti, ki si jih navedel, kot tudi Tomaž povedali točno to, kar je res. Romi so zgolj sredstvo za širjenje skrajno levičarskih idej in napadanje desničarjev in pravih liberalcev.

 9. alter, zapisal si: “Romi so zgolj sredstvo za širjenje skrajno levičarskih idej in napadanje desničarjev in pravih liberalcev.” Oprosti, ampak samo kakšen totalno indoktrinirani butec ali pa pokvarjenec lahko zapiše kaj takega, kot si zapisal ti. Gre povsem za očitno desničarsko kalimerovščino, s katero bi rad prikril resnična dejstva. Kakorkoli že, Romi so v naši državi resno ogroženi, ne samo družina Strojan, ampak Romi na splošno. Krivec za to je desničarska vlada ter njeni zadrti volilci. Očitno tudi ti spadaš mednje.

 10. Sebe poglej svobodnjak. Ne znaš napisati komentarja, ne, da bi uporabljal žaljive besede. Romi v Sloveniji niso ogroženi. Je ravno nasprotno. Slovenija je država, kjer imajo največ pravic v Evropi.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: