Koga bi in koga ne bi Jančič intervjuval

V včerajšnji (7. 10. 2006)  uravnoteženi izdaji Dela (taka je vsaka, odkar jo vodita Peter Jančič in Danilo Slivnik) beremo zanimivo razlago, zakaj v Sobotni prilogi Dela ne bo intervjuja z LDS ljubljanskim županskim kandidatom Jožetom Kuničem. Tega je zahtevala Kacinova stranka po tistem, ko so v njej naredili intervju z Jankovićem in Arharjem. Jančič v svojih famoznih kolumnah, kjer sproti razlaga svoje tedenske uredniške odločitve, obelodanja natančne kriterije:  

»Največjo opozicijsko stranko spoštujemo, a njihov kandidat v Ljubljani ljudi pač ne prepriča dovolj. Vse javnomnenjske analize kažejo, da imata na volitvah največ možnosti Zoran Janković in France Arhar, od drugih pa odstopa le še Danica Simšič, zato so samo ti trije dobili vabilo uredništva, da jih tudi s pogovorom v Sobotni prilogi podrobneje predstavimo državi.«  

Ne bi o tem, koliko je vredno takšno merilo. Po svoje nekaj že je: ker ni prostora za vse, ga bomo dali le javnomnenjskim favoritom. Kje in pri katerem kandidatu bomo potegnili mejo, pa je naša stvar! A Jančiča izdaja nekaj drugega. V sled materialnega, torej časopisnega prostora vpisana negacija. Njegova kolumna z naslovom »Kdo ima maslo na glavi?« se namreč nahaja na standardni peti strani, levo od nje pa najdemo mnenjsko kolumno dr. Dimitrija Rupla. Saj veste: to je tisti minister, ki se je pritoževal, da se mediji ne smejo iti vojne z vlado. In da ga v Delu nočejo objaviti. Po novem nič več: zdaj je levo od Jančičeve kolumne skoraj vsako soboto. Katera javnomnenjska anketa je gospodu Jančiču pokazala, da mora na njegovi levi strani, imenovani »Mnenja«, vsako soboto nastopati prav slovenski zunanji minister?  

»Delo« pač mora reklamirati »naše«, kaj pa drugega! Zato smo ga vendar naredili za vladnega!   

4 thoughts on “Koga bi in koga ne bi Jančič intervjuval

Add yours

 1. Kolumna Dimitrija Rupla, ki je vsak drugi teden na 5. strani, je posledica ponudbe odgovornega urednika, s katero se je – z vidika Dela – končala ideja, da se zunanji minister tam ne sme pojaviti. In tudi nekateri drugi ne.
  Je pa nekoliko nenavadna misel, da kolumna pomeni propagando. Gre za mnenjsko stran, kjer se pojavljajo zelo različni zunanji avtorji, domači in tuji, in ljudje vedo, kdo so in kaj in koga predstavljajo.
  Se pa zavedam, da se ob Dimitriju Ruplu križajo zelo različni interesi, da je nekoč tudi ob njem razpadel Demos in je kasneje prestopil LDS in da se je podobna zgodba ponovila pred leti, ko je iz LDS prestopil k tedanji opoziciji, ki je kasneje slavila zmago na volitvah.
  Ampak ti politični razlogi vodijo koga drugega pri presojanju, kaj je prav in kaj ne.
  Je pa gotovo, da nekdanjega profesorja s FDV spoštujem zaradi znanja in vedenja. Kot še številne druge, ki so me učili nekoč. In da me je jezila ideja, da bi bilo komu, ki ima v državi pomembno vlogo, prepovedano pojavljati se v mediju. Pa karkoli je že bil razlog.
  Peter Jančič

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: