Tonin naskakuje Bruselj s prvega mesta na listi

Matej Tonin bi odšel v Bruselj »spreminjat stvari, kjer je Evropski uniji žal spodletelo«. S tem, da je sebe postavil na prvo mesto na strankarski listi za evropske volitve, in sam se kakopak sklicuje na odločitev izvršilnega odbora Nove Slovenije, želi več kot jasno učvrstiti svoj položaj. Toda ne nujno v stranki – biti evroposlanec seveda še vedno velja za sanjsko politično funkcijo, s katero bi dodobra ublažil težave, ki jih ima v stranki, in tudi prehitel svoj morebiten polom na jesenskem kongresu.

Ko ga je gostil Uroš Slak v studiu POP TV, je prvaku krščanskih demokratov pri nas uspelo izreči nekaj že skoraj komičnih pojasnil. Na začetno poizvedbo, zakaj na prvem mestu liste ni trenutne evroposlanke Ljudmile Novak, ki predstavlja nekakšno notranjo opozicijo, je pa šokantno uvrščena na njeno dno, je hladno rekel, da so »poskusili najti kandidate, ki bi najbolj odgovarjali izzivom«, pred katerimi stoji Evropska unija.

In potem so, po vsem sodeč, presenetljivo ugotovili, da bo najboljši za tak izziv Tonin in najslabša trenutna evroposlanka. Naj ugibamo, ali je takšna izjava pretežno skrajno samovšečna ali morda skrajno kritična do nje, če ni hkrati celo oboje?

Ljudmila Novak snedla besedo

Sicer je njena uvrstitev na dno veliko presenečenje, saj je pred meseci povedala, da bo kandidirala le, če bo nosilka liste, vmes pa je očitno snedla besedo. Trenutno vsaj navidezno ponižno in strpno pojasnjuje svoje zadnje mesto takole: »Konec koncev: vrstni red na evropskih volitvah ni tako zelo pomemben, saj s preferenčnimi glasovi volivci postavijo končni vrstni red.«

V njej še tli upanje, bi lahko razumeli, in bo na koncu morda premagala svojega očitnega rivala, proti kateremu je v strankarskih špetirih po vsem sodeč na koncu klonila: samega Tonina. Če temu morda ne bo uspelo uspešno naskočiti Bruslja, ker ga bo preferenčno prehitela, bo to največja možna zaušnica predsedniku, zaradi katere se bo zagotovo moral še hitreje posloviti z mesta šefa stranke. Na njegovo srečo pa ta možnost, ker bo prvo mesto vendarle dovolj močan signal volivcem, ni najbolj verjetna.

Tonin je pri Slaku blažil sporno izbiro vrstnega reda takole: »Vsi kandidati so na tistih mestih, kjer so sami želeli.« Kar spet pomeni, da njega pač nihče ni silil, da je na začelju – razen njega samega. Preostala mesta so menda zasedli mladi, ki jim dajejo priložnost, pa blok lokalnih politikov in potem izkušenih prepoznavnih obrazov v stranki, smo še slišali.

Slak in Tonin o prvem mestu na listi za evropske volitve

Žrtvoval se je za stranko

Zakaj se je samopromocijsko odločil, da se poda na evropske volitve kot številka ena Nove Slovenije, je nato zanimalo Slaka. Šef krščanskih demokratov je v zadregi zaigral na karto nekakšne žrtve:

»Zato, ker mora predsednik vedno v najtežjih trenutkih prevzeti odgovornost.«

Če komu od gledalcev ni kapnilo prej, mu je moralo zdaj, da je povsem narobe dojel položaj – ker se ne želi za nikomer skrivati, saj bo na koncu za rezultat na volitvah odgovoren on, je pač moral skočiti na ta vlak in se pogumno zavihteti na vrh liste! Zagotovo bodo člani znali ceniti.

In kakor da vse to še ni dovolj, si njegovi nasprotniki v stranki pač ne bodo morali oddahniti. Se bo Tonin kot evropski poslanec odpovedal vodenju stranke? Niti približno. V primeru izvolitve namerava oktobra znova kandidirati za predsednika stranke. Potrebuje ga Evropa, potrebuje ga Slovenija in seveda stranka.

Pri tem je spomnil na primera Boruta Pahorja in Tanje Fajon, ki sta oba nekaj časa vodila stranko iz Bruslja, kajti njemu se zdi popolnoma logično, da tudi on zmore vse hkrati.

Preračunal si je

Nasprotno pa Tonin ni zmogel povedati, kako bo prevzel politično odgovornost, če bo na volitvah neuspešen – in ravno to je obljubljal, ko je utemeljeval svoje prvo mesto.

No, sam si je zagotovo preračunal, da mu razplet kandidature maksimalno ustreza: če bo postal evroposlanec, kar je dokaj verjetno, je glede na domače razmere dosegel situacijo win-win: dvojno zmago, saj se bo okrepil tudi kot predsednik Nove Slovenije. Če mu ne uspe, pa si bistveno ne bo poslabšal že sicer ne najboljšega položaja. Tudi za natančno ceno svojih kalkulacij mu ni treba skrbeti: v vsakem primeru bo zapitek plačala stranka.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading