Kralj instagrama, ki v tolažbo išče ramo novinarke

Občutki obupa in katastrofe so sledili vdoru v Pahorjev instagram profil, a se je epizoda zmerno srečno končala. Bivši predsednik republike, sicer za množične medije znan pod vzdevkom »kralj instagrama«, je ves skrušen v živo spremljal, kako pred njegovimi očmi izginjajo skrbno izbirani in še bolj skrbno objavljeni selfiji z njim, polni duhovičenja, štosiranja in predvsem degradacije funkcije, ki jo je opravljal.

Pred našimi in njegovimi očmi se je tako rekoč topila in izginjala v noč kvintesenca njegovega političnega udejstvovanja – kaj bo ostalo od njegove zapuščine, če izginejo vse fotografije? Kaj sploh še ostane od Pahorja, če mu vzamemo instagram profil? Tako se je za trenutek zazdelo, da bo potrebna široka vseslovenska humanitarna akcija, kjer bi se poiskali stari rekviziti in profili ljudi vseh starosti, spolov, izobrazbe, ki so kdaj nastopili z njim. Zato, da bi z združenimi močmi obnovili manjkajoče fotografije iz njegovega neprecenljivega albuma in poskusili ohraniti naš nacionalni zaklad.

Politainment in sočutje

Njegovo javno objokovanje je nato poskusil smešiti novinar Aleksander Pozvek s svojim v politainment naravnanim štosiranjem v oddaji Svet na Kanalu A (1. avgust 2023), ko ga je obiskal v uradnih prostorih. Odkar mu je potekel drugi mandat, eks predsednik še bolj sproščeno igra vlogo zabavljača, kar pomeni, da mu je ta žanr najbolj pisan na kožo, zato sta se v pogovoru takoj ujela:

Novinar: »Zagotovo vsi vemo, kako težko je, ko čez noč ostanemo brez vsega. Včeraj je nekdanji predsednik republike sporočil žalostno vest, da je prišlo do vdora v njegov instagram račun. Objave pa so začele izginjati. In ko je človek v globoki stiski potrebuje sočutje. Dober dan.«

Borut Pahor: »Zdravo«.

Novinar: »Kako težko je?«

Borut Pahor: »Bilo je zelo težko, ampak danes sem si že opomogel.«

Novinar: »Je že boljše?«

Borut Pahor: »Je že boljše.«

Novinar: »Saj se lahko naslonite na ramo, če … želite.«

Borut Pahor: »Pripeljite raje kakšno vašo sodelavko ali kaj takega.«

Pozvek in Pahor o iskanju rame v tolažbo in postavljenih pogojih

Simbioza dajajočega in sprejemajočega tolažbo

S pozivom k iskanju sodelavke POP TV, morda novinarke, na katere ramo bi se v svoji žalosti lahko udobno naslonil, ker moška ni dovolj dobra, je predsednik po svoje povedal nekaj točnega. Ker v diskurzu humornega težko iščemo politično korektnost, s čimer je vsa ta leta tudi računal in s tem posledično na blago obravnavo javnosti, se bistvo skriva drugje in ne v spolnih preferencah pri iskanju tolažbe.

V tem: tako kot je Pahor uprizoril žalovanje, ker izgublja materialno (fotografsko) podstat svoje simbolne funkcije kralja instagrama, potem pa je celo iz geste žalovanja naredil nov spektakel, bi se tudi novinarjem, ki jim dejansko dolguje vso svojo bit, pustil zjokati na rami. Če je kaj za njegov medijski populizem maksimalno značilno, je v metaforičnem smislu to ravno samoumevnost takšne simbioze, ponujene tolažbe in njenega sprejetja.

Pravi spol se bo že našel.

Skrb in osuplost ob spremljanju izginjanja fotografij

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: