Državni sekretar Mahnič z grožnjo Delovemu dopisniku

Delov dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič je na tviterju povzel odziv predsednika slovenske vlade na prispevek ARD, ki je kasneje izbruhnil v še en medijski škandal, o katerem sta med drugim poročala tudi Spiegel in Frankurter Allgemeine Zeitung:

»Lügen für den Brotwerb«. Tako so na ARD prevedli hud očitek slovenskega premierja (lying for living) njihovemu novinarju in celi hiši. Primerjanje osrednje nemške javne TV s Stürmerjem ali Pravdo je že tako poniglavost, kakršne na tej ravni še ni bilo.

Žerjavičev tvit, na katerega je reagiral Mahnič

Brezvezni ARD in skrb za službo

Nov Janšev verbalni obračun s tujimi novinarji sem podrobno opisal, na Žerjaviča pa se je skrajno žaljivo in obenem pomenljivo nato obregnil še Janšev državni sekretar za nacionalno varnost:

Peter Žerjavič, koga v EU briga, kaj si misli nek brezvezni ARD. Tebe naj raje skrbi, kolikokrat se boš še lahko zabaval na Place du Luxembourg ob četrtkih popoldne, če Petrič ne bo dobil aneksov za drugi tir.

Primitivni odziv Žana Mahniča je žal minil brez slehernega medijskega odmeva, še najmanj solidarnostnega s strani kolegic in kolegov, čeprav ob žaljivosti na račun ARD vsebuje odkrito grožnjo: dopisnika svari, da morda več ne bo več dolgo časa opravljal te službe, in to z diskreditacijskim opisom njegovega dela kot zabavanja v eni od najbolj znanih bruseljski četrti.

Obenem namiguje, da bi lahko podjetje Kolektor CPG, ki ga obvladuje Stojan Petrič, sicer lastnik Dela, ne prejel podpisov pod anekse z družbo 2TDK, d.o.o., ki je v 100-odstotni lasti države, za izvedbo gradbenih del drugega tira, trenutno največjega infrastrukturnega projekta pri nas.

Tudi cenzura Markeša pojasnjena z drugim tirom

Mahničeva neposredna grožnja se potemtakem nanaša na to, da bi vlada, katere del je, lahko finančno vplivala na delovanje časopisa Delo, zaradi česar bi posledično Žerjavič izgubil možnost »zabave na Place du Luxembourg ob četrtkih popoldne«, kot se je norčavo izrazil in s tem mislil na izgubo službe ali pozicije. Mimogrede, model finančnega izčrpavanja medija, na katerega namiguje državni sekretar, se že dolge mesece odvija ravno na primeru Slovenske tiskovne agencije, sekretar pa s svojim tvitom razkriva taktiko oblasti, ki jo je ubrala v obračunu z mediji.

Naj spomnim, po podatkih in predvidevanjih tednika Mladina je prav pogodba glede drugega tira bila tista, ki je pripeljala do nedavne grobe cenzure članka Janeza Markeša s posegom v tiskarni in zamenjavo že natisnjene naklade. Podobno kot napad sekretarja na dopisnika Dela je tudi cenzurni poseg proti drugemu novinarju Dela ostal brez sleherne širše javne problematizacije, v večini medijev je preprosto zamolčan.

Več:

Spiegel in Frankfurter Allgemeine Zeitung o tem, kako je slovenski premier napadel dopisnika ARD

Na Delu cenzurirali novinarja Markeša

Vlada zaenkrat odločena uničiti STA

Süddeutsche Zeitung o tem, zakaj Janšev pozdrav z ljubljanskega gradu s »Hello Budapest« ne bo uspešen

Alpski Trump, omamljen s tviterjem: nemški Focus o nesimpatični podobi majhne alpske države

Je Janša včeraj izpeljal skrbno načrtovano provokacijo?

Ni konca, zdaj še vojna z Brusljem: Janša proti pokvarjeni birokratki

Janšev obračun s tujimi novinarji: tudi o tem v podkastu s Tadejem Štrokom

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: