Janša ga je blokiral: Bidnov svetovalec sicer ni navdušen nad lekcijami iz iliberalne demokracije

Moji strahovi, da je premier poslabšal odnose med ZDA in Slovenijo s svojimi nediplomatskimi tviti, nato pa še z žaljivkami na račun Bidnovega svetovalca, so bili preveč optimistični. Slovenski predsednik ga je itak blokiral, zato morda odnosov, če že komunikacije ni, sploh več ne bo…

Težko je verjeti, da Michael Carpenter v primeru Bidnove zmage ne bo odigral pomembne vloge in morda določal ameriške zunanje politike tudi v odnosu do Slovenije. Zato predstavlja Janševa gesta blokade, ki sicer zanj ni prav nič nova in so je deležni številni nič hudega sluteči uporabniki tviterja v trenutku, ko predsedniku vlade oporekajo, zelo resen in otipljiv diplomatski spodrsljaj. Poglablja sicer nedostojen verbalni obračun med obema, ki močno presega raven vpletenosti dveh posameznikov.

Ni mogoče spregledati megalomanskosti Janševe reakcije, ko je Carpenterja neposredno obtožil laganja in v besedilu s številnimi slovničnimi napakami žaljivo opravil z njim – preden ga je blokiral. Megalomanija je jasno razvidna iz občutka moči, ko pri svojih ravnanjih res ne izbira sredstev in tudi ne razmišlja o morebitnih posledicah, predvsem pa mu ni pomembno, s kom ima opraviti – do vseh postopa enako, tako rekoč enakopravno, s pozicije polne superiornosti in na način samozadostnosti, značilen za avtoritarne režime.

Janša napadel Carpenterja, tudi s številnimi slovničnimi napakami

Bidnov svetovalec mu ni ostal dolžan, javno je objavil podatek, da je blokiran, omenil žaljivke na svoj račun in povedal:

»Neverjetno, koliko nacionalistično-populističnih voditeljev v srednjevzhodni Evropi, ki zdaj odkrivajo svoje alt-right kvalitete, je v ne tako oddaljeni preteklosti navdušeno podpiralo domače komunistične stranke. Kako zelo pripravno.«

Dodaj je še, da se ne bo pustil poučevati o »iliberalni demokraciji«. Kar v praksi pomeni, da Janšo neposredno povezuje z Orbanom in njegovim političnim projektom predrugačenja demokracije, ki ni po njegovi meri. Jasno, da je iliberalnost tu zgolj evfemizem za posege vanjo.

Stanje je, če posplošimo, trenutno pač takšno: Slovenija blokira ZDA. Ko bi jo le pri čem bistvenem in pomembnejšem.

Več:

Bidnov svetovalec o koruptivnem slovenskem predsedniku vlade

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading