Akademik dr. Emri sprašuje predsednika vlade, zakaj je zavrnil ponudbo s Kitajske

O tem, kaj vse se je v državi pri nabavi zaščitne opreme in respiratorjev dogajalo na samem začetku, natančneje sredi marca, govori tudi naslednja zgodba. Takrat je vladi pomoč ponudila tudi Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Njeni člani so ugledni profesorji in akademiki, ki imajo povezave z akademsko stroko in univerzami po vsem svetu, tudi na Kitajskem. Za ponudbo s Kitajske je stala celo kitajska vlada, a so jo na ministrstvu za gospodarstvo zavrnili.

Sprva je portal Necenzurirano, kasneje pa pred dnevi Svet na Kanalu A in včeraj še RTV Slovenija, poročal o velikodušni ponudbi, rezultatu prizadevanj posameznih članov SAZU, med katerim je bil dr. Igor Emri. Prispevek Sveta na Kanalu A je razkril, da so kontaktirali vse po vrsti, od predsednika vlade do gospodarskega ministra, a se jih ti niso usmilili, navzlic ugodni ponudbi. Še večni Janšev favorit dr. Žiga Turk je Emrija hitel pomiriti, češ ne delaj zgage in vznemirjaj naše vrle oblasti, saj bodo vse uredili. Zdaj je najbrž tiho – ker niso.

Prihranili bi 100 milijonov evrov, pravi Emri

Zakaj je torej naša vlada zavrnila tovrstno pomoč? Zgodbo najbolj preprosto pojasni državni sekretar Aleš Cantarutti: menda naj bi se pri nabavi zaščitne opreme ob epidemiji sklepale le pogodbe s slovenskimi posredniki. Ampak na vprašanje novinarje Kanala A, kje je takšno navodilo vlade, je moral priznati, da takšnega navodila ni bilo!

Iz zapisa o prispevku na 24ur.com: ker ni bilo slovenskega posrednika, je ponudba padla v vodo
Žiga Turk miri Emrija in usmerja nabavo s Kitajske

Zato je danes, 3. maja, omenjeni akademik znova povprašal gospodarskega ministra in predsednika vlade, zakaj do nabave ni prišlo, saj več kot očitno še zdaj ni prejel prepričljivega pojasnila:

Današnja Emrijeva vprašanja predsedniku vlade

Kaj je ključno vprašanje

In tako se ves čas od razkritja afere o »domačijskih« nabavah opreme pogovarjamo le o enem, a na način, da se ne pogovarjamo: zakaj je vlada zavračala neposredno nabavo brez posrednikov? Na kakšno zakonsko podlago je oprla svoje prepričanje in tudi ravnanje, da smejo nabave steči le preko slovenskih podjetij? In kje je to famozno navodilo vlade, da nabave ne smejo biti neposredne, na katerega se sklicuje državni sekretar Cantarutti?

Na kratko: primer ugodne ponudbe s Kitajske preko SAZU resnično bolj kot karkoli od tega, kar smo slišali te dni, odpira omenjeno, še zmerom neodgovorjeno ključno vprašanje. Vsaka preiskovalna zgodba okoli nakupa opreme bi se morala najbolj zapičiti vanj.

P.S. Še nekaj zapisov s tviterja v času naslavljanja na vlado:

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: