Migranti ali morda novi premier: kdo kriminalizira istospolne zveze?

Janez Janša je danes v svojem nastopu presenetil. Pred glasovanjem o njem samem kot kandidatu za novega predsednika vlade po tistem, ko so SDS, SMC, NSi in DeSUS podpisali koalicijsko pogodbo, se je dotaknil nekaterih visoko donečih skupnih obljub, končno napovedal privatizacijo šolstva in zdravstva, potem pa v govoru, ki mu bo verjetno prinesel tretji premierski mandat, nekaj natrosil tudi o migracijah.

O pričakovanjih glede migrantov

Priseljenci in migranti bi po njegovem morali sprejeti tukajšnje kulturne navade, tudi civilizacijske pridobitve, med katere sodi enakopravnost žensk in istospolnih zvez:

Janša je pojasnil, da tisti, ki pride k nam, ne more pričakovati, da bomo mi sprejeli njegove navade, njegov način obnašanja, njegovo kulturo. »Upravičeno pričakujemo, da bo on sprejel našo. Ne glede na to, katera vlada bo v tej državi ali katerikoli drugi evropski državi v prihodnosti, je jasno, da se ne bomo mi prilagajali civilizaciji, ki ne priznava enakopravnosti žensk, ne priznava ločenosti cerkve od države, ne priznava verske svobode in ki kriminalizira istospolne zveze. Tukaj so meje, ki se jih ne bo prešlo.«

Smo slišali prav, je Janša pozval k dekriminalizaciji istospolnih zvez, čeprav ga je še nedavno 150 akademikov obtožilo tudi homofobije? No, integracija migrantov po njegovem terja dekriminalizacijo istospolnih zvez, sicer priseljenci ne spadajo v naš milje.

JJ istospolne zveze
Janša o našem izumrtju

Kaj pa je on v teh desetletjih storil zanjo? Spomnimo, decembra 2015 je spisal svoj nagovor kot predsednik SDS in se z njim naslovil na državljanke in državljane tik pred referendumom o družinskem zakoniku. Enkrat več ni mogel brez zanikanja pravic istospolnih parov, pozval je k udeležbi in glasovanju proti zakonu, »proti uničevanju temelja, na katerem stojimo. To bo naš glas za družbo brez monopolov, burk in diktature agresivne manjšine.«

Janša o istospolnih zvezah

Spodnja izjava dokazuje, da je za Janšo istospolna zveza bolj ali manj kriminalizirana:

Spoštovani! Brisanje spola iz Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni boj za človekove pravice istospolnih. Poroka in posvojitev otrok že po svoji vsebini, pa tudi po naši ustavi in sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice nista človekova pravica. Nasprotno. Brisanje spola iz zakona je podlaga za kršitev človekovih pravic naših najdražjih, naših otrok. Slovenska ustava pa nam nalaga, citiram: »Država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere. Otroci uživajo posebno varstvo in skrb.«

Spoštovani! Prihodnosti naroda ni mogoče graditi na istospolnih zvezah. 20 decembra se bo slovenski narod stehtal in od tega rezultata bo odvisna naša prihodnost.

jj istospolne sds
SDS in Janša o prihodnosti tega naroda

Se pravi: na istospolnih zvezah ni mogoče graditi prihodnosti naroda. Le izumrtje, namreč človeške vrste. Izjava ne stavi le na to, da jim ne smemo pripisati določenih pravic, kot je posvojitev, sicer so neproblematične, temveč neposredno meri na izključujočnost. Kaj lahko iz povedanega sklepamo v luči današnje izjave? Da si je prvak SDS premislil, hvalevredno zanikal poprejšnja prepričanja in nenadoma sprejema enakopravnost istospolnih zvez oziroma LGBT+ skupnosti?

Ali pa raje tako, da od migrantov terja nekaj, česar sam ne spoštuje, kar je dokazal v številnih izjavah, skupaj s svojo stranko in medijsko mašinerijo? Da je potemtakem on sam tisti, ki mu ni uspela integracija v slovensko družbo? Ali smo morda priča tako rekoč trenutku slabosti, ko je pozabil, da ni prilagojen civilizaciji, v kateri živi, in to ravno na dan, ko postaja novi predsednik vlade?

JJ gejevski lobi nsi
Janša dve leti nazaj o svojem novem koalicijskem partnerju

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: