Planet TV in Siol solidarno do vaških stražarjev

In se je zgodilo. Po nekaj dnevih smo le dočakali prvi prispevek v kakšnem od pomembnejših domačih medijev, ki je potrdil pisanje Janševih propagandnih občil glede obstoja vaških straž v Beli krajini. Povedano drugače: novinarjem se tega podatka najmanj tri dni ni ljubilo preveriti. Dela so se lotili na Planet TV,  prispevek je v pisni obliki objavljen tudi na straneh Siola, rezultat je katastrofalen.

O tem, kako kleni Slovenci v čepicah Hervardov pozirajo nekje ob meji in se hvalijo, da proti beguncem spuščajo rafale iz mitraljeza, zaradi česar se migranti hvalevredno nemudoma razbežijo, sem poročal v zapisu Vaške straže: z rafali proti beguncem. Pri Planet TV so se odločili za malce drugačen pristop.

planet tv vaška straža
Vaški stražar Blaž o komandah, ki jih uporabljajo

Novinar Igor Krmelj je poskušal poskrbeti, da bo vsak gledalec najbrž ob ogledu zajokal od vzhičenosti nad domoljubjem samorganiziranih posameznikov, ki se žrtvujejo za narodov blagor.

Natančnejšega kraja sicer prispevek ne izda, toda vsak dan se menda okoli 10 posameznikov nekje v Beli Krajini odpravi po meji; pri tem so povsem neoboroženi (kar se zdi te vrste podatek, ki želi zveneti prav nasprotno od začetnih pohval o rafalih, nad katerimi so se navduševali Janševi propagandisti), prehodijo pa tudi do 50 kilometrov na dan.

Pred kamero je stopila le ena oseba, Blaž Zidar – prav tista, ki je tudi na fotografiji z pristaši Hervardov iz mojega prvega zapisa. Oblečen je, dokaj pričakovano, v maskirno obleko, na glavi ima čepico Društva Moris Kočevska Reka, ki ga dolga leta vodi Janšev pristaš Tone Krkovič.

Sebi pravijo, pojasnjuje intervjuvanec, »vaške straže« oziroma »pregledniki meje«, celo z neskrito reminiscenco na domobranske vaške straže, nakar popelje novinarja po poteh, kjer po njegovem migranti povsem neovirano vstopajo skozi »tehnične ovire« in imajo, kot poudari, povsem prosto pot. Novinar Krmelj je zavzel povsem pasivno držo, delovanja ali obstoja vaških straž mimo zakona ni poskušal niti problematizirati, pač pa je v podtonu z njimi ves čas solidaren. S tem je dejansko dobesedno demonstriral početje na način, ki sem ga pred dnevi anticipirajoče opisal s temi besedami:

Dvomim, da bo z vaškimi stražami kaj drugače: počasi nam bodo novinarji začeli risati simpatične čudake kot prave in iskrene domoljube, ki skrbijo za našo varnost, ker je država šla v maloro. No, kot vidimo, nekateri mediji, resda strankarski, svoje velike naklonjenosti rafalom proti beguncem že zdaj niti malo ne skrivajo.

In bolj ko se slabe tri minute dolga reportaža bliža koncu, bolj nam postaja jasno, da bo novinar intervjujal le »preglednika meje« in da v naracijo ne bo vključil prav nobene druge osebe ali komentatorja, npr. odziva ministrstva za notranje zadeve ali politike, ki bi družbenemu dogajanju dodelila kakšno problemsko noto.

Mimogrede, glede fenomena samoorganizirane paramilice bi že dolgo nazaj pričakovali odziv predsednika vlade, ampak kaj, ko ima ob sebi notoričnega državnega sekretarja, ki je najbrž ob vaških stražah navdušen, njegov vpliv pa npr. dokazano seže v vrh Telekoma.

planet tv vaška straža zastava
Še nekaj promocije za domače domobranske zastave na hišah preglednikov meje

Na koncu reportaža izzveni kot čista promocijska gesta v podporo obstoja vaških straž, zato po pričakovanju, najbrž da ne bo kakšnega dvoma, gledalec prisluhne zaključnemu nekritičnemu komentarju novinarja, ki figurira kot osrednje sporočilo prispevka:

»Blaž, ki ima na hiši izobešeno kranjsko zastavo, misli samo na svojo državo. Strahu ne pozna… Razmišlja pa o tem, kako bo zaščitil svojo družino.«

Na Planet TV so se potemtakem uredniki odločili: potrebujemo več pogumnih Blažev, ki so vzeli zakon v svoje roke, golorokih preglednikov meje brez strahu, ki se žrtvujejo za varovanje naše meje in v kleni angleščini odganjajo begunce s tem, da nanje vpijejo, naj se poležejo po tleh, na hišah pa imajo razobešene domobranske zastave. Po tem dejanju se, pojasni vaški stražar, razbežijo. Kot nekje na sredini navdušeno intonira svojo pripoved novinar, se proti migrantom borijo z golimi glasovi (!).

Domače veseloigre s tragično primesjo potrebujejo istovrstno medijsko spremljavo. In kaj ob vsem tem, popolni pasivnosti politike in navdušenosti medijev glede vaških straž preostane državljanom? Zgolj upanje, da gre za slabo šalo in osamljene posameznike z željo po pozornosti.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d