Piar kadri med politiko in novinarstvom

Novinarka Ksenija Koren se kot prva piarovka v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše vrača v novinarske vode. Novi up tednika Mladina Denis Vičič je 16. novembra 2012 zapisal:

Bi znali napisati, da je Zoran Janković omahljivec, željan pozornosti? Da se je Borut Pahor leta 2007 žrtvoval za strice iz ozadja? Da je Danilo Türk drugorazredni predsednik? Bi si drznili napisati, da borci NOB podpirajo Karla Erjavca zato, ker je v času, ko je bil še obrambni minister, za borčevsko organizacijo »zrihtal veliko golažev«, čeprav so ga borci podprli zato, ker je »preprečil, da bi vlada Janeza Janše oklestila borčevski proračun«? Prej boste začeli, prej boste imeli službo …

V novinarskem opusu Ksenije Koren, ki je delala za Večer, Žurnal24, Slovenske novice in Finance, ni veliko slabih besed o Janezu Janši, več je obračunavanja z njegovimi političnimi tekmeci. Ksenija Koren je postala nova premierova predstavnica za odnose z javnostmi. Kot je povedala za Požareport, se je za prestop iz novinarstva v politiko odločila, ker je delo pri premieru »velik izziv in čast, ko se odloča o usodi mlajših generacij«. No, o odločitvah bo samo obveščala. Kot do sedaj.

Kjer ni sporočala le Janševih misli ali napovedovala njegovih nadaljnjih korakov, je Korenova o njem poročala v povezavi z Urško Bačovnik, s katero sta bili sošolki na študiju novinarstva. Ko se je izvedelo, da Bačovnikova pričakuje otroka, se je Korenova potrudila in bralcem povedala, kje se je par spoznal, kje poročil in kako se je Janša po poroki počutil. Ko je šel Janša z Urško na Triglav, se je gor povzpela tudi sama in vestno poročala, kaj je Janša dejal na vrhu. V nekem drugem prispevku ga je pozvala, naj se drži Urške, ljudem naj bi bil prav zaradi nje manj antipatičen od Pahorja.

Da je Korenova nova tiskovna predstavnica predsednika vlade, drži. Ni pa nova tiskovna predstavnica Janeza Janše. To je bila že prej.

Vičiča sem si dobro zapomnil, ker se je zdelo, da mi je vlomil v računalnik in ukradel (skoraj že pripravljen!) tekst. Pa šalo na stran: nobenega dvoma ni, da Korenova predstavlja linijo angažiranega političnega novinarstva, ki mu ni težko biti navijaški in pristranski. No, Mladinino  besedilo je bilo sploh eno zelo redkih, ki se je malce pikro lotilo problematizacije prehoda novinarke na mesto v/ob politiki.

Thomas Mayer style

Koren Slovenske novice Tuerk

A ni težava le v Thomas-Mayer- Style žurnalizmu.  Korenova se zdaj vrača v Slovenske novice, ki jih je zapustila. Ob tem je za Večer pojasnila:

To ni moja prva vrnitev iz piarja, leta 2003 sem se na Večer vrnila iz najmočnejše piar agencije v državi.

Manipulacija: vrniti se iz kabineta predsednika vlade je pač nekaj drugega. Njen primer znova odpira staro in žgočo razpravo o tem, kaj storiti pri prehodu novinarjev v politiko in nazaj. Pametne rešitve prejkone ni. Korenova, nam zatrjujejo, ne bo pokrivala notranjepolitičnih tem, temveč trač in bulvar. Takšna samoomejitev odgovornega urednika Dela in Slovenskih novic pove, da se medijska okolja zavedajo potencialne konfliktnosti prestopov. Dobre rešitve v teh prehodih pa bržkone ni, ker se ukvarjamo s posledicami, na vzroki težav. Če bi imeli res profesionalne novinarje, se dilema ne bi niti razprla.

Ksenija Koren Slovenske novice Kučan

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: