Civilna družba kot Janševa preobleka

Nenaden vznik Civilne družbe za pravično Slovenijo je doslej verjetno doživel dva vrhunca. Prvega 8. februarja letos, ko se je dopoldne zgodil napovedan provokacijski shod Zbora za republiko, popoldne pa nato še tretja vseslovenska ljudska vstaja. Izoblikovala sta se dva protestna dogodka, eden v podporo vladi Janeza Janše, drugi z zahtevo po njeni odstavitvi. Čeprav takrat formalno grupacija verjetno še ni obstajala, so shod Zbora za republiko tvorila ista združenja, ki so kasneje, 28. junija 2013, sodelovala pri skupnem srečanju in sprejemanju deklaracije. Ista, ki že desetletja tulijo v isti rog. V prvi vrsti v dvorani je kakopak sedel Janez Janša. Nekaj pred tem, 21. junija, je Civilna družba spisala svoj prvi komunike za javnost. Ob tem ji ni bilo nerodno sposoditi si ime pri Odboru za pravično in solidarno družbo in Solidarnosti – za pravično družbo.

Drugega je Civilna družba za pravično Slovenijo verjetno doživela včeraj v okviru POP TV in omizja TV KLUB. V njenem imenu je tam nastopil Jože Možina, bivši direktor TV Slovenija v času Janševe podreditve RTV servisa.

Janševa preobleka

Možina sicer največkrat nastopa kot reprezentant te pobude, ki sicer tvori menda v tem hipu že 44 različnih organizacij, pretežno z izrazito političnim desnim predznakom (seznam večine je spodaj). Nobenega dvoma ne more biti, za kakšne namene je bila ta krovna grupacija ustanovljena: predvsem za ščitenje lika in dela Janeza Janše in politične desnice.

V gibanju VLV so pred dvema meseca takole komentirali njihovo ravnanje:

Prva naloga Civilne družbe za pravično Slovenijo je, da počisti pred svojim pragom ter si nalije čistega vina glede vseh centrov moči, ki imajo državo za talca in sedijo v prvih vrstah na njihovih zborovanjih, so zapisali v Gibanju Vseslovenska ljudska vstaja (VLV). Prvak SDS Janez Janša si je nadel preobleko, da bi se obdržal na oblasti, menijo.

Kot so sporočili iz gibanja VLV, se sicer strinjajo s trditvijo Civilne družbe za pravično Slovenijo, da je Slovenija postala talec centrov moči. To je po njihovih navedbah tudi temeljno spoznanje, ki je spodbudilo vstajniško gibanje. A glede na to, da je bil na četrtkovem zborovanju Civilne družbe za pravično Slovenijo v prvi vrsti Janša z najožjimi sodelavci, je “jasno, da gre pri omenjeni organizaciji zgolj za novo preobleko, ki si jo je nadel Janša, zato da bi se še naprej obdržal na oblasti”, so zapisali.

Zakaj ne stopite skupaj?

Najbolj fascinantna pa ni bila le druščina v TV Klubu (Aleksander Zadel, Uroš Lubej, Jože Možina), temveč neskrita agenda voditeljice Darja Zgonc, da izpelje relativizacijo stališča VLV in Civilne družbe za pravično Slovenijo – tik pred četrtkovimi protesti. Skratka, izkušenih vstajnikov in enako izkušenih antivstajnikov. Tistih, ki so protestirali proti Janši in tistih, ki so ga na vse kriplje branili.

Novinarsko agendo bi lahko najlažje povzeli z vprašanjem voditeljice: »Zakaj ne stopite skupaj?«

Za gledalca, ki ne pozna nobenih ozadij (morda se je na neuke in nepoučene tudi računalo?), bi izrečeni dovtip deloval celo smiselno. In ravno v tej spretni kamuflaži ozadij se skriva kleč: moramo novinarsko intenco tu razumeti kot ironično provokacijo ali zgolj izraz popolne neinformiranosti in nevednosti? Zakaj bi tisti Janševi privrženci, ki se zaklinjajo, da vstaje ne rešujejo ničesar (logika označevalca zombijev je že bila razvita), bili pozvani k združevanju s tistimi, ki organizirajo vstaje? Mar ni jasno, da anti-vstajniki lahko le žalujejo, da so vstaje odnesle Janeza Janšo, ne morejo pa se jih udeleževati – iz istega razloga?

Kakšnim ciljem je sledila intenca izenačevanja? Je bila sprožena, da bi se zamegljevalo situacijo, načrte in zemljevid akterjev? Zgončeva kar ni odnehala in grafika je v nadaljevanju pokazala cel niz zahtev VLV in Civilne družbe, ki so menda povsem identične. Že, toda zakaj so identične? Ker na načelni ravni ni težko biti proti korupciji in kriminalu, za več zaposlitev in lepšo prihodnost! Ker so te zahteve na tej ravni res lahko skoraj identične.

POP TV klub civilna družba

Skratka: včeraj je Civilni družbi odlično uspevalo megliti situacijo. V kakšni meri je pri tem bila kooperativna novinarska ekipa, lahko vsako presodi sam.

P.S.:

Svetovni slovenski kongres
Zavod za oživitev civilne družbe
Civilna iniciativa za družino in pravice otrok
Društvo Gallus Bartholomaeus
Društvo katoliških pedagogov Slovenije
Društvo Slovenski katoliški izobraženci
Družinska pobuda
Družinski center Betanija
Evropska Slovenija
Frančiškova mladina Slovenije
Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka
Inštitut dr. Jožeta Pučnika
Inštitut Nove revije
Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Katoliška karizmatična prenova Slovenije
Katoliško študentsko gibanje Sinaj
Krščansko bratstvo bolnikov in invalidov
Marijino delo – Gibanje Fokolarov
Prebudimo Slovenijo
Rafaelova družba
Slovenski gorniški klub Skala
Slovenski odbor za NATO
Slovensko biblično gibanje
Zavod za družino in kulturo življenja KUL.si
Zbor za republiko
Zbor za vrednote
Združeni ob Lipi sprave
Združenje animatorjev Oratorija
Združenje slovenskih katoliških zdravnikov
Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve
Zveza sindikatov upokojencev Slovenije
Zavod Iskreni.net
Društvo civilna iniciativa Malečnik
Vseslovenska civilna pobuda Dimnik
Civilno združenje za nadzor institucij
Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije
Slovensko španski poslovni klub ECE
EU poslovna akademija
Iniciativa za Štajersko
Fokus 2031
Kulturno društvo Zgovorna Tišina

One thought on “Civilna družba kot Janševa preobleka

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading