V naši medijski džungli ni kanibalov. Prejšnji teden smo pojedli zadnjega

Manipulativnost MMC RTV Slovenija res nima meja: v svojem povzetku stališča ZNP, kjer so se pričakovano postavili v bran novinarjem in novinarkam na MMC, so za naslov izbrali insinuacijski poudarek ZNP:

ZNP: Pričakujemo, da bo društvo novinarjev pripravilo peticijo proti vladajoči opciji

Kdor je prebral nesolidarnostno prokanibalistično izjavo ZNP, ne bo rabil ugibati, v čem je težava: ZNP na podlagi naštetih opisov insinuira, da obstajajo pritiski te vlade na medije, za katere terja nič manj kot novo peticijo. Takšno verjetno, ki jo je vse od leta 2007 ista novinarska klika tako vneto pljuvala. Odgovor bi moral biti preprost: naredite svojo peticijo 571, dragi novinarji ZNP! Česa se bojite?

Izrazi, ki jih je objavil DNS in jih zdaj v ZNP kulpabilizirajo (»orkestrirana politizacija”,“preobrazba medijske krajine”, ”plenilsko uničenje medijev”, ”anomalije v novinarstvu”, ”raščanizacija novinarstva”, ”politični pritiski na medije”, ”pritiski na delo sedme sile na Slovenskem”, ”politična diskvalifikacija novinarjev”, “brutalni primeri v medijih”, “država kot nema opazovalka pohoda političnih in kapitalskih gospodarjev”) v ničemer ne bremenijo vladajoče opcije. Pač pa bremenijo prav iste novinarske kroge okoli ZNP, v Reporterju, Demokraciji, RTV Slovenija in drugih medijih, ki težko skrivajo svojo politično projanševsko orkestriranost in povečane ambicije ob povečanem vplivu in moči stranke SDS. Njihov cinizem (in cinizem MMC, ki taisti cinizem poudari) je zgolj slepilni manever kazanja na napačno tarčo. Prava težava tiči v njihovi neprofesionalnosti.

Povsem simptomalen za takšno diagnozo je vnovič kar tale stavek:

V ZNP-ju zavračajo navedbe iz izjave društva novinarjev o ‘novinarski solidarnosti in kanibalizmu’, v katerem društvo etiketira vse tiste, “ki so so pokazali na nesprejemljivo neetično in politično motivirano izjavo Gordane Sredojević”.

Skratka, v ZNP-ju so že vnaprej predpostavili politično motivacije novinarke Obrazov in celo njeno neetičnost, kar lahko pomeni le, da je tudi spraševanje MMC izhajalo iz te predpostavke. Torej iz želje, da se Janeza Janšo obrani pred očitkom o vplivu na revijo Obrazi z dokazili, da so domnevno na to revijo vplivali tudi drugi politiki. Kdo torej zares ravna politično motivirano: novinar (ali združenje), ki predpostavi, da je drugi novinar politično motiviran, ali novinarka, ki je zaradi vnaprej prepostavljene teze o politični motiviranosti deležna vprašanj, ki gredo v smeri relativiziranja Janševega pritiska? Zakaj pa novinarjev MMC, ZNP in podobnih ne zanima, na kakšne načine se je zgodil politični pritisk Janeza Janše? Kdaj in kako ga je izsilil? In ja: naj se končno razgali vse, vsi pritiski! V tem se lahko močno strinjamo. A ne na način, da novinarje ne zanimajo pritiske Janše, ampak »tisti drugi«. Vse po starem, natančno predvideno.

Evidentno novinarji ZNP in MMC ne morejo iz svoje kože političnih vojščakov. Zgodba o tem, kaj se dogaja z Delo Revije ali celo kakšna gesta solidarnosti, bistvena poanta zapisa DNS, pa je zanje itak španska vas. Mediji so zgolj krvavo bojišče, na katerem se bojujejo proti svojim novinarskih kolegom. So vojščaki na šahovnici svojih političnih in lastniških mecenov, ponižni in slepo zaverovani v svoj prav. Paradoksalno je poziv DNS proti kanibalizaciji na površje nemudoma pripeljal do glasnega vpitja kanibalov s krvavimi usti, ki, prosto po Žižku, na glas neprepričljivo vpijejo: »V naši medijski džungli ni kanibalov. Prejšnji teden smo pojedli zadnjega!«

2 thoughts on “V naši medijski džungli ni kanibalov. Prejšnji teden smo pojedli zadnjega

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: