DNS odgovarja MMC RTV: izvajate orkestrirano politizacijo primera brez osnovnih elementov solidarnosti

DNS je le odgovorilo. In to kako! Mislim, da gre za eno najbolj neposrednih in brezkompromisnih stališč glede primera Raščan, politizacije MMC RTV in trenutnega stanja slovenskega novinarstva v celoti. Udarnemu in čustvenemu odzivu ni mogoče očitati niti trohice zaletavosti ali neargumentiranosti, vse je na mestu, z maksimalno mero iskrene zaskrbljenosti. Lep dokaz, da odločna beseda nujno ne vsebuje primesi nepremišljenosti. Res me zanima, kakšne bodo medijske prezentacije sporočila.

Med prvimi, če ne prvi, so o pismu DNS poročali na MMC. Tisti, ki so bili neposredno tudi napadeni. Takole beremo v pismu:

In medtem ko desetinam novinarjev grozi, da bodo zaradi tajkunskega lomastenja Mateja Raščana pristali na cesti, se v nekaterih slovenskih medijih, najbolj očitno na multimedijskem portalu javne radiotelevizije, ki bi sicer morala diktirati najvišje standarde profesionalizma in politične nepristranskosti, odvija orkestrirana politizacija primera brez osnovnih elementov solidarnosti. Prepir o tem, kateri politik je bil večkrat na naslovnicah edicij Dela Revij je pri tej zgodbi popolnoma nerazumljiv.

Seveda si zgornjega pasusa v MMC niso upali objaviti. Njihov povzetek, torej poročilo o pismu DNS, ki mu verjetno sledi še kakšno pismo urednika Urbanije, je strukturiran obrambno. Poglejmo nekaj značilnosti.

Prvič, v naslovu, ki je najbolj zanimiv za manipulacije, so izpostavili le en vidik pisma DNS. Namreč tisti, ki obravnava pisanje MMC. V resnici je ta del količinsko, kaj šele vsebinsko, med manj pomembnimi, ker pismo pretežno govori o stanju novinarstva in težki situaciji na Delo Revije, predvsem pa poziva k solidarnosti.

Drugič, pomemben je poudarek v naslovu, ki se glasi: »MMC sprašuje. DNS se odziva: novinarska solidarnost ali kanibalizem?« Se pravi, avtor naslova je poskušal defenzivno zreducirati dejanje MMC-ja na rutinsko opravilo spraševanja. Indicirani smisel naslova je zato: »Kaj nas napadate, saj smo vendar samo nedolžno spraševali!«

 

Tretjič, ker ne morejo iz svoje kože, ker niso razumeli sporočila v pismu DNS, so pod sliko urednice Obrazov znova manipulativno dodali tekst:

Urednica Obrazov Gordana Sredojević-Goga je v četrtek na novinarski konferenci med drugim omenila politične pritiske v povezavi z objavo fotografije Janeza Janše na naslovnici njene revije. Na vprašanja, ali so bili pritiski tudi pri objavi drugih politikov, pa ni konkretno odgovorila.

Kot da ne bi prebrali stavka v pozivu DNS, ki jih pred tem neposredno svari:

Prepir o tem, kateri politik je bil večkrat na naslovnicah edicij Dela Revij je pri tej zgodbi popolnoma nerazumljiv.

Seveda ne gre le za prepir. Šlo je za obrambno dejanje zaščite lika in dela MMC-ju ljubega politika. DNS je v vsakem primeru treba čestitati za odločno potezo. Avgijev hlev slovenskih medijev bo mogoče očistiti le, če bomo resnici pogledali v obraz, če bomo sproti pozivali k spoštovanju novinarskih načel in opozarjali na profesionalne zdrse ali, kar je še huje, manipulacije. Z lahkoto lahko predvidevamo, da se bo zdaj po DNS vsulo diskvalifikacij iz medijev, ki jim to ne ustreza. Novih političnih etiketizacij, ki bodo le znova dokazovale, kako spolizitirane novinarje imamo. Takšne, ki so pripravljeni tolči po svojih kolegih, izvajati, kot pravijo v DNS, kanibalizacijo. Ampak to je visoka in zoprna cena, ki jo je pač treba plačati.

2 thoughts on “DNS odgovarja MMC RTV: izvajate orkestrirano politizacijo primera brez osnovnih elementov solidarnosti

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: