Umetna inteligenca, ChatGPT in Robert Golob

Pravijo, da je že zdaj umetna inteligenca ChatGPT postala grožnja izobraževanju, saj lahko z njeno s pomočjo učenci in dijaki ekspresno spišejo seminarske naloge, spise in eseje, rešujejo matematične naloge in sestavijo programske kode, pri čemer so si avtorsko delo preprosto »sposodili«.

Nihče pa ni pomislil, da bi lahko razvoj umetne inteligence ogrozil izobraževalne institucije in klasično izobraževanje še z nekega drugačnega vidika. Ne gre le za to, da bo polenil učence, dijake in študente, pa seveda širše prebivalstvo, saj lahko klepetalni robot hipoma odgovori na vsa vaša zahtevna vprašanja in izpljune raznotere odgovore, za katere bi uporabnik potreboval več ur ali dni raziskovanja. Tudi ne za etični vidik, ko uporaba robota pripelje do izgube kognitivnega naprezanja uporabnika, možne zlorabe in goljufije tistih, ki bodo na ta način pridelane tekste servirali kot svoje. Ne, dogaja se, da robot proizvaja ogromno število napak ali se preprosto izkaže za povsem nevednega.

Golob in njegov Talking Tom

Robota sem testiral glede številnih poizvedb in bil šokiran ob količini napak, na koncu pa sem ga vprašal tudi, kdo je Robert Golob. To sem storil v angleščini in slovenščini. Njegov odgovor je bil obakrat enak, in sicer naslednji:

»Robert Golob je slovenski podjetnik in poslovnež, rojen leta 1982 v Ljubljani, Sloveniji. Je ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Outfit7 Limited, ki je najbolj znano po razvoju priljubljene mobilne aplikacije “Talking Tom and Friends”.

Golob je ustanovil podjetje Outfit7 Limited leta 2009, prva aplikacija podjetja “Talking Tom Cat” pa je bila izdana leta 2010. Od takrat je podjetje izdalo številne druge aplikacije v franšizi “Talking Tom and Friends”, ki so bile prenesene milijarde krat po vsem svetu.

Pred ustanovitvijo podjetja Outfit7 je Golob delal v različnih vodstvenih in poslovnih vlogah v tehnološkem in finančnem sektorju. Ima tudi diplomo iz ekonomije Univerze v Ljubljani.

Poleg svojega dela pri Outfit7 se Golob aktivno vključuje tudi v spodbujanje podjetništva in inovacij v Sloveniji. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, med drugim je bil leta 2014 imenovan za Mladega menedžerja leta v Sloveniji in leta 2018 za Podjetnika leta v Sloveniji.«

Naj takoj povem, da ne obstaja noben Robert Golob, ki bi ne bil predsednik slovenske vlade, hkrati pa bi bil povezan z omenjenim podjetjem Outfit7. Možnost, da bi platforma zaznala neko drugo osebo z istim imenom, je izključena. Končno o slovenskem premierju obstaja dovolj obsežno geslo na Wikipediji, kjer jasno piše, da je to slovenski elektroinženir, poslovnež in politik, rojen 23. januarja 1967 v Šempetru pri Novi Gorici.

Je pa res, da lastnike podjetja in Goloba druži to, da so milijonarji.

Robert Golob kot ustvarjalec Talking Tom

Ne ukvarja se s politiko

Ko sem klepetalnemu robotu postavil dopolnjeni iskalni niz »Robert Golob politik«, sem prejel dovolj bizarno pojasnilo:

»Iz dostopnih virov ne kaže, da bi bil Robert Golob politik ali da bi se ukvarjal s politiko. Golob je slovenski podjetnik in poslovnež, najbolj znan kot ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Outfit7 Limited, ki stoji za priljubljeno mobilno aplikacijo “Talking Tom and Friends”. Če imate kakršna koli druga vprašanja, mi sporočite in bom poskušal pomagati.«

Razumem sicer, da je platforma omejena z bazami podatkov do leta 2021, vendar sem pri njeni uporabi naletel na številne katastrofalne napake, povezane tudi z iskanimi pojmi, ki zadevajo čas pred tem letom. Odgovori so največkrat srhljivo pomanjkljivi, netočni in včasih celo v nasprotju sami s sabo ali različnih ob več poizvedbah istega iskanega pojma.

Kdor bo v klepet vtipkal še ime Golobove spremljevalke Tine Gaber, bo prejel opis slovenske smučarke, ki bolj ali manj referira na Tino Maze, čeprav je tudi opis, ki nato sledi, v pomembnem delu napačen.

Znamenita slovenska smučarka Tina Gaber

Skratka: najbolj razvpiti slovenski par na politični in družabni sceni ta trenutek je vroča zveza med direktorjem podjetja Outfit7 Limited, rojenim leta 1982, in legendarno smučarsko zvezdo, rojeno istega leta. Kdor ne verjame, naj uporabi svežo inteligentno inačico Talking Tom, ki sliši na ime ChatGPT.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d