Prekletstvo Rosvite Pesek

»Družabni mediji so prekletstvo,« je komentirala voditeljica Odmevov Rosvita Pesek ob svoji gostji Ilinki Todorovski, varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev, ki se nepričakovano poslavlja, ker so si programski svetniki skupaj z Janševi oblasti lojalnim vodstvom zaželeli politično primernejšo novo varuhinjo. Posebnih pripomb novinarskega ceha ob tem ni bilo.

Razlog obiska v studiu je bil iztek njenega mandata in pregled dosedanjega dela, saj je od leta 2017 opravljala omenjeno funkcijo; ob koncu petletnega obdobja je bila povabljena, da potegne črto pod svoje uspehe in neuspehe. Averzivna reakcija o prekletstvu, na katero se je gostja odzvala s kratkim »Drži«, je bila skrajno nenavadna. Sprva zato, ker pred tem v svoji repliki varuhinja ni ravno problematizirala funkcije ali delovanja socialnih omrežij, je pa komentirala nedavne pritiske, povezane s predvajanjem Tarče, ki oblasti nikakor ni bila všeč, zaradi česar se poskuša stigmatizirati novinarje in voditeljico Eriko Žnidaršič.  Ob tem je zelo ohlapno pokritizirala vse, ki »zapišejo nezapisljivo« in »izrečejo neizrekljivo«, kar se je posredno morda nanašalo tudi na zapise o predvajanju Tarče na faceboooku in tviterju. Morda se je, tega ne moremo vedeti, dotikalo tudi tistega o nujnem suspenzu voditeljice Tarče, ki si ga je privoščil novopečeni programski svetnik Vane Gošnik. Ker sta bili voditeljica in njena gostja v svoji razpravi skrajno nekonkretni, kar zadeva imena in kontekste, so se na prangerju mimogrede znašla socialna omrežja. Seveda je tak pristop priročen: nekdo pač mora biti kriv in najlažje je s prstom kazati kar na medij, če ne želiš omeniti posamične osebe.

Prekletstvo družbenih medijev, ki ga je zaznala voditeljica, je sicer zlizan stereotip in stara rakasta rana našega novinarstva, ki se rado priduša nad menda nelojalno »konkurenco«. A se vedno znova pokaže, da prav oni brez prekletstva sploh ne morejo: le koliko medijskih zgodb se njim neljubo začne na socialnih omrežjih? Mar ni tako, da novinarji nemalokrat svoje novice nadaljujejo na podlagi odkritij, ki so se odvila prav tam, ker so pač njihovi uporabniki zelo preprosto bili hitrejši? Moramo našteti vse novice, ki preprosto povzemajo tvite predsednika vlade? Torej: bomo v vseh teh primerih res krivili socialne medije, ki več kot očitno kompenzirajo slabosti klasičnih ali jih v svojem delovanju večkrat vsaj bistveno dopolnjujejo?

Sicer pa je Rosvita Pesek, tudi sama zelo dejavna na facebooku. Po tistem, ko je pokazala veliko skrb za nebogljeno usodo uporabnikov socialnih omrežij, se vsakič znova odpravi poiskati novih nekaj tisoč všečkov zase. Pač njeno prekletstvo.

Prekletstvo babic na facebooku: Rosvita Pesek in 8100 všečkov za njene pamperse

Več:

Pritiski in cenzura na TV Slovenija: morajo novinarji Tarče na dopust in bo oddaja odpovedana?

Pozivi, da jo odpustijo: pritiski na Eriko Žnidaršič po dosjeju Kangler in odpoved oddaje

Skoraj zrušili Baškoviča, nastavili svojo varuhinjo

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: