Avtorica »Odprtega pisma Evropi« na poti k psihologu

Nerodno, ko Delo »Odprto pismo Evropi« avtorice Athene Farrokhzad označi za delo visoko travmatizirane osebe in jo tako rekoč pošilja k psihologu.

Peter Rak je storil ravno to, pismo švedske pesnice iranskih korenin Athene Farrokhzad, lansirano ob Festivalu poezije in vina na Ptuju in za nameček pred tem objavljeno v istem Delu, je opremil s svojimi dvomi, ki so prešli v nespodobnost:

Najbolj pa je v zapisu vendarle čutiti osebno prizadetost, jezo in grenkobo, velikokrat je zaslediti tudi ton izrazitega sovraštva. Psihologi bi znali zadevo verjetno bolj strokovno utemeljiti, vendar ni dvoma, da gre za globoko travmo, ki se manifestira v neprizanesljivem in grobem obračunu z vsem, kar se imenuje Evropa. Ali z besedami avtorice – »besede so lahko majhni odmerki arzena«. Nanizana je cela vrsta stvarnih dogodkov, aluzij in namišljenih situacij, ki ustvarjajo vtis, da je Evropa ne samo zgodovinski vir vsega zla, temveč to zlo pooseblja tudi danes.

Kakšen komentar Athene Farrokhzad bi bil zato smiseln, vendar je bil najin pogovor na festivalu kratek. Ker je krepko zamudila, je bilo časa le za nekaj vprašanj, njeni odgovori pa so bili kratki in povsem brez vsebine. Škoda, če imaš privilegij za pisanje tovrstnih odprtih pisem, je utemeljeno pričakovati tudi kakšno pojasnilo, sicer vse skupaj ostane na ravni lahkotnega, neobveznega čtiva, začinjenega s pavšalnimi obtožbami in danes tako modnim etiketiranjem s fašisti.

Kot vidimo, se za njegov pristop značilni adhominalna redukcija na sovraštvo (»Kdor je napisal to pismo, sovraži«), še ena adhominalna redukcija na travmo (»Avtorica je doživela travmo, zato nas mora zanimati mnenje psihologa o njej, ne pa vsebina pisma«) in končno ocena besedila kot retorično in vsebinsko praznega opletanja s fašističnimi etiketami (»Avtorica ne ponuja drugega kot pavšalne obtožbe na ravni floskul o fašizmu«). Pa še zamuja na pogovore.

No, če je tako hudo, potem je bila uredniško nesmiselna že objava besedila v Delu. V duhu istega avtorja bi marsikdo lahko dejal: kako zelo travmatizirani morajo šele biti naročniki Dela?

Peter Rak Athena Farrokhzad
Izsek iz Dela: ko je Odprto pismo Evropi označeno za delo travmatizirane osebe

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d