Joške zate in joške zame: o prihodu bizarnega oglaševanja

Osvoji joške zate in za tvojo frendico. Medijska akcija Radia Antena nas, celo vsega hudega navajene v sferi medijskega oglaševanja, postavlja pred staro dilemo: postajamo starokopitni in konservativni starci in starke, ki več ne dojemamo tega ponorelega, a z neko nevidno racionalnostjo vendarle osmišljenega sveta, ali pa je morda v takšnih nagradnih igrah, kjer glasujemo za nove joške svoje frendice v režiji lepotne kirurgije Fabjan, res nekaj močno degeneriranega?

Zmagala bo seveda tista, ki nas bo prepričala, da je vredna kirurškega noža. V danem primeru, če prav razumem, ponuja dva para in javnost mora glasovati za enega med njima. Ampak ne le to, Radio Antena, ki »ima najbolj vročo akcijo te zime«, se hvali tako rekoč z dobrodelnostjo.

radio-antena-osvoji-joske
Finalni izbor za joške: bodi prijatelj, glasuj za joško svoje prijateljice

Kar bi sicer šteli za agresivni marketing z enim ciljem, sami razumejo kot karitativno dejavnost, kjer »častijo poseg na prsih«. Skratka, dobri ljudje:

Tebi in tvoji prijateljici častimo poseg na prsih. Brez heca, čisto zares. Zgodilo se je potem, ko nas je poklical dr. Fabjan. Prijavi se na spodnjem obrazcu in se poteguj za nepozabno nagrado, o kateri govori vse mesto. Poseg bodo izvedli pri Estetiki Fabjan, kjer so zaposleni priznani strokovnjaki izvajanja lepotnih posegov, z 20. letno tradicijo.

Bizarni reality showi imajo v Evropi in svetu že nekaj desetletno tradicijo. V enem bolj slavnih so na nemški televiziji predvajali oddajo Sperm Race, v kateri so moški donirali svojo spermo, zdravniški strokovnjaki pa so izmerili, čigava je najhitreje prispela do jajčeca. Zmagovalec je prejel Porscheja.

radio-antena-oprsje
Radio Antena in objava na Facebooku

Ob karitativni akciji Radia Antena je na delu več elementov marketinga. Prvi je objektifikacija človeškega telesa. Vse, kar je na njem, lahko postane ekskluzivni predmet oglaševalske prakse in trženja. Telo je objektificirano in hkrati instrumentalizirano, človek ali kateri izmed delov njegovega telesa postane sredstvo za doseganje brutalnega marketinškega cilja, izpeljanega v win-win španoviji med zasebnikom in klasičnim množičnim medijem.

Naslednji korak je neke vrste deintimizacija in detabuizacija telesa: ne obstaja več noben del telesa, ki bi bil podvržen zasebnosti ali intimnosti, meje med javnim in intimnim več ni, »joške tvoje frendice« so blago, ki je vsem na ogled in presojo. Postanejo predmet navijaštva, socialne primerjave ali celo nekakšne kvazisolidarnostne podpore: ker so preveč mlahave, ker so premajhne, lahko že z majhno prijateljsko gesto pozornosti prispevamo k temu, da bodo čvrste in velike. Še več, smo sredi tega, da moramo redefinirati in oplemenititi tudi pojem prijateljstva.

Ja, bizarni marketing trka na slovenska vrata. Nisem čisto prepričan, da smo državljani psihološko že pripravljeni nanj. A se tudi bojim, posebne moči po njegovem  zaustavljanju ne bomo premogli.

radio-antena-oprsje-polfinale
S spletne strani radia Antena: vroča akcija te zime

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d