Predsednikovo opravičilo za nespoštljivost

Predsednik Pahor se je opravičil za seksistične kakor mladostniške besede o miškah, ki jih je videl na ljubljanski četvorki dijakov. V ta namen je objavil poseben video nagovor:

Redko se zgodi, da se politiki opravičujejo. Skoraj vedno jim moramo to vzeti za dobro.

Pri tem velja opozoriti na nekaj malenkosti. Prvič na dejstvo, kako je predsednik sam opisal svojo napako. Zelo neeksplicitno z opisom »Izrekel sem nekaj besed, za katere mi je bilo takoj žal. Kljub prešernemu vzdušju namreč, jih je bilo mogoče razumeti kot nespoštljive, zato se zanje iskreno opravičujem.«

Nisem posebej prepričan, da je Pahorju bilo takoj žal. Bolj se mi zdi verjetno, da je reagiral na nekatere medijske objave. A teh tradicionalno ni bilo veliko – ko stori napako, v en mah skoraj nikoli tega ne opazijo Janševi mediji, v katerih ima predsednik bistveno večjega zaveznika kot v drugih.

pahor opravičilo mmc

Vzemimo RTV Slovenija: televizija je sicer predvajala njegove izjave v dnevniku in kasneje v sobotnem Utripu, vendar jih ni komentirala ali vrednotila. Tudi zgoraj citirano opravičilo je, zanimivo, uvrstila v rubriko Družabna kronika – Pahor je res največkrat njihov gost. Zato so marsikomu zvenele kot predsednikova »radoživost«, kot prikupna posebnost. Nanjo in na posebno mladostniško empatijo je stavil tudi, ko se je opravičil:

Kot predsednik republike se z vami zelo veliko družim, zlasti še z mladimi in zgodi se, da mi moja odprtost in temperament nista vedno v pomoč. To besede na maturantski paradi seveda malce pojasnjuje, opravičuje pa nikakor.

Zagodla mu je torej lastna neobvladanost, njegov neujahani temperament in odprtost, kot samega sebe dojema. Napako pa je uvidel v nespoštljivosti »do vseh ljudi«. Katerih in na kak način, ni točneje povedal.

Za večino državljanov, ki niso bili obveščeni o nobenem posebnem predsednikovem grehu, ki bi terjal opravičilo, bo seveda njegove gesta pretirana. V veliki meri bo to posledica domače medijske situacije, ki največkrat ni zmožna refleksije in kritičnosti, sploh ne do nekaterih politikov. Ta skupina torej ne bo vedela, čemu točno se Pahor opravičuje in še manj, zakaj je to pomembno.

Vsi ostali pa si bomo lažje zapomnili splošno obljubo po tem, da bo boljši. Boljši glede česa, pa spet ne bomo vedeli:

Potrudil se bom biti boljši. Tega ne morem zagotoviti, obljubim pa, da se bom potrudil biti boljši.

Vendar se bojim, da je poanta drugje. Prišla je iz ust komika Jureta Godlerja:

Naš predsednik je preveč kul za svoj položaj. Kamorkoli gre, naredi žur.

Če to drži, potem se Pahor s svojim joie de vivre pač ne bo mogel izboljšati. On je pač nepopravljivo takšen, kot je.

Več:

https://vezjak.com/2015/05/23/nepapeske-pahorjeve-miske/

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: