Gospodar pravi, da utihnete!

Ko na Planetu Siol, ki niti najmanj ne skriva svoje projanšistične antinovinarske drže, cenzurirajo sami sebe, bi nas vsebina avtocenzure morala zelo zanimati. So ušpičili kakšno premalo antinovinarsko, premalo janšistično, premalo desničarsko? So preplitko pohodili temeljne novinarske standarde, so iz njih naredili preveč neznatno karikaturo, da je že objavljeno vsebino treba odstraniti? Ne, ne bo to.

Čas za cenzuro

Kot sem na tej strani že nekajkrat analiziral, je stanje tragično: v Sloveniji ni vzpostavljenih jasnih vatlov, s katerimi bi merili politično pristranost. In novinarji se počutijo tako samozadostne, da bodo počili od ošabnosti. Zato lahko v kalnem ribniku plavajo krapi, ščuke, zlate ribice in piranhe. Razen tega, tudi povedano, novinarske politične pristranosti niti ne preganjamo posebej; še na afero z brezplačniki nismo znali postaviti pike. Rumenega in senzacionalističnega diskurza tudi ne – prej nasprotno se preganja tiste, ki ga ne zmorejo.

Ampak spodnji primer je poseben. Govori o preveč jezikavih ženskah, ki se jim v trendovski rubriki o partnerstvu svetuje, da nehajo jezikati. Da utihnejo. Šovinistična stališča, ki žensko karikirajo na podoben način, kot novinarji Planeta Siol karikirajo slovenske medije, novinarje (danes napadajo DNS) in seveda politike in Janševe politične nasprotnike, so razvita do te mere, da se je očitno nekdo odločil, da je to vendarle malce preveč – celo za tako nekredibilen portal. Avtor v partnerskem razmerju ženskam svetuje polno servilnost, jih vnaprej kulpabilizira in zahteva podreditev v njihovem preveč dominantnem & ofenzivnem položaju, kjer je glavna težava predvsem dolg jezik, ki povzroča prevelike nenadzorovane rafale (sic!). Skratka, ideologija je na delu in se širi v območje biološke razlike med spoloma in partnerskih razmerij, kjer je pomembno le eno: pred Gospodarjem je treba molčati in poklekniti. Ker zdaj, prav zdaj je čas, da nas Gospodar kot svetilnik popelje proč od roba prepada. In zato rabi mir.

Tu je cenzurirana vest, ki so jo kolegi uspeli ohraniti pri življenju. Najprej povezava, ki ne dela:

http://www.siol.net/404.aspx?p404=/trendi/intimno/partnerstvo/2012/10/zenske_vcasih_morate_preprosto_utihniti

… in potem še besedilo v celoti.

Ženske, včasih morate preprosto utihniti

SREDA 17.10.2012, 06:00

Danes vas bomo naučili, kako nadzorovati svoj jezik in preprosto utihniti. Včasih je to najboljše zdravilo za vajine težave.

V vsakem zdravem odnosu prej ali slej pride do večjih ali manjših sporov, ki se jih da lotiti na različne načine. Težava nastane, ko ženske zavzamejo ofenzivni položaj. Njihovo najmočnejše orožje so ponavadi besede, ki prepogosto letijo kot kakšen nenadzorovan rafal, ki moškega zadene in popolnoma razoroži. Seveda to ni način za konstruktivno reševanje težav, včasih morajo ženske preprosto utihniti.

Poslušajte!

Ali ne slišite, da vam poskuša povedati nekaj pomembnega? Poslušajte ga in mu ne skačite ves čas v besedo. Vzemite si čas in dovolite mu, da spregovori o svojih občutkih. Nehajte nadzorovati njegove misli, dajte mu priložnost. Čeprav se ne strinjate z vsem, kar govori, mu boste s poslušanjem dali vedeti, da cenite njegove misli. Ko bo končal, razmislite o njegovih besedah, zelo bo cenil, če si boste vzeli čas in ne boste odreagirali preveč impulzivno in čustveno.

Brez čustvenih izbruhov

Ženske zelo težko nadzirajo svoja čustva. Ko so jezne, žalostne ali razočarane, ne razmišljajo trezno, čustva prevladajo nad razumom in besede, izrečene v takšnih okoliščinah, so lahko celo usodne. Zato je bolje, da se nekoliko umaknete in ste preprosto tiho, kajti izrečenih besed pozneje ne boste mogli več preklicati.

Štejte do deset!

Če ste se znašli v situaciji, v kateri morate nujno odreagirati in veste, da ne morete biti preprosto tiho, vam priporočamo, da preden kaj izustite, najprej nekajkrat dobro vdihnete in štejete do deset. Včasih je nekaj trenutkov dovolj, da se umirite, da se prvi čustveni naval pomiri in začnete razmišljati s trezno glavo.

Tišina je včasih glasnejša od tisočih besed

Včasih je dovolj en dotik ali pogled. Pari, ki so med seboj močno intimno povezani, se znajo včasih sporazumeti brez govorjenja. Prisluhnite torej tišini in poslušajte mimiko njegovega telesa. Naj bo tudi vaš odgovor izrečen v tišini.

T. B.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: