Težave s štetjem obiskovalcev: lapsus ali provokacija?

»Novakova je bila tarča tipično fašističnega kričanja in psovanja«. Pričakovan naslov za Planet Siol, odkar izpolnjuje politične naloge.

Kot kaže, ekonomska kriza Slovenija še ni dovolj globoka, ideologija trka na velika vrata in mediji so tihi izvrševalci nalog. Za ilustracijo si velja ogledati zapis o podobnem dogodku na isti dan, ki se je včerajšnjo nedeljo odvijal v Jurjevanjski dragi v Črnomlju. Ob 70-letnici ustanovitve prvih štirih partizanskih brigad narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Danilo Türk.

V zapisu STA beremo, da se je dogodka udeležilo najmanj 1000 ljudi. Via Dnevnik. Toda slika na spletni strani Dolenjskega lista, dodana k članku o tem, je dovolj zgovorna, še bolj podpis pod njo:

Če je bila v zapisu STA zanimiva izbira naklona (»Zbralo naj bi se najmanj tisoč borcev«), ki evocira tudi možen kontekst, v katerem naj bi nekdo bil prisiljen ali primoran dokazovati število obiskovalcev na podlagi poprejšnjega dvoma, je fotografija v Dolenjskem listu takšna, da bi lahko manifestirala novinarski ali uredniški lapsus, lahko pa tudi neke vrste provokacijo. Podpis pod sliko bolj priča o drugem. Kazati na prazne stole in klopi zanesljivo pušča dovolj velik dvom za to. Tudi v besedilu potem beremo zanimiv stavek: »V Črnomlju so pričakovali okrog tisoč obiskovalcev.« Ki lahko namiguje, da so eno pričakovanja, drugo realizacija, lahko pa tudi na hitenje novinarja in njegovo odsotnost na prireditvi.

Koliko ljudi se je torej zbralo v Črnomlju? Verjetno ni tako težko raziskati in poiskati priče. Zakaj se je časopisu zdelo vredno objaviti fotografijo s praznimi klopmi, na kateri ni samcate duše, pod njo pa še dodatno prazno »ilustrativno fotografijo« iz neke druge priložnosti? Zgolj lapsus ali provokacija? Če prvo, bi se moral nekdo opravičiti. Če drugo, smo zašli v zelo nevarno ideološko močvirje ob najbolj nepravem času.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading