Slovenski David Beckham in politična zloraba otrok

Janšev »photo-session« z menda Kekčeve domačije z visoko nosečo Urško – na MMC so znali ekskluzivno povedati, kje in zakaj je bil izdelan – skratka za piarovske potrebe naročeno umetniško slikanje, kot razbiramo iz poz in same kvalitete in obdelave slik, preseneča vpričo dosedanjega špartanskega skrivanja njegovega privatnega življenja. Zdelo se je, da želi glede svoje privatnosti Janša imeti mir. Toda bolj kot spekulacije o tem, zakaj se je odločil svojo intimno srečo deliti z nami na Facebooku in posledično pred vso slovensko javnostjo, bi smeli analizirati medijske prezentacije taistega. Kako reflektirane so bile in kaj naj povedo o medijih samih? Medtem ko so na POP TV pohiteli in nemudoma postregli s tezo o začetku rumenega dela predvolilne kampanje (dr. Miro Kline), so na RTV Slovenija vestičko uvrstili v družabno kroniko. V njej niso skoparili s pocukranimi pohvalami in čestitkami, ne najdemo pa niti najmanjšega namiga o tem, da bi lahko takšen nepričakovan korak predstavljal politično propagando. Vrhunec rumenila predstavlja nacionalkina primerjava z Davidom Beckhamom in ženo Victorio:

Za podobno potezo se je sicer pred kratkim odločil tudi nogometni zvezdnik David Beckham, ki je le nekaj dni pred porodom objavil fotografijo svoje žene Victorie in njenega lepo zaobljenega trebuščka.

V Janševem tedniku Demokracija so bili tako zelo zadovoljni z nacionalko (kot običajno), da besedilu niso imeli več kaj dodati. Razen zadnjega grotesknega dodatka o klenem tradicionalizmu, mišljenem skrajno resno:

Ob tem naj še dodajmo, da omenjene fotografije namigujejo tudi na to, da Janša očitno tudi v politiki prisega na tradicionalno družino in na zdravo družinsko okolje, medtem ko tranzicijska levica preko družinskega zakonika skuša izsiliti uresničevanje interesov gejevskih lobijev.

Ideološke prezentacije fotografij srečnega para v pričakovanju so torej hitro prepoznavne in sledijo političnemu profilu medija. Teza o politični propagandi SDS ali Janše je bila hitro zatrta in o njej odkrito večinoma niso pisali. Toda žal noben komentator ni zmogel niti vsiljujoče se primerjave med javno objavo teh romantičnih sličic v Janševi režiji in Mladinino objavo slike Janše in noseče Urške pri maši za domovino pred slabim mesecem. Danes sem šel gledat staro Mladino (1. 7. 2011) in satirično rubriko Mladinamit, opremljeno z decentnim uravnoteženim pripisom, v katerem ironično modrujejo, ali je slika noseče Urške v danem kontekstu politična zloraba otroka ali ne. Humoren tekst ob tem se ne more odločiti med »da« in »ne«. Kasneje sem opazil, da je Janša zaradi te slike grobo napadel urednika Mladine in na svojem twitterju zapisal:

Repovž na Mladini nadaljuje z zlorabo otrok. Mogoče mu bo mafija za to plačala dodatnih 200 tisoč evrov. Kultura iz Baričevićeve garaže.

Škoda, niti ob objavi ni nihče opazil, da je Janša potemtakem objavo te fotografije svoje noseče Urške pri maši razumel kot zlorabo otroka. V nekem smislu. Skratka, pazite: Janša torej priznava koncept »zlorabe otroka«. Govori, jasno, o medijski zlorabi otrok, ne svoji. Želi povedati, da je tednik Mladina zlorabil njegovega še nerojenega otroka s tem, da ga je uporabil za predmet politično-medijskega obračunavanja. Situacija je zdaj naslednja: medtem ko nek medij verjame, da Janša z objavo svojega (še ne rojenega) otroka zganja politično propagando, Janša verjame, da prav to počne medij. Ni čisto jasno, ali pri tem verjame, da je zloraba medija politično motivirana ali ne. Vendar tudi v danem primeru ni treba preveč ugibati: bodisi mafija bodisi kultura Baričevićeve garaže. Ali oboje. 

Ali smemo torej romantični »photo-session« in njegovo objavo na Facebooku podobno razumeti kot politično zlorabo otrok? Janša bi to prav tako zanikal. Če je zanj medijska trditev, da je otrok v Urškinem trebuhu na fotografiji pri maši v Mladini bil zlorabljen, kako potem obravnavati njegove lastne fotografije z istim motivom na Facebooku? Zakaj bi bila prva zloraba, druga ne? V čem je razlika in kaj jo naredi za takšno?

Prvič, oba, tako Mladina kot Janša, sta ponudila sliko noseče Urške. Oba sta nekaj ponudila v mediju medija. V tem ni razlike. Drugič, vsebina slika je obakrat približno ista: težko je trditi, da je Mladinina slika pri maši intimistična, slika romantično zasanjanega sprehoda po travniku pa ni. V tem ni razlike. Tretjič, kontekst v danem primeru ni merodajen: pri Mladini je fotka opremljena, kot že povedano, z zelo nevtralnim besedilom in naslovom »Quod licet Iovi, non licet bovi« (ki meri na polemiko primerjave med Grimsom in Goebbelsom). Namiguje, skratka, da Janša pri maši politično zlorablja otroka. No, mogoče ga ne. Ampak če zlorablja prvi, zlorablja tudi drugi. Če Janša za sliko v Mladinamitu verjame, da je zloraba, mora priznati tudi svojo lastno zlorabo na Facebooku že zato, ker je prvo prepoznal kot takšno.

Sicer pa: medtem ko slovenski Beckham, prosto po nacionalki, s svojo Victorio neskončno uživa v pričakovanju rojstva otročička, slovenska Cruella de Vil menda leži na pol mrtva v Kliničnem centru. Poroča danes Demokracija. Na eni strani kleno slovenstvo in življenje, na drugi strani degeneriranost in smrt. Ne eni strani tradicionalna družina, na drugi gejevski lobiji. Le kaj bi dali za slike! No, zanimanje za zasebnost bo po objavi takšnih sličic Janša težko zavračal. Ampak zdi se, da ga niti ne bo želel.

One thought on “Slovenski David Beckham in politična zloraba otrok

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: