Časovna premestitev risank

Vprašanje vodstvu RTV Slovenija glede časovne premestitve risank in sočasnosti Polemike in Studia City

Spoštovani, glede na številne ostre odzive gledalk in gledalcev, ki v imenu svojih otrok sprašujejo o razlogih za časovno premestitev risank na programih TV Slovenija, postavljam vodstvu RTV Slovenija naslednja vprašanja.

Iz javnih odzivov nekaterih urednikov na TV Slovenija smo lahko razbrali, da o odločitvi za premik risank na zgodnejši čas (18.10) zaradi umestitve telenovele Strasti v čas pred dnevnikom sploh niso bili obveščeni in so zanjo izvedeli šele en teden pred spremembo. Prav tako je pomembna njihova ugotovitev, da se s tem sporeda ne premikajo zgolj risanke, temveč številne druge oddaje mladinskega in izobraževalnega tipa. Odgovorni urednik Milan Dekleva je tako za nek medij povedal: »Ogorčen sem, ker sem bil o spremembi obveščen šele en teden, preden se je to zgodilo. Vodstvu sem predlagal, da bi risanka ostala pred Dnevnikom, vendar so se odločili drugače. Ostro nasprotujem komercializaciji nacionalne televizije na tak način.« Sprašujem, kakšni podporni razlogi so vodili odločevalce, da so se odločili za tak korak, celo mimo posvetovanja s področnimi uredniki?

Nadalje sprašujem, kateri razlogi so vodili k odločitvi, da se telenovelo Strasti umesti natanko v čas tik pred osrednjim dnevnikom in v čem so ti razlogi bili močnejši ali boljši od tega, da se v tem času ohrani tradicionalni termin za risanke? Opozoriti velja, da so risanke za najmlajše ne le pomembna programska vsebina, temveč imajo ključen »timing« v družinskem življenju in običajno pomenijo, ne le na RTV Slovenija, čas, ko se otroci počasi pripravijo na nočno spanje. Glede na to, da je pred leti prišlo do časovnega premika osrednjega dnevnika iz 19.30 ure na 19.00 (tudi takrat iz tekmovalnih razlogov), se je zdaj čas za risanke nenadoma dodatno pomaknil iz 18.40 v zelo zgodnjo uro, tj. 18.10, s tem pa je ljudem povsem porušil dnevni družinski ritem skrbi za otroke, oziroma ga je porušil otrokom samim. Včasih so sloviti animirani zajčki Mikija Mustra (Cik-Cak) slikovito in povedno nakazovali konec risank in signalizirali malčkom, kaj jih čaka – v njih trije zajčki poščetkajo svoje zobe in skočijo v posteljo. Toda danes svojih otrok v kombinaciji z gledanjem televizije ne dajemo spati tako zgodaj – razen tega bi, če bi se to zgodilo takoj po risanki, starši ne mogli gledati telenovele Strasti, s čimer pa so odločevalci na RTV Slovenija znova zgrešili svoj cilj. Odločitev se zdi zato znova absurdna, v škodo otrok in staršev, za nameček pa celo kontraproduktivna.

Cik Cak

Naj dodam še podobno vprašanje. Pred meseci sem spraševal, kaj se je zgodilo z oddajo Vroči stol, ki je nenadoma izginila iz programa, čeprav sem na svojo svetniško vprašanje o njeni usodi 15. julija letos prejel naslednji odgovor g. Rajka Geriča, odgovornega urednika informativnega programa: »Oddaja vroči stol ni ukinjena ampak je zaradi poletne sheme ne bo na sporedu do jeseni. Oddaja notranjepolitčnega uredništva bo tako kot je predvideno jeseni oziroma takoj po volitvah (septembra so vsi ponedeljki zasedeni s soočenji političnih strank za volitve 2008) spet na sporedu.«

To se seveda ni zgodilo, Vročega stola več ni. Res pa je, da se je pojavila nova oddaja Polemika z nekoliko drugačnim konceptom. Kakšen je, je nekoliko težje uganiti, ker oddaja presenetljivo nima svoje spletne predstavitvene strani, čeprav jo imajo vse druge. Ker se oddaja odvija od ponedeljkih od 20.40 ure dalje (do 22.00), je neposredno konkurenčna terminu Studia City, ki je tradicionalno na sporedu med 21.00 in 22.00 uro na 2. programu TVS. Takšno podvajanje dveh podobnih informativnih oddaj na dveh programih v istem času je znova kontraproduktivno na zgoraj opisan način in daje slutiti, če za to ni kakega prepričljivega pojasnila, da javni zavod ne tekmuje le z drugimi televizijami, temveč s samim sabo.

dr. Boris Vezjak

Ptuj, 21. 11. 2008

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d