Osamosvojitelj Rupel in mala Švica

Blog dr. Dimitrija Rupla, najbolj slavnega odposlanca v državi, še zmerom obstaja. Sicer je mrknil za božič prejšnjega leta, toda na njem mrgoli velikopoteznih besed o pomenu osamosvajanja, pa seveda o tem, zakaj aktualni predsednik države ni »pravi«, ker ni pravi osamosvojitelj.

Tu so vse omembe besede s korenom »osamosvajanje«. Le za pokušino:

Sam ocenjujem politične – in tudi predsedniške – kandidate po tem, kako so se vedli v težkih časih osamosvajanja. Peterle je bil takrat predsednik vlade. Pred kosilom in po njem sem bral Delo, Financial Times, Frankfurter Allgemeine in International Herald Tribune. Drago Jančar se upravičeno jezi na naše (in nizozemske) založnike, ki so v besedilu o moderni Sloveniji pozabili na osamosvojitev.

Toda kakšen osamosvojitelj je bil dr. Rupel? Je mogoče navijal zanjo? V zadnjem Objektivu smo lahko prebrali iskreno besedo hrvaškega disidenta Predraga Matvejevića:

Kdo bi mi lahko odvzel moje prijateljstvo s Kermaunerjem, Zlobcem, celo z nekdanjim prijateljem Ruplom, ki je od tedaj zamenjal pet strank, v prejšnji državi pa dobil pet štipendij, da se je naučil angleško? (smeh) Spominjam se, kako se je v 80. letih na Bledu norčeval iz Slovencev: “Hočejo malo Švico, ha, ha, ha!”

Si bene vis dici, caveas male dicere: qualis clamor adit silvas, talis et inde redit.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: