»Jerovšek je car«

Naj takoj zaupam slabost nepsihološke teorije: doslej ni znala postreči s pametno hevristiko, ki bi lahko razložila tenko ločnico med tem, da nekaj razumemo kot resno ali kot neresno. Kot tudi ne, zakaj je recimo šaljivo pohvalo mogoče vzeti resno ali resno pohvalo za šalo.

Smo tako rekoč v coni ironije. Recimo: če vam kdo reče, da ste car, se je pri tem šalil? Kajti šala in resnost sta tu nekako v razmerju s hvalo. In če misli resno, bo hvala imela večjo težo, sicer ne. No, vsakodnevni žargon ali govorica to prebijeta. Reči »Ti si car« je pač hvalilni žargon, nekakšno trepljanje po ramenih, velikokrat onstran resnosti in šaljivosti. Toda predstavljajte si, da vas nekdo ni pohvalil zato, ker ste pravkar pokvarjeni lokalni barabi pljunili v obraz. Denimo, da ste zanj car, ker ste tako smešni, da ga vedno znova spravite v buren krohot. Kako ponosni boste na njegov kompliment?

Interpretacija ironičnega komplimenta (ali vsaj »žargonskega«, kot smo ga poimenovali zgoraj) postane seriozna zadeva, če z njo kdo hvali samega sebe. Ali če z njo celo podpre (svojo) kandidaturo za poslanca. Marko Pigac poroča o ganljivem naboru argumentov enega takšnega carskega poslanca, Jožefa Jerovška. V Indirektu smo lahko našteli naslednje:

1. Jerovšek je kralj press-clippingov, saj je v samem vrhu slovenskih poslancev po zastopanosti s svojim imenom (Protiargument: navzočnost v medijih pač še ne priča o delu poslanca, kvečjemu o njegovi medijski zanimivosti, ki ni nujno povezana s kvaliteto njegovega političnega dela.)

2. Pridobil je velika sredstva za »svoje okolje«, zato se »njegova« Slovenska Bistrica razvija najhitreje v državi. (Protiargument: četudi je to res, vsa zlobirana sredstva pač še ne dokazujejo moralnosti poslanca, kvečjemu njegovo spretnost, ki pa lahko večkrat meji na nelegalno lobiranje in druge postopke.)

3. On je preprosto car, kot to ponovi Jerovšek (podobno kot je nekaj dni nazaj Romšek zase rekel, da je Romšek pošten človek – kako čudovito zvenijo te avtoreferenčne samohvale). Kdo to pravi? Sam komik Sašo Hribar na privatni pijači z njim: “Ko smo z gospodom Sašem Hribarjem na pijači, on navadno tudi pred drugimi na glas reče Jerovšek je car!”. Torej: Jerovšek pravi, (da Hribar pravi,) da je Jerovšek car. Torej bo že držalo.

4. In še: «Če pogledate, kdo nastopa v oddaji Hri-bar, je ta nabor precej majhen. Od 90 poslancev jih nastopa le peščica.« Tako Miro Petek o svojem kolegu, ki se je uspel prebiti v oddajo, v kateri iz nekaterih posameznikov pač brijejo norce.

Kaj torej pomeni Jerovškova izjava, da je on car in kaj Petkova, da je Jerovšku uspel redek preboj v prestižno oddajo? Najprej bi zanesljivo rekli, da se šalita. Prvi zato, ker ni dojel ali se pretvarja, kako je Hribarjevo trepljanje fina zafrkancija, ki jo je zamenjal za laskanje, drugi zato, ker ni dojel, da je njegova argumentacija mizerna (če nam Pavel Rupar kot edini poslanec pomaha iz zapora, če Branko Kelemina kot edini pretepa garažne delavce in če Marijan Pojbič kot edini kaže osle, jih tovrstne »redke« reference res delajo za uspešne in posledično dobre kandidate?). In če se šalita, jih ne moremo jemati resno, s tem pa tudi ne njihovih argumentov v prid Jerovškovi kandidaturi. Zato sledi korak, ki tako zelo popačeno sprevrže tovrstno recepcijo: oni dejansko mislijo resno. No, to dokazuje sam posnetek na Štajerc TV, hkrati pa je takšna resnost hkrati tudi konceptualno nujna – ker zares morajo misliti, da je »Jerovšek je car« panegirik, da je animacijski lik v Hri-barju dobra referenca in da je takisto tudi konj Senator v Mladininem Rolanju po sceni redko dosegljiv poklon.

In v tem je ta čudaška popačenost retorike dela politike: glede originarno smešnih stvari se mora pretvarjati, da so resne in njej v prid.

Ta prisilno izgubljen občutek za ločnico med smešnim in resnim (da gre za izgubo stika z realnostjo je sicer vabljiva razlaga, ki bi sicer predpostavila, da poslanski trio Janša, kot pravi Pigac, tega ne počne namerno, a to bi morali poprej dokazati) je pred kratkim demonstriral že predsednik »uprave slovenske Coca-Cole« alias DeSUS, Karel Erjavec: čez celo tiskovno konferenco je novinarje nadvse zabaval z dovtipi o svoji lepoti, dragoceni blagovni znamki, enkratnih lepih kandidatih in krajah njihovega programa, na novinarjevo vprašanje, češ kdaj si lahko obetamo njegov nastop v oddaji tipa »Late night show«, pa je od njega zahteval resna vprašanja! Posnetek na Vesti je vreden ogleda v celoti.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: