Plačevanje glob kot postojanka na poti v svet odraslosti ali potrebno jih je kaznovati, ker hočejo v šolo

Po tistem, ko je Janez Janša pohitel s šikaniranjem opozicije glede mariborskih dijakov in glob, ki jih je prejela skupina zaradi protestiranja z nonšalantnim predlogom, da naj jih kar sami poravnajo, če se jim dijaki smilijo, se je zdaj oglasila še ministrica za izobraževanje Simona Kustec iz kvote marionetne SMC.

Njen neusmiljeni odgovor ni puščal dvoma, plačilo globe je v dani situaciji označila za pot v »svet odraslosti«. Povedano drugače, po tistem, ko se je izvila na ravni odmerjanja pristojnosti  (»Kar se tiče pristojnosti, ki so povezane z zbiranjem ljudi na prostem v času epidemije, je v pristojnosti drugega ministrstva«), je plačilo globe dijakom v resnici kar privoščila in ga razumela kot dejanje iz odgovornosti:

»Če me vprašate osebno, lahko rečem samo, da gre za mlade odrasle ljudi, za katere vsekakor verjamem, da razumejo in tudi prevzemajo odgovornost za svoja dejanja. To je tisti prvi korak v svet odraslosti.«

Njeno osebno mnenje je potemtakem precej odrezavo in paternalistično sklicevanje, da morajo dijaki vendar biti bolj odgovorni, da je to celo prvi njihov korak v odgovornost, ki je očitno po njenem še ne premorejo, kar pa lahko pomeni zgolj, da v dani situaciji ne bi smeli protestirati. Naj spomnim, ti so 9. februarja pripravili manjši protest proti zaprtju šol, kasneje pa začeli prejemati plačilne naloge z globo 400 evrov, štirje mladoletni dijaki pa tudi obdolžilne predloge in pozive na sodišče.

Odgovornost po mnenju ministrice je verjetno, da ne izrekaš svojega mnenja javno, če se to razlikuje od oblastniških hotenj, da si poslušen in da kimaš, vse pod krinko kršitve odloka o prepovedi zbiranja. K temu nas mora navajati šola. Takšen je torej šolski kanon nekritičnosti po novem, čisto uradno in po naključju tudi po osebnem mnenju ministrice.

Če je to ta svet odraslosti, ga dijakom močno odsvetujemo.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d