Bizarna inovacija: minister za obrambo v podpis sporazumov med koalicijo in poslanci

Današnji nastop Mateja Tonina v svojstvu predsednika Nove Slovenije in obrambnega ministra je bil v enem delu zelo poseben. »Koalicija ima trdnih 47 glasov, ta vlada bo dokončala mandat brez večjih težav«, je povedal glede napovedi vložitve nezaupnice, ki jo pripravlja koalicija KUL.

Na tiskovni konferenci je več kot očitno želel pomiriti javnost glede vlaganja napovedane konstruktivne nezaupnice po predlogu Karla Erjavca. »Nezaupnica ne bo uspela, imamo trdnih 47 glasov, podpirajo nas tudi nekateri poslanci DeSUS-a. Tisti, ki podpirajo vlado, ne želijo biti imenovani, ker se jim zvija roko,« je poudaril in dodal, da bo Janševa vlada obstala do konca mandata.

Toda kdo dejansko komu zvija roko? »V ta seštevek sem štel samo tiste, ki so bili jasno odločeni, da nadaljujejo svoje delo,« se je pohvalil takoj, ko je postalo jasno, da je na posebni misiji: v roke je namreč vzel telefon in izvedel zasliševalni maraton. Ki so ga ljubko povzeli v osrednjem dnevniku TV Slovenija:

»Kot pravi, to trdi na podlagi več deset telefonskih pogovorov z različnimi poslanci.«

Manjšinska vlada je torej pristala na to, da se hvali s trdnostjo 47 poslank in poslancev, alternativa se trudi priti do 46 in ugotavlja, da ji manjkajo še trije glasovi. Toda kdo je pooblastil Tonina za posebno akcijo, za izvajanje telefonskih anket? Je bil to njegov šef? V čigavem imenu je klical vse poslance in jih prešteval?

In če že omenja zvijanje rok, kaj pomeni napoved podpisovanja posebnih sporazumov s poslanci? Namreč tisti, ki so pripravljeni sodelovati s koalicijo, je povedal, bodo sklenili tudi posebne »sporazume o sodelovanju«. Še več, »z nekaterimi že imamo podpisane, z nekaterimi jih še bomo in so v fazi usklajevanja«.

Posebni sporazumi o sodelovanju poslancev z vladajočo koalicijo, ta bizarna inovacija, očitno ne šteje za kakšno posebno zvijanje rok? Malce spominja na škripanje v zakonski zvezi, kjer bi nekdo zaznane težav v njej reševal z dodatnimi varovalkami in sporazumi, ker zaupanja med partnerji na podlagi poročne pogodbe več ni.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: