Rusolasi da so: ertevejevske vaje v antropomorfizaciji koronavirusa

Studia City zaenkrat več ni, zaradi koronavirusa, torej je čas za drugo, kratko pogovorno oddajo z Marcelom Štefančičem jr. Z intrigantnim povabilom k ogledu: »Kaj se zdaj dogaja v glavi novega koronavirusa? V glavi, ki je nima«.

Nedvomno resen strokovni izziv za virologinjo dr. Tatjano Avšič Županc, vprašanja so se dopolnjevala nekako v spodnjem zaporedju, njen spraševalec pa je, to že vemo, vedno vztrajen:

MŠJ: »Kaj se zdajle dogaja v glavi novega koronavirusa?«

MŠJ: »Ampak kaj ima v glavi, ki je nima?«

MŠJ: »Nima glave, nima možganov, ampak ima možgane množičnega morilca.«

MŠJ: »Če nima možganov, če nima glave, kako potem ve, da mora priti do mene?«

MŠJ: »Kdaj virus pogrunta, da mene rabi živega?«

Na prvo vprašanje je sledilo pričakovano pojasnilo virologinje, kar lahko slutimo iz potem ponovljene inačice začetne radovednosti: »No, koronavirusi nimajo glave. Sploh virusi nimajo glave,« se ni dala.

In potem je šlo vse v smeri starega Ksenofana iz Kolofona. Takole o njem Sovre: »Ljudje pa mislijo, da se bogovi rode, da se oblačijo kakor oni in imajo glas in postavo.« (Predsokratiki, str. 67).

Ali pa: »Črne, ploščatih nosov si predstavlja bogove zamorec, sinjih oči, rusolasi da so, trdijo Tračani« (Αἰθίοπές τε <θεοὺς σφετέρους> σιμοὺς μέλανάς τε Θρῆικές τε γλαυκοὺς καὶ πυρρούς <φασι πέλεσθαι>.)

No, s to razliko, da je bogove zdaj zamenjal skoraj enak strah zbujajoči koronavirus. Torej naj bo pač rusolas po glavi, ki je nima. Slovenci pa Tračani.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d