Škandalozno o tem, da ni bilo škandala

Svet24 je lep primer domačega tabloidnega medija, ki ne poskuša zganjati nestrpnosti in ksenofobije do beguncev, kar bi sicer v medijskem žanru, ki goji senzacionalizem, glede na splošno prakso pričakovali. Vsaj v danem prispevku ne.

svet24 begunci šokantna dejstva

V izhodišču prispevka je želja raziskati, česa točno naj bi se pri prehodu beguncev v Sloveniji bali in na čem je tak strah utemeljen. Avtor ugotavlja, da je večina stereotipizacij neosnovanih. Njegova začetna premisa je:

Glede na to, da migranti našo mejo prečkajo že več kot dva meseca, in glede na to, da jih je k nam prišlo že okoli 240 tisoč, bi se, če bi držalo tisto o problematičnosti, to že moralo nekje poznati, vsaj pri kriminalnih dejanjih, ki jih marsikdo brezglavo in brez tehtnega razloga pripisuje migrantom.

Odgovor policije pa je nedvoumen, iz njega celo sledi, da se je na področju občine Brežice zgodilo v tem času manj kaznivih dejanj:

Pri slovenski policiji smo preverili nekaj podatkov o številu kriminalnih dejanj pri nas na območjih, na katerih se nahajajo migranti; to so Brežice, Dobova, Rigonce, Središče ob Dravi, Zavrč, Razkrižje in Šentilj. Odgovori z vseh policijskih postaj so bili povsem enaki, da v obdobju, odkar pri nas vlada begunska kriza, v državi ne beležimo povečanega števila kakršnihkoli kaznivih dejanj.

Ko avtor pregleda še stanje za glede domnevnih nalezljivih bolezni, je rezultat podoben, zanikujoč splošno razširjene in uspešne informacije:

V preteklih tednih je bilo tudi nekaj povsem konkretnih preplahov o boleznih, ki naj bi jih s seboj prinesli migranti in naj bi vsaj v enem konkretnem primeru botrovale celo smrti slovenskega državljana.

Vsa tovrstna namigovanja so bila sicer takoj ovržena, kljub vsemu pa smo o beleženju bolezni, ki bi lahko bile povezane z begunsko krizo, povprašali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, od koder so nam odgovorili takole: »Po podatkih NIJZ iz držav, ki jih je prečkalo veliko ljudi, ne poročajo o večjih izbruhih nalezljivih bolezni, poročajo pa o boleznih, ki jih poznamo tudi pri nas. Tako so te države poročale o primerih akutnih črevesnih okužb, hepatitisa A, tifusa, različnih virusnih prehladnih obolenj, tuberkuloze in kožnih bolezni, kot so garje, ušivost. Tudi v Sloveniji smo do zdaj zaznali nekatere primere teh nalezljivih bolezni. Torej ne gre za nobene nove, pri nas nepoznane okužbe.

Sklep s sugestivnim zaključkom glede retorike medijskega in drugega obtoževanja:

Begunci pri nas torej v dveh mesecih niso zakrivili kaznivih dejanj in k nam niso prinesli nobene nove bolezni. Kaj bo naslednje, česar jih bomo obtožili?

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading