Vstajniški kandidati, župani in iskanje krivcev

Že skoraj tragikomičen je napor nekaterih novinarjev Večera, ki so se, čeprav veljam v njihovi hiši za nazaželeno osebo, ki se ji je treba na daleč ogniti, spomnili izjemoma tuintam povprašati, kako ocenjujem delo župana dr. Andreja Fištravca. Njihova poanta je bila pritlehna: bili ste njegov zagovornik v času vstaj in kampanje, torej odgovarjajte za njegova dejanja! Žal mi je, ne morem odgovarjati. Ker me ni v njegovi ekipi in tam nikoli nisem bil.

Ja, res sem ga podpiral v času vstaj in kampanje, toda danes sem razočaran. Lahko povem še bolj iskreno? Tu je nekaj mojih javnih odgovorov s povezavami na članke (RTV SLO,  VEČER, STA, ZOFIJINI), če k temu ne štejem svojih blog zapisov ali izjav v okviru Zofijinih:

Filozof Boris Vezjak, nekdaj Fištravčev kolega z mariborske univerze, je, denimo, nad njegovim delom razočaran.

“Razočaral me je predvsem s svojim odnosom do vstajnikov, saj je bil absolutno preveč distanciran, na trenutke celo nečimrn in aroganten. Razočaral me je z nekaterimi obljubami, ki jih ni uresničil. Predvsem pa me je razočaral s svojo retoriko, ki je preveč odbijajoča in arogantna,” je povedal Vezjak.

Župan Maribora, dr. Andrej Fištravec je obetal: po zmagi na volitvah, kamor ga je lansirala vstajniška energija in podpora, ni več kazal začetne volje, da bi protestniške zahteve prevzel v program vodenja in upravljanja mesta. Občasni verbalni cinizmi, ignoranca do vstajniškega sosveta, neizpolnjene obljube, nenadna odpuščanja in premestitve najožjih sodelavcev, predvsem pa hermetično zapiranje v krog svoje ekipe, ki jo je prevzel iz kampanje, vzbujajo resno skrb, da z Mariborom upravlja ozka ekipa izbrancev, ki ji lahko očitamo ne le netransparentnost in klientelizem, temveč tudi pomanjkanje kompetenc, znanja, demokratičnosti in odprtosti. Slabi so obeti za prihodnost mesta.

Do njegovega vodenja občine so kritični tudi njegovi nedavni podporniki.Boris Vezjak, član skupine Skupaj za Maribor, ki je javno podprla Fištravca in organizirala zbiranje podpisov, da je lahko kandidiral za župana, pravi, da je županovo ravnanje zanj razočaranje. V prvi vrsti meni, da je župan izkazal arogantno obnašanje do vstajniških skupin, kar pod vprašaj postavlja njegov vstajniški izvor. “Arogantno se obnaša tudi do svojih sodelavcev. Opira se namreč na koncept zaupanja, ki pa ga ni nikoli zares pojasnil. Kot razumemo, ima torej nekatere, ki jim zaupa, in druge, ki jim ne. O razliki pa presoja zelo arbitrarno. In prav zaradi te arogance ima težave pri vsem, kar počne – od tega, kaj meni o Kanglerjevem duhu, do tega, kaj je uniforma,” še pravi Vezjak.

No, tudi v skupini »Skupaj za Maribor!« smo se odzvali na zapis v Delu (Obletnica županovanja: Od Fištravca veliko pričakovali, malo dobili, 5. april 2014), v katerem je izrečenih kar nekaj neresnic na naš račun.

Prvič, sploh ne drži zapisana trditev, da je naša skupina tvorila volilni štab tedanjega županskega kandidata dr. Andreja Fištravca. Javnosti je splošno znano, da so bili v njej tisti, ki so tudi danes del njegove občinske ekipe. Med nami ni nikogar takšnega.

Ne drži niti podatek, da je naša skupina kriva in odgovorna za ravnanja župana, ker ga je sploh predlagala kot kandidata. Še danes lahko ponosno povemo, da smo ponudili kandidata Fištravca po tistem, ko je postalo jasno, da nobena druga vstajniška skupina dolge mesece ni bila sposobna predlagati svojega ali se poenotiti glede kogarkoli, tudi glede Fištravca ne. Roki za volilne postopke so takrat že začeli teči.

Že takrat je zaradi vstajniškega nesoglasja pretil žalosten konec gibanja, kjer bi na volitvah znova dobili enega izmed znanih strankarskih obrazov. Danes se očitno razvija bitka za interpretacijo, kjer se stvari razlagajo po svoje. Recimo: v skladu z logiko »da Fištravec ni vstajniški župan, ker ni bil vstajniški kandidat« bi ne mogel postati vstajniški župan prav noben od njegovih konkurentov; ob čemer je splošno znano, da med vstajniki ni bilo mogoče najti konsenza o enem samem kandidatu.  Lahko je danes biti kritičen in rado se tolče in pljuva po nas, ker se mariborski župan po njihovem (in hkrati tudi mnenju nekaterih med nami) ni povsem izkazal. Takrat pa pogumnih dejanj ni bilo. V tem smislu trditev Matica Primca iz IMZ (ki zanesljivo ni vstajniška skupina, temveč je nastala šele kasneje), češ da smo le mi oklicali Fištravca za vstajniškega župana, kar da je »zelo trdoživ medijski konstrukt«, ne drži. V skladu s takim principom tudi Borut Pahor ni predsednik republike, ker zanj niso glasovali vsi Slovenci.

V skupini prav tako nasprotujemo perfidni stigmatizaciji »intelektualcev« v kontekstu, kjer se nam malodane odreka participacijo v vstajah, ker menda nismo dovolj »ljudski« – po presoji tistih, ki bi nas radi diskreditirali na podlagi stereotipizacije intelektualcev. Že sama ta gesta kaže na željo prisvajanja vstajniških zaslug, ki lahko steče le na ta način, da drugim odrekamo njihovo vlogo.

»Skupaj za Maribor!«:

Emica Antončič

Peter Boštjančič

Vlado Novak

Tone Partljič

Primož Premzl

Nada Ravter

Peter Simonič

Boris Vezjak

Mesto je naše Maribor

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d