Janša bi proteste. Zakaj že?

Nismo slišali ali prebrali narobe, Janša podžiga mlade, da gredo pred parlament:

Bo kdo opazil, v čem je problem? Recimo sprva v tem, da je pred dvema letoma druge napadal, češ da so podžigali mlade in študente za proteste pred parlamentom:

Takrat, v času Pahorjeve vlade, se je opozicijski Janša spraševal, kdo napeljuje mlade k začetku demonstracij in poimensko ugotavljal, kdo so nebodigatreba: »To so bili predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ljubljanski župan Zoran Janković in sindikalist Branimir Štrukelj«. Brez teorije zarote in psihopolitike paranoje ni šlo, menda so to bile s strani levičarske vlade režirane demonstracije z jasno prepoznavnim namenom obrniti pozornost k razbitemu steklu:

V policijskih učbenikih piše, kam se postavi varnostne ograje in kordone v primerih demonstracij. To ni bilo slučajno. Oni so nalašč pustili množico tik pred parlament in bilo je treba samo malo počakati, da je začelo letati… Ni boljšega za vlado, ki je najela šest milijard dolga, da se razpravlja o 27.000 evrih za stekla parlamenta.

Danes je sam predsednik vlade. In Janša pravzaprav pledira za »demonstracije« v prid vladi, ne proti njej. V tem je vsa perverznost njegovega poziva:

Če bi bil jaz vaših let, bi vsaj enkrat na teden vzel transparent, šel pred slovenski parlament in zahteval, da z ustavo predpiše zlato fiskalno pravilo, torej, da sedanja generacija ne porabi denarja, ki ga boste vi šele ustvarili,« je dejal Janez Janša na piranski Mreži idej, tretji Akademiji aktivnega državljanstva in podjetništva.

Logika »Jaz smem pozivati k demonstracijam, vi ne smete«, je prepoznavno avtokratska in janšistična. Logika »Protestirajte pred parlamentom in podprite vlado« pa je verjetno lepa ilustracija putinizacije Slovenije. Res bi si želel teh sličic za album – sličic Putinovih mladih podporniških protestnic in protestnikov na spletu ni težko najti.

Sicer pa že dolgo čakam, kdaj se bo našel prvi novinar, ki bo kaj malega napisal o Mreži idej, tem propulzivnem desničarskem gremiju in podmladku Zbora za republiko.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d