Virantovih 1000 teorij zarot

Gregor Virant je v Mariboru opozoril na zrcaljenje teorij zarot proti sebi z leve in desne. Prvič je obsežno spregovoril, kako do njih prihaja in kaj ob njih čuti. Da so teorije zarot splošno razširjen slovenski politični šport, pravzaprav zgolj izraz obče navzoče paranoje, dokazujem že nekaj časa, nazadnje tukaj. Prav tako dokazujem, da velik del slovenskih medijev, še zdaleč ne le rumenih, ampak jasno politično pristranskih, poganja paranoidni stil mišljenja in generiranja zgodb. V kakšni meri je ta proti profesionalnim standardom novinarstva in kako zelo permisivna so novinarska združenja do tega, tudi.

Virant  je ob tezi o »1000 teorijah zarot« ponudil še neko dragoceno potrditev vpogleda v medijsko stanje. Če se novinarji Demokracije in Reporterja venomer otepajo očitka o svoji strastni naklonjenosti SDS in Janezu Janši in to nadvse jasno navzočo kvaliteto previdno zanikajo (saj bi vendar pomenila dokaz o njihovem antinovinarstvu), je kot zelo ozek Janšev sodelavec Virant posredno v svojo dokazno evidenco vključil prav to dejstvo. Namreč ko je rekel nekaj takega: če me Janševi mediji tako zelo agresivno napadajo in napadajo projekt moje stranke, potem gotovo ne bo držala zarota, da sva se midva z Janšo spretno dogovorila za skupen nastop. Tule:

»Gospod Janša – bi rekel, da ga je ta zadeva naša tako zmotila. Vedno pravim, če bi volivci levice brali Demokracijo in Reporter, če bi razdelili brezplačno eno številko Reporterja in Demokracije zadnjih nekaj številk. Večino so bile tematske številke na temo Gregor Virant… potem bi res videli, da ni bilo nekega velikega navdušenja na strani SDS, ko smo šli v ta projekt. In seveda tudi ni bilo nobenega dogovora na drugi strani. Čeprav je spet 1000 teorij zarot.«

Skratka, Virant je tudi kot pomemben sopotnik SDS in njenega prvaka vendarle zdaj izrecno priznal in postavil Demokracijo in Reporter med medije stranke SDS. Kakšno terapevtsko antikonspirativno vlogo bo njegova stranka kot priročna nova žrtev teorij zarot odigrala v slovenskem političnem prostoru, oziroma ali bo tudi ona sama pred tem klonila pred paranoidnim stilom mišljenja, bomo seveda kmalu videli. Za razliko od teorij zarot, ki prihajajo z desne, so namreč tiste z leve nekoliko bolj sramežljive in se pretežno skrivajo po raznih kuloarjih in forumih. Nekoliko bizaren terapevtski učinek bi lahko bil namreč dosežen, če se bodo levo in desnoorientirane teorije kar same izničile med sabo kot enakovredno nekredibilne.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: