Čudeži se dogajajo: prvo volilno soočenje, ki ga ni bilo

Je bila včerajšnja oddaja Pogledi Slovenije prvo (volilno) soočenje kandidatov na državnozborskih volitvah na RTV Slovenija ali ne? Mnenja so močno deljena.

Nekatere nepovabljene stranke, sicer parlamentarne, seveda menijo, da je to bilo volilno soočenje. Točneje, to so menile še pred oddajo. Napisale so pismo z naslovom »Prvo veliko soočenje predsednikov strank na TVS« in v njem opozorile, da ravnanje vodstva RTVS ni v skladu s Pravili in navodili RTV Slovenija za volilno kampanjo, ni pa niti v skladu z mednarodnimi standardi demokratičnih volitev ter predstavlja diskriminacijo. O domnevni kršitvi so obvestili Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve. Kot so napisali že v naslovu protesta, je njihovo stališče jasno:

(Nocojšnji Pogledi) so prvo veliko soočenje

Na drugi strani urednica informativnega programa Ksenija Horvat Petrovčič meni, da to ni bilo volilno soočenje, ampak je vse skupaj oblika nedopustnega političnega pritiska na javni zavod:

Nocojšnji Pogledi Slovenije niso volilno soočenje

Trditvi sta neposredno kontradiktorni. Argumentih prvih in drugih so silno enostavni. Stranke, ki se počutijo diskriminirane, se sklicujejo na 6. člen Zakona o volilni in referendumski kampanji in ugotavljajo, da je prišlo do njegove zlorabe ali kršitve.Ta člen določa spoštovanje pravil, in sicer tistih na RTV Slovenija – ta je v svojih »Pravilih in navodilih RTV Slovenija za volilno kampanjo državnozborskih volitev v Republiki Sloveniji 4. decembra 2011« določila, da v skladu z 12. členom Zakona o RTV Slovenija zagotavljajo programi RTV Slovenija od 14. 11. 2011 do vključno 2. 12. 2011 posebne predvolilne oddaje. Ker je volilno soočenje zunaj tega časovnega termina, gre za zlorabo ali prekršek.

RTV Slovenija, oziroma Ksenija Horvat Petrovčič, pa nasprotno verjame, da Pogledi Slovenije niso volilno soočenje zgolj zato, ker ne padejo v ta časovni okvir: »Nacionalka bo v skladu z 12. členom Zakona o RTV Slovenija v obdobju med 14. 11 in 2. 12. 2011 pripravila posebne predvolilne oddaje, v katere bodo povabili vse predstavnike parlamentarnih in neparlamentarnih strank v skladu s pravili in navodili RTV-ja za volilno kampanjo.« Še huje, urednica meni naslednje: »nocojšnja oddaja Pogledi Slovenije ne sodi niti v čas volilne kampanje na RTV Slovenija niti ni volilno soočenje.« Oddaja torej zanjo ni soočenje na noben način.

Kako razumeti argumentacijo? Za RTV Slovenija, pa tudi velik del novinarskih komentatorjev, je po definiciji volilno soočenje zgolj nekaj, kar pade v za to namenjen časovni termin. Že res, da Pogledi Slovenije niso bili posebna predvolilna oddaja. Ampak kako je s prvo trditvijo? Priznam, včeraj se mi je zdela bizarna do te mere, da sem si nato z zanimanjem pogledal Slakovo oddajo že iz tega razloga. Ne karikiram: iz vseh napovedi sem benevolentno pričakoval, da se bodo voditelj in gosti pogovarjali o nečem drugem, ne o volitvah. Morebiti o vremenu, športu, hišnih opravilih in ljubljenčkih, svojem stilu življenja in najljubših jedeh, morda pa celo izključno o gospodarski situaciji pri nas in v svetu, dolžniški krizi, recesiji, revščini, socialnem položaju delavcev, čemerkoli. Vmes sem si obetal še kakšno alternativno Slakovo pojasnilo o tem, po kakšnem čudežnem naključju se je v studiu znašlo natankoma istih šest prvakov strank, ki v javnomnenjskih raziskavah pred volitvami kotirajo najvišje. In to v času tri tedne pred volitvami in v času, ko so postale močneje izraženi tudi pomisleki o tem, zakaj medijem njihova vabila izključno diktirajo le še javnomnenjske predvolilne ankete.

Vse to sem torej radovedno pričakoval, še preden se je oddaja začela. In potem je sledil hladen tuš! Slak je začel oddajo z neposrednim priznanjem, kakšen je bil ključ za vabilo gostom:  

»Janez Janša, Gregor Virant, Zoran Janković, Borut Pahor, Karl Erjavec in Radovan Žerjav, nocoj v Pogledih Slovenije. Dober večer. Trenutna družbena in še posebej politična stvarnost v državi kaže na izjemen trenutek, ko smo Slovenci pred odločitvijo o tem kako in v kakšni državi bomo živeli, ustvarjali in delali. Odločamo se o svoji prihodnosti. Zato smo danes povabili v studio Pogledov Slovenije predsednike političnih strank. Ob izboru pa smo se naslonili na zadnjo javnomnenjsko anketo, ki je bila objavljena v petek in pri tem upoštevali, da imajo stranke vsaj štiri odstotno podporo. Zato brez velikih uvodov začenjamo s temo, o kateri politiki v tem času neradi govorijo. Toda za ljudi je zelo pomembna, da vedo kakšna bodo morebitna razmerja v kasnejših koalicijah. Slovenija s svojim sistemom namreč od strank zahteva sodelovanje v vladi. In tako ni nepomembno, da slovenska javnost že zdaj ve, kdo je iskren in kdo drži figo v žepu in kdo je s kom pripravljen sodelovati in s kom ne. Gospod Janković, vi ves čas vztrajno ponavljate, da ne boste šli po volitvah v koalicijo z Janezom Janšo, ker je tudi kot predsednik vlade eno delal drugo pa govoril. In zdaj me zanima, kaj je tisto kar je govoril, delal pa drugo?«

Slak torej niti malo ni skrival, da gre za predvolilno soočenje. Njegov kriterij vabila gostom je jasno predvolilen in sporen prav na način, kot ga zadnje tedne artikulirajo številni kritiki. Še več, voditelj je neposredno omenil volitve. Pravzaprav sem nekajkrat pregledal oddajo in opravil majhno statistiko:

V včerajšni oddaji Pogledi Slovenije najdemo 37 omemb besede »volitve« in njenih izpeljank, od tega je to besedo Slak omenil 21 krat.

Kdo zdaj koga vleče za nos? Očitno je, da včerajšnja oddaja je bila predvolilno soočenje, četudi se ni odvijala v zakonsko določenih terminih. Za to, da nekaj naredi oddajo za X, evidentno ni dovolj le to, da se odvija v zapovedanem časovnem obdobju in tudi ne, da gre za posebno oddajo. Tudi če bi se predstavniki strank motili in pri tem ni prišlo do nobenih kršitev (že zato, ker ni šlo za posebno predvolilno oddajo), tudi če ne bi obstajal ali veljal Zakon o volilni in referendumski kampanji ali Pravila o tej kampanji, sprejeta na RTV Slovenija, bi to še zmerom bilo volilno soočenje po vseh vsebinskih značilnostih. V tem smislu je argument tistih, ki se počutijo diskriminirane, še prekratek, oziroma obstaja močna evidenca o tem, da smo gledali volilno soočenje neglede na očitke o kršitvah in diskriminaciji. Še drugače povedano: ne rabim trditi, da je prišlo do kakršnekoli kršitve, da bi lahko videl, kako se je pred mano odvijalo polnokrvno soočenje.

Argument, da včerajšnji Pogledi Slovenije niso bili tisto, kar smo vsi videli, da so, je zato le formalističen in bizarno birokratski. »Volilno soočenje« razume v ozkem pravnoformalnem okvirju. Po tej isti logiki bi lahko RTV Slovenija imela podobna volilna soočenja, ki to niso, že cel mesec vsak dan posebej, vse do 14. novembra. In tudi očitek o političnih pritiskih je zato cenen. Najbolj absurdno pri tem je, da je sama RTV Slovenija isto oddajo reklamirala kot »Prvo veliko soočenje predsednikov strank na TV Slovenija« (slika spodaj). Da beseda »soočenje« pomeni kaj drugega kot »volilno soočenje«, je lahko le res neokusno sprenevedanje. Na MMC RTVS so celo ustvarili spletni naslov strani s temi besedami, vendar so ga kasnejše nadgradnje (kot običajno?) izbrisale. Kajti če včeraj ni bilo prvo veliko soočenje, nam zdaj ertevejci dolgujejo pojasnilo, kaj bodo v prihodnje šteli za takšno. Katero bo prvo? Prav tako nam dolgujejo pojasnilo in natančnejši opis, kako naj imenujemo in razumemo vsebino, ki se je včeraj odvijala v studiu. Ni bilo ravno videti kot neobvezno paberkovanje o vremenu in ozimnici!

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: