Evropska prestolnica podžupanov

Prvo dejanje, 11. maj 2011:

Mariborski podžupan Franc Kangler je na svoje tri podžupane prenesel še več pooblastil, kot so jih imeli doslej. Potem ko je bila odločitev o tem sprejeta na ponedeljkovem kolegiju vodstva občine, včeraj tega medijem ni predstavil sam župan, temveč podžupani Janez Ujčič, Milan Mikl in Tomaž Kancler. Ujčič, sicer odgovoren za področje socialnega varstva, zdravstva, mestne četrti in krajevne skupnosti ter del financ, je župana uvodoma opravičil, spremembe v pooblastilih pa utemeljeval s tem, da župan sam ne zmore biti na vseh koncih in podpisovati ogromnega števila dokumentov na dan. Od razdelitve dela si obetajo hitrejši in učinkovitejši potek dela v občini, župan pa se bo na drugi strani lahko ukvarjal z bolj vitalnimi, strateškimi zadevami mesta.

Drugo dejanje, 18. oktober 2011:

Mariborski župan Franc Kangler je včeraj sklical novinarje, da bi pojasnil, zakaj je dokaj nepričakovano za četrto podžupanjo imenoval Astrid Bah, mestno svetnico SLS, ki bo naslednji mesec dopolnila 25. leto. “Glede na obremenitve, ki jih imajo trije podžupani, glede na nekatere pripombe v mestnem svetu, da med njimi ni nežnejšega spola, sem se odločil, da za projekt Evropske prestolnice mladih (EPM) 2013 imenujem podžupanjo, ki je tudi predsednica pripravljalnega odbora za EPM. Glede na to, da pripravljamo reorganizacijo mestne uprave in želimo dati posebno težo uradu za mladino, se mi zdi prav, da to področje pokrije nekdo, ki ima veliko zanimanja za mlade,” je uvodoma razložil župan.

Tretje dejanje, 5. november 1011:

Za poslanca tudi trije podžupani.

Skratka, rezimirajmo: trije podžupani od štirih na odhodu so trije problemi za župana Kanglerja. Kaj bo zdaj z napovedano učinkovitostjo, kaj z razbremenjenostjo njegovega dela? Kaj bo z Evropsko prestolnico mladih, ko je novo podžupanjo na to mesto imenoval le štirinajst dni (sic!) pred njenim nastopom na kandidatni listi njegove SLS? Kdo bo še skrbel zanjo, in to zdaj, ko je bilo treba sistemizirati nič manj kot novo funkcijo, da bo lahko mlada podžupanja bolje skrbela za nadvse pomemben projekt?

Župan ima preprosto veliko smolo, zdaj se bo zlomil od dela, če izgubi tri župane. Ali pa se še komu zdi, da je vse skupaj en velik blef za naivne? Razlogi, ki jih navaja, nikoli niso pravi. Kakšna Evropska prestolnica mladih neki, koga to zanima? Če bi promocijo za kakšnega novega kandidata za poslanca, je tu še na voljo nekaj podžupanskih mest… Ali potem, ko se bodo ta mesta spraznila.

V trenutku, ko se sesuvajo vsi veliki projekti, zimska univerzijada, EPK in tudi mestni proračun, se tako zdi, da so Mariborčani izbrali same pokončne politike, da jih popeljejo v pravo prihodnost. Da v regionalnih medijih doslej še nismo videli ocene, kaj naj pomeni medijski šov z Astrid Bah in potencialnim mankom podžupanov, je za tukajšnje razmere itak samoumevno. Kako zelo bodo ti izkoriščali svojo mesto na občini za lastno predvolilno promocijo, bo prav tako hitro jasno.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: