Knjiga »Pahorjev medijski flirt«

»Fenomen Boruta Pahorja, ki je po svoji bogati politični karieri zdaj postal zasebnik in podjetnik, ni nastal iz niča. V največji meri so ga kreirali in oblikovali mediji, sploh v njegovi fazi opravljanja funkcije predsednika republike. Včasih so to počeli z neposredno idolatrijo, največkrat pa s svojo novinarsko pasivnostjo, nesposobnostjo in ležernostjo. Česar se je Pahor dodobra naučil, je ravno to dejstvo: da se lahko s takšnimi mediji spontano poigrava, kakor se mu zahoče in mimogrede politično preživi ne le brez praske, temveč jih tudi spretno instrumentalizira za svoje potrebe.«

Na strani www.precednik.si je objavljena elektronska knjiga o srečni poroki med Borutom Pahorjem in množičnimi mediji, ki je proizvedla njegov populistični flirt in politično pojavnost, s katero je uspel držati pozornost celih deset let. Ni nobenega dvoma, da je predsednik spretno izkoristil naklonjenost medijev in družbena omrežja, da bi postal nepogrešljiva ikona instagrama in vseh vrst novic.

Vabljeni k prebiranju podrobnega komentarja na več kot 1000 straneh o tem, kako v Sloveniji uspevajo najbolj spretni populisti in v čem je skrivnost njihove visoke popularnosti med množicami. Potrebnega je nekaj časa, da se knjiga naloži za pregledovanje na spletu, zato priporočam prenos knjige v pdf formatu na vaš disk:

Pahorjev medijski flirt

Za kontekste in druge komentarje o Pahorju, medijih in politiki predlagam pregledovanje spletne strani, na kateri se nahajate:

In media res

Knjiga v flip formatu je spodaj:

***

Borut Pahor za telebane

Je Pahor najzmagovitejši slovenski politik? Po svoje drži. Kot se sam rad pohvali, je kar devetkrat zapored dobil mandat na volitvah in »dve tretjini svojega življenja služil ljudem«. Kako, je drugo vprašanje, kakor tudi, kaj nam omenjena trofejnost pove o profilu slovenskega volivca. Toda ko je leta 2011 predčasno zaključil kariero kot predsednik vlade, se je naslednje leto kot nekakšen antipolitik podal na predsedniške volitve in s pomočjo spretno vodene kampanje spet zmagal.

Bi lahko njegovo delovanje na mestu predsednika republike opisali kot populistično? Drži, z uspešno razvito in svojstveno obliko komunikacijskega populizma je najmanj deset let vse politično udejstvovanje utemeljeval na premišljenih oblikah iskanja všečnosti, popularnosti in hipne atraktivnosti na družbenih omrežjih, s čimer je velikokrat prestopil mejo zrelega obnašanja. Ni pa populist v klasičnem politološkem vsebinskem smislu besede.

Je točna ugotovitev, da že po svoji psihološki naravi reagira spontano in zato v njegovem ravnanju ni nič taktičnega in načrtovanega? Držimo le deloma: svoj sproščen in nečimrn značaj, kar je njegov lasten opis, je spretno stkal s premišljeno strategijo iskanja medijske pozornosti in oboje skupaj nadgradil za potrebe vsakokratne samopromocije, kjer mu nista bila v napoto ne sram ne dostojnost v obnašanju.

Je po političnem prepričanju socialdemokrat? Ne drži. Sam sicer v nekem intervjuju pove, da je liberalni socialdemokrat, veliko časa se je zgledoval pri modelu »tretje poti« in Tonyju Blairu, kar ga je pripeljalo do naklonjenosti kapitalizmu in marketizaciji političnega. S tega vidika se je osebno dokončno realiziral po izteku obeh mandatov predsednika republike, ko je postal podjetnik.

So njegovo politično pojavnost soustvarili mediji? Drži v celoti. Nesporno bi brez njihove aktivne pomoči, včasih idolatrije in tudi specifičnega anemičnega ustroja domačega novinarstva bil bistveno manj uspešen in navzoč. K temu je sam dodal veščo eksploatacijo medijske tabloidnosti in prvin politainmenta, kjer je predvsem gradil na videzu antipolitika – nekoga, ki je »običajen« človek.

Je dostojno opravljal svojo funkcijo? Ne drži, kot predsednik republike se je večinoma izmikal pričakovanim nalogam in vlogi politične in moralne avtoritete, s tem pa svoji veliki odgovornosti, od katere je skoraj ves čas bežal, da bi načrtno koval čim večjo priljubljenost med vsemi volivci hkrati, levimi in desnimi.

So ocene o njegovi degradaciji institucije predsednika republike in škodovanju slovenski politiki pretirane? Ne drži. Zagotovo je ustvaril veliko škodo, še zlasti v notranjepolitičnih razmerah. Poglavitno evidenco za trditev je priskrbel kar sam z nenehnimi pojasnili, da ne komentira aktualnega dogajanja doma, češ da to presega njegove pristojnosti. Še manj pogosto je kot predsednik ukrepal, s čimer je največkrat ustvarjal slabe posledice skozi svojo pasivnost ali zagovarjanje nenačelnih stališč, določena njegova dejanja, sploh pod krinko sprave (domobranci, fojbe, itd.), pa so bila neposredno pogubna.

Je res deloval naklonjeno politični desnici in Janezu Janši? Drži, pod krinko sodelovanja z vsemi, nevtralnosti, ekvidistance in skrit pod geslo »biti predsednik vseh« se je vsakič spretno izogibal mnenjem, komentarjem in dejanjem, tudi takrat, ko je prvak SDS rušil demokracijo, širil sovraštvo ali demontiral temelje pravne države in človekovih pravic.

Se ga je upravičeno prijel vzdevek »kralj instagrama«? Drži, več kot deset let se je vsakodnevno na družbenih omrežjih pojavljal s kakšno bebavo, šaljivo, trapasto, samoironično ali bizarno fotografijo in dodanim komentarjem, kar je plenilo večje zanimanje javnosti in medijev kot resno delo, ki ga sicer ni veliko zmogel.

Je njegova knjiga »Zmaga je začetek« res priročnik za politične in druge začetnike? Ne drži, naslov je zgolj marketinški trik; sama knjiga je predvsem na hitro spisan avtobiografski šund brez globine in tudi ambicije biti priročnik v polnem pomenu besede nima.

Ali drži, da je Anže Logar ukradel njegovo politično floskulo o spravi, dialogu in sodelovanju vseh? Drži. Novi up desnice in Janeza Janše je skopiral Pahorjevo domišljeno taktiko sklicevanja na nekonfliktnost in povezovanje, ga recikliral in poskuša programsko delovati kot Pahor po Pahorju.

Bo kot novopečeni podjetnik še naprej zvezda domačih medijev? Verjetno drži. Slovensko novinarstvo ne kaže nobene želje po izboljšanju v smeri večje kritičnosti, zato bo bivši predsednik prejkone tudi naslednja leta spretno kapitaliziral svojo obsežno politično prezenco, ki jo je zgradil prav s pomočjo medijev.

***

Predsednikov talent za pisanje priročnikov je širok in še ne do konca izkoriščen: Pahorjevi nasveti za uporabo slinčka

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading