Malega palčka iz Murgel veliki pok

Slovensko novinarstvo in publicistika sta znova doživela dno. Preprosto povedano, sodelujeta v nelogični proizvodnji paranoje. Zadnji mastni naslovi člankov so videti takšni:

Kučan naj se končno odpove vplivu na politiko

Naveličani Kučanovega vpliva

Na podlagi česa že? FUDŠ-eve javnomnenjske raziskave Slovenski utrip, izmerjene v marcu 2011. Kar 58 odstotkov Slovencev meni, da bi se moral dokončno odreči svojemu vplivu na politiko. Ampak po čem točno sprašujejo? Da po Kučanovi odpovedi vpliva? Mar nimajo Sigmund Freud, Kurt Cobain in Nikola Tesla precejšnjega vpliva na naše življenje? Da ne omenjamo Gautama Bude in Jezusa Nazarenskega? Bi se morali omenjeni odreči svojemu vplivu? Kako že?

Ne vemo in ne moremo vedeti, kaj točno pomeni »odreči se vplivu«. Lahko pa z zagotovostjo trdimo, da je to nemogoča zahteva. Se mogoče z njo misli le to, da bi se že dolgo tega upokojeni Kučan moral odreči svojim debatam na Forumu 21, obiskovanju zgodovinskih obeležij NOB ali mogoče sprehodom ob Ljubljanici? Kako se sploh odreči vplivu, ki ga bo imel njegov sobotni nakup na ljubljanski tržnici na politično paranojo? Nemogoče!

Seveda, dilema je abotna. FUDŠ-ev javnomnenjski laboratorij, znan proizvajalec medijske resnice iz časa Janševe vladavine, je z vprašanjem o »odpovedi vpliva«, ki ga je za nameček potem večinsko izmeril, zgolj sledil splošni paradigmi paranoje, ki se na desnici zganja okoli »palčka iz Murgel«, kot mu ljubkovalno pravijo. Če je Janša za Ninamedio trdil (in fasal ovadbo), češ ne meri mnenja, temveč ga ustvarja, kaj poreči za FUDŠ?

S politično paranojo okoli Milana Kučana mislim seveda tudi na nekaj, kar je nastalo natankoma v času raziskave FUDŠa, konec letošnjega marca, in precej dobro ujame blodnega duha časa. Na Janševi spletni strani smo takrat brali tole:

Nedeljski Dnevnik napoveduje nov veliki pok

sreda, 23. 3. 2011

Lucu: Poseben štab Foruma 21, zadolžen za Janeza Janšo, bo skušal predsednika SDS za vedno zbrisati iz politike.

»Če bi bil Stalin še živ, bi v Sibiriji strojili kože stepskih volkov tako Goldman-Sachsovi prevaranti (za katere Obama dobro ve, da so vzrok zla v ZDA in svetu, vendar je premalo Stalina v njem, da bi se jih upal ustaviti) kot uprava NLB in Banke Slovenije, slovenski tajkuni, Janez Janša z orožarji ter Borut Pahor z Manuelom Barrosom in Nato paktom, ki vse skupaj varuje. /…/ In obnova neoliberalizma na izpeljankah marksizma Leva Davidoviča Trockega je tudi ideja stranke, ki še ni ustanovljena, vendar je že prepričana o večinskem uspehu (mogoče celo petdeset plus) na volitvah 2012. Gre za stranko Forum 21, ki je bila že leta 2004 skoraj ustanovljena, toda takrat sta zatajila Milan Kučan in Gregor Golobič, ki sta natanko vedela, da Anton Rop niti po naključju ne more zmagati na volitvah. Sedaj Forum 21 ne bo več ponovil napake, saj so že leta 2008 s stisnjenimi zobmi podprli Boruta Pahorja. Poseben štab Foruma 21, zadolžen za Janeza Janšo, bo skušal predsednika SDS in njegovega »kompanjona« v sreči in nesreči Igorja Bavčarja za vedno zbrisati iz politike. Patria in trgovina z orožjem se niti pod razno ne bosta končala brez sodnega epiloga, za kar sta zadolžena Katarina Kresal in Aleš Zalar iz podružnice Foruma 21, strančice LDS. Zadnje zaupno sporočilo o trgovini z orožjem je popolnoma jasno: v Zagrebu se intenzivno odkupuje dokumentacija o nelegalni trgovini in skupnih slovensko-hrvaških dobavah orožja. Popolna dokumentacija je zbrana na enem mestu in naprodaj za nekaj sto tisoč evrov, kar je izredno malo proti političnem izplenu, ki ga bo deležen kupec.«

(Vir: Aleksander Lucu, Nedeljski Dnevnik, 27. marec 2011, str. 15)

Kar je sledilo, ni težko predvideti. Obramba Janše pred očitki o trgovanju z orožjem. Zgodbice o zvitem obujanju afer, ki naj škodijo vzpenjajočemu se prvaku opozicije. Interpreti iz Janševi medijskih satelitov so stvar zagrabili in razvili v črno sredo:

Črna sreda za Janeza Janšo: novi »veliki pok«?

Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je v teh dneh znova v krču. Zdi se, kot da bi se vse zarotilo proti njemu. Seveda tu ne želim povzemati glavnih tez nekdaj razvpite knjige »Svet kot zarota«, ki jo je spisala njegova nekdanja strankarska kolegica dr. Spomenka Hribar, češ da prvak SDS vidi vso dogajanje kot zaroto proti sebi. Pač pa gre za to, da so se v tem tednu nad Janšo zbrali črni oblaki. Ali je za to sam kriv ali ne, pravzaprav niti ni več pomembno. Dejstvo pa je, da je medijska (proti)ofenziva, ki jo je sprožil časopis Delo – slednje tudi po odhodu urednika Darijana Koširja ter prihodu politično manj profilirane Romane Dobnikar Šeruga ostaja trdno na strani sedanje vlade – že obrodila sadove. V Janšo praktično streljajo tako rekoč vsi nasprotniki in to iz vseh topov. Ne samo zaradi navedb, da naj bi SDS ponaredila dokumente, s katerimi je menda želela oblatiti predsednika države dr. Danila Türka, pač pa tudi zaradi reprize »velikega poka s Finske«. Potem ko je leta 2008 razvpiti finski novinar Magnus Berglund izrekel znamenito obtožbo, da je tedanji premier Janez Janša sprejel podkupnino od Patrie za zagotovljen posel v Sloveniji, je sedaj s podobno obtožbo v javnost prišel še francosko-hrvaški posrednik za trgovino z orožjem, češ da naj bi Janša kot obrambni minister leta 1991 prejemal podkupnino za tihotapljenje orožja na Hrvaško, ki uradno orožja ni smela uvažati zaradi embarga Združenih narodov. Pričevanje omenjenega posrednika naj bi bilo objavljeno v novi knjigi avstrijskega preiskovalnega novinarja Richarda Schneiderja.

Da se je v medijsko ofenzivo sedaj vključil tudi Večer s povsem novim »šokantnim odkritjem«, ki naj bi potrdilo Berglundove obtožbe o skorumpiranosti sedanjega prvaka opozicije, seveda ni presenečenje. Prav tako tudi ni naključje, da se je taka informacija pojavila ravno v času, ko je Janša postal »grdi raček« zaradi domnevnega ponarejanja dokumentov. Takšno zaporedje dogodkov je zagotovo usmerjano iz ozadja – vemo namreč, da se nič ne zgodi brez vednosti režiserjev te medijske ofenzive… Zato je morda bolje, da se je SDS takšnega opravka lotila zdaj kot pa prihodnje leto. Prav tako je bolje, da se je tudi repriza »velikega poka« zgodila v zelo zgoščeni »protijanšistični« ofenzivi, ki je zaradi svoje zaostrenosti na trenutke precej bizarna in bi lahko učinkovala kontraproduktivno. Morda pa se Janša vendarle potihem zaveda, da so takšne razmere, v katerih se je znašel sedaj, samo začasne in da lahko kasneje vstane kot ptič Feniks iz pepela. In da gre v primeru ofenzive zgolj za koalicijsko streljanje s slepimi naboji.

In tako dalje. Rešitelji Janše pred bližajočo se ujmo velikega poka so torej na delu.  Ali kot pravi pisec zgornjega komentarja: »vse se je zarotilo proti njemu«. Drugi članek je v Demokraciji nastal že 23. februarja letos, veliki pok je tako rekoč bil reprogramirano že v zraku. Čeprav se potem za trenutek ové, da je mogoče pristal na teorijo zarote, saj previdno omeni knjigo Spomenke Hribar, nadaljuje s popravkom o tem, da so črni oblaki resnična grožnja. In ker je seveda v tej fantazmagoriji paranoje vsega kriv Kučan, je jasna tudi taktika: storiti vse, da se njegov vpliv omeji in ubežimo poku – temu priljubljenemu označevalcu paranoidne umišljene nevarnosti. Kateri bo prvi slovenski novinar, ki se bo enkrat vprašal, kaj je tisto, kar bi bilo treba v resnici omejiti? Namreč politiko paranoje in z njo povezano manipulativnost javnomnenjskih raziskav ter medijev? Čakamo. Že dolgo.

One thought on “Malega palčka iz Murgel veliki pok

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: