Novo vodstvo RTV Slovenija mora izpeljati temeljito revizijo politične ugrabitve zavoda

Janez Janša ni dobro sprejel nestrpno pričakovane odločitve Ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja dela novele zakona o RTV Slovenija, o čemer so sodniki razpravljali na desetih sejah. Zazdelo se mu je, da zanj ničvredno sodišče več ne obstaja, kar mu je pokroviteljsko in zelo otročje sugeriral kar v drugi osebi množine:

»V bistvu ne obstajate več. Lahko izbrišete profil. Zadošča profil @vladaRS #državljanskavojna«

Njegov tviter račun že dolga izpolnjuje dve zelo različni socialni funkciji. Po eni strani je nevarno orodje in orožje za širjenje strankarske propagande in psihoretorike sovraštva, ki ju še kar ne znamo ustaviti in sankcionirati. Z njima ne izgublja zelo veliko svojih privržencev, jih tudi ne privabi, obstoječe pa v vsakem primeru radikalizira. Po drugi je uporaben skener, s katerim lahko zaznamo alarmantnost njegovega akutnega psihičnega stanja. Ciničen namig, da za odločitvijo stoji vlada, je zanj prepoznaven, prav tako pa ključnik, da je to začetek (ali nadaljevanje) državljanske vojne, s čimer je obseden zadnje tedne.

Repetitivnost namigov je skrajno zaskrbljujoča, kajti od lansiranja njegove nove psihoretorične igračke o državljanski vojni ne neha s sicer zamolklim hujskanjem k njej, s čimer apelira na čustva svojih privržencev, od teh pa nekateri med njimi neposredno pozivajo k nabavi orožja.

Jezna in otročja reakcija: za Janšo ustavni sodniki več ne obstajajo, obstaja pa državljanska vojna

Olajšanje z rezervo

Če pomislimo, da je odločitev bila sprejeta v skoraj neregularnih razmerah in samo za en glas, tako rekoč po pomoti, se tudi olajšanje, ki ga prinaša, nujno sme razumeti z velikim pridržkom. Gotovo je trenutna rešitev za javno radiotelevizijo razbremenjujoča, kajti najpozneje sedem dni po objavi sklepa v Uradnem listu se mora konstituirati novi svet RTV Slovenija, nato pa se pričakuje imenovanje novega vodstva in odstavitev obstoječega, na kar niti napovedana pritožba na Evropsko sodišče za človekove pravice ne bo imela posebnega vpliva.

Toda razbremenitve ne bo za prihodnost Ustavnega sodišča: tako kot je zdaj spolitiziran javni servis, ki ga je ugrabila klika političnih podanikov v navezi s svojimi botri, je tudi ono samo. In vsa kalvarija prihodnjega pričakovanja, kako se bodo sodniki odločili v tem ali onem primeru, preštevanje janšistov in nejanšistov na njem, dokazuje trenutno dramatičnost stanja, v katerega smo kot država zabredli; kakor da bi se težava politizacije mehanično zgolj prenesla na Ustanovno sodišče, kjer je najmanj enako usodna za vse prihodnje in sedanje primere. Tam bo kar ostala in vztrajala še naprej, povzročala pa številne glavobole!

Bitka za prvoborstvo

S svojimi predlogi sodnikov je k razmeram najbolj prispeval eks predsednik republike Borut Pahor, vmes pa so se mu novinarji oddolževali z nekritično promocijo. Trenutno morda celo nepričakovano olajšanje je zaradi odločitve med novinarji bilo sprejeto z navdušenjem; nekateri stavkajoči novinarji so pohiteli in se razglasili za prvoborce, visoko dvignili zastave in se pridušali, da so med najbolj zaslužnimi za uspeh, čeprav so med njimi takšni, ki politizacije sploh opazili niso, spet drugi pa so pred leti na povabilo Jožeta Možine prišli na javni servis kar z Demokracije. A podeljevanje zlatih značk za zasluge bo najbolje prepustiti kar kolektivu samemu, da o tem odloča, pomembno je vse drugo.

Med ukrepi, ki morajo nujno slediti, če ne želimo ponovitve že videnega, pri čemer ne gre pozabiti, da je Janša močno obvladoval nacionalko že v mandatu 2004 do 2008, je zagotovo izvedba temeljite revizije programskega, kadrovskega in finančnega delovanja ugrabiteljev po letu 2020 in vse do danes. Takšno zavezo in dolžnost bo imelo novo vodstvo do zaposlenih v svoji hiši, ki je žal ostajalo razklano in neenotno v svojem stavkovnem boju, pa tudi do javnosti in plačnikov servisa, zmedenih ob spremljanju dogajanja, tudi do mere, da so številni obrnili hrbet programom Televizije Slovenija in se preselili drugam.

Ekipa prvoborcev se po odločitvi US fotografira

Kaj storiti z eksekutorji?

Ne samo, da smemo pričakovati vrnitev ukinjenih oddaj, začenši s Studiom City, ter ukinjanje neposrečenih novih, kot je Arena, pa temeljito prestrukturacijo drugega programa, nove razmere bodo najboljša priložnost in celo nuja za prevetritev situacije. Javnost gotovo najbolj zanima, kaj se bo zgodilo s kadri, kot so Andrej Grah Whatmough, Vesna Zadravec, Jadranka Rebernik, Rajko Gerič, Valentin Areh, Uroš Urbanija, Ksenija Koren, Jože Možina, Igor Pirkovič, Vida Petrovčič, Luka Svetina, Valentina Plaskan, Nejc Krevs, Ana Gajič, Jaka Elikan, Gašper Petovar, Martin Nahtigal, Marko Milenković, Boštjan Veselič, Florjan Zupan, če omenim le prvoborce na liniji, ki so neumorno izpolnjevali naloge in se novinarsko diskreditirali. Pozabiti ne gre niti na nadzornike na čelu z Borutom Rončevićem, ki jih Golobova vlada ni želela odpoklicati, ali na novo varuhinjo Marico Uršič Zupan.

Domnevati je, da večine naštetih ne bodo ravno mogli odpustiti, lahko pa jim vzamejo položaje, funkcije in oddaje na podlagi temeljitega pregleda dela in analize programske sheme. Če bi imeli kaj ponosa, bi sami odkorakali na Nova24TV in tam nadaljevali svojo bleščečo kariero v stilu, ki pripada propagandnim medijem – končno so njihovi izdelki na Janševo televizijo včasih tudi karseda spominjali. Najbolj bi se morali bati polovičnih rešitev, pometanja pod preprogo in izrekanja novinarskih dobrodošlic Luki Svetini, kar smo vse žal že doživeli.

Pričakujemo lahko, da se bodo številni med njimi ob pomoči svojih političnih botrov pridušali, da jim zdaj grozijo, da se jim dogaja neskončna krivica in poskušali na vse mogoče načine igrati na psihoprogandno karto žrtve (victim playing), vodstvo pa bo verjetno v zadnjih dnevih izvedlo še zadnje nove zaposlitve ali prekvalificiralo nekatere pogodbe, da eksekutorjem zagotovo čim boljše pogoje za preživetje.

Kaj bi morala pokazati revizija?

Posebna revizija političnega prevzema javnega servisa na kadrovskem, finančnem in uredniškem področju bi morala imeti za svoj osrednji cilj depolitizacijo in institucionalno neodvisnost, zato mora novo vodstvo zagovarjati strogo ločnico med političnimi strankami in medijem. Odpraviti mora možnost političnih intervencij v uredniške odločitve, poročanje in objavljene vsebine, za kar smemo upati, da je v podlagi novega Zakona o RTV Slovenija. Omenjeno velja tudi za obstoječo oblast, saj si ne moremo želeti kadrov, ki bi bili pod vplivom Golobove ali katere druge vlade. Nujno potrebna je prenova Pravilnika o poklicnih standardih, kajti trenutni dokument pod naslovom »Poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija«, ki nosi letnico 2000, je povozil čas in ni več dobra podlaga za definiranje pristranosti novinarskega dela.

Uredništva bodo morali biti na novo konstituirana na način, da bodo odstranjeni vsi politični vplivi, potrebna bo vrnitev k standardom novinarske etike, objektivnosti, odgovornosti in nepristranosti. V času politične ugrabitve smo lahko gledali oddaje, ki so bile popolnoma neuravnotežene že po izboru gostov, nenadoma pa krogov Janeza Janše to niti malo ni motilo, čeprav je zahteva po uravnoteženju njihova stara manipulativna mantra.

Nekateri voditelji so s svojimi vabili nekompetentnim, moralno spornim ali povsem nestrokovnim gostom popolnoma pomendrali avtoritativnost razprav in kvaliteto izraženih mnenj, spet drugi so se znašli in na veliko vabili k sebi komentatorje, ki so zgolj navidezno levo usmerjeni ali so bili v preteklosti politično škodljivi (Igor Lukšič, Miro Cerar…), da bi prikrili začetno neuravnoteženost.

Od tega, ali bo obsežna revizija izpeljana, je odvisna uspešnost finančne, kadrovske in programske prenove, predvsem pa se bo z njo minimizirala možnost, da se zgodba neznosnih političnih prevzemov s katere koli že strani ne ponovi. Ob predpostavki, da zakon tovrstnih zlorab ne bo veš dopuščal, bi morala revizija delovati kot kažipot in svarilo za prihodnje. Sleherno pometanje pod preprogo, polovičarske rešitve in sprenevedanje utegnejo postati voda na mlin možni ponovitvi že videnih scen – takšnih, ki so za mnoge vpletene in nevpletene postale ena sama nočna mora v ulici Kolodvorski.

Če temeljite revizije in analize političnega prevzema, ki jima bo sledil sprejem ukrepov, na koncu ne bo, se bo zgodilo, kar se običajno dogaja pri nepozdravljeni bolezni: kmalu se lahko ponovi, in to v še hujši obliki.

Več:

Dosje mojih zapisov (167) o političnem prevzemu RTV Slovenija in dogajanju na njej po letu 2020, s katerimi sem si pričakovano »kupil« še dodatno blokado (RTV) novinarjev:

Naj ne postane medijski kanal vladajočih: javno pismo generalnemu direktorju RTV Slovenija

Raje modrovanje o času po epidemiji

Idila sredi epidemije: o štirih jezdecih demokracije

Pritiski na TV Slovenija: ko urednica izbriše svoje ime iz odjavne špice

Gate na glavo: linč in metafora v politični naraciji

Minister, ki rad pomaga na vikendu

Tarča, žvižgači in moč novinarstva

Preštevajo menda nedovoljene dokaze v Tarči: le zakaj?

Juhant o levičarjih, ki zavajajo, da so Evropa, in napadalnih novinarjih, ki se pretvarjajo, da so napadeni

Podobnik o RTV gnojišču in potrebi po vilah in očiščenju

Prazniki, ki jih na RTV uravnotežujejo

Z vilami nad RTV, z gnojem nad biciklistične anarhiste

Škandalozna klofuta novinarstvu: ko vrhovni sodniki odprejo vrata političnim pritiskom

Je nekdo na RTV Slovenija znova kršil konkurenčno klavzulo?

Biti nesolidaren, ostati političen: novinarji, ki se priklanjajo žalitvam

Nove stare vojne z mediji: žabja perspektiva

Politika, ki bi uničila RTV s pozivi proti plačilu prispevka

Ko RTV umirja strasti: intervju s predsednikom vlade

Vlada je videti odločena: finančno bomo uničili RTV Slovenija

Novi časi prilizovanja: na RTV zdaj intervjuji s soprogami predsednikov vlad

Ko štetje kolesarskih protestov postane težava

Novinarstvo, ki ne zna šteti

Hojsova manipulacija glede neplačevanja RTV prispevka

Stop RTV močvirju!

Možina odkrival hudiča v RTV hiši, Jančič dodatke k plači za udrihanje po Janši

Od žalitev novinarjev do krvi: komentar Manice J. Ambrožič, ki pa je pozabil omeniti politike

Demokracija umira v tišini: namesto obsodbe podrejanja medijev nam ponuja le dialog

»Vlada ne želi uničiti RTVS in STA«

Krekove lekcije voditeljici Tarče: bi morali v studiih RTV Slovenija nositi maske?

Podkast (oddaja) »In media res«

Naskok na RTV Slovenija: za odstavitev Kadunca potrebujejo pobudniki še dva svetniška glasova

Rušijo Kadunca, da mu dajo priložnost: Alenka Gotar, Marija Orešnik in Jelka Stergel o svojih podpisih

In Media Res #4: Kam pelje QAnon?

Škofje nad protestnike in RTV Slovenija: javni servis podpira proteste in moralno nesprejemljivo manipulira s človeškimi življenji

Pod pritiski ne bodo klonili: učinki pisma 22 odgovornih urednikov

Bo SMC podprla politični prevzem RTV Slovenija?

Novi krog obračunov: premier pogreša vabila RTV Slovenija, ta ga vabi

Toninovi triki v Studiu City: oklepniki, ki naj bi jih izdelovali v Sloveniji

Asimetrija medijskega prostora: stara oblastniška retorika prevzemov medijev

Avtoritarna oblast nam vsak dan bolj ugrablja demokracijo

To smo že nekje videli: Politico o vojni z mediji, ki sproža déjà vu

Odmevi na RTV Slovenija: zmanipulirano v podporo Janši

Svoboda reči, da ni medijske svobode

Premier, ki se pritožuje, da ne more do javnosti

Politizacija proti kolegialnosti: zakaj so v oddaji Intervju dovolili obračun z novinarko Eugenijo Carl?

Šest mednarodnih organizacij svari, da bo Janša uporabil predsedovanje kot prižnico za obračune z mediji

Je Janša včeraj izpeljal skrbno načrtovano provokacijo?

RTV Slovenija kot partijski medij: zakaj bi po Jambreku moralo slediti povabilo Jenullu

Načrt Janševe vlade vsak dan bolj očiten: finančno prizadeti osrednje medije

Pismo varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev: trije očitki oddaji Intervju z dr. Petrom Jambrekom

Zakaj še Dimitrij Rupel zardeva, ko ga hvali Rosvita Pesek?

Intervju z Janšo: »naša resnica«, manipulacija in avtokastrirano novinarstvo

V Odmevih so problemi s STA in vladavino prava postali minorni

Novi časi: nacionalka v celoti predvaja govore na strankarskih shodih

Politični desant na RTV Slovenija: nova metla v akciji

Generalni direktor RTV Slovenija lahko razrešitev sprejme tudi brez soglasja Programskega sveta

Na TV Slovenija se hvalijo, da je seksizem njihov prepoznaven slog komentiranja

LGBTQ na udaru nacionalke: zakaj TV Slovenija promovira homofobne agende?

Tragikomedija z neudeležbo: odprta vrata v politični prevzem RTV Slovenija, če programski svetniki ne pridejo na sejo

Programski svetniki zapečatili usodo javne radiotelevizije

Uredniki RTV Slovenija zagovarjajo predvajanje Janševih govorov na strankarskih shodih

Simonitijeva aroganca do medijev

Svetniki RTV Slovenija s klofuto novinarskemu kolektivu in strokovni javnosti

Igor E. Bergant ne verjame, da so spremembe na TV Slovenija motivirane politično

In Media Res #36: Janševe dolge lovke okoli vratu RTV Slovenija

Skoraj zrušili Baškoviča, nastavili svojo varuhinjo

Jadranka Rebernik že izvaja cenzuro

Vlada več ne skriva ambicije po poseganju v informativni program na javni radioteleviziji

»Večerni babji čvek« v Odmevih

Kdo in zakaj bi kaznoval novinarko Eugenijo Carl?

Resolucija o Sloveniji v Odmevih: Bergant se Logarju ni upiral

Pirkoviču pogovor s Pahorjem, Možini z Janšo

Programski svetnik, ki ga rubijo, ker ne plačuje RTV prispevka

Janez in Urška: družinska romantika kot element politike

Samo nenačitan novinar je dober novinar: na TV Slovenija odpovedali časopisje

Vodstvo TV Slovenija odpovedalo pogodbe vsem kolumnistom oddaje Studio City

Direktor Areh prekoračil svoje pristojnosti glede Studia City

Pozivi, da jo odpustijo: pritiski na Eriko Žnidaršič po dosjeju Kangler in odpoved oddaje

Pritiski in cenzura na TV Slovenija: morajo novinarji Tarče na dopust in bo oddaja odpovedana?

Na RTV Slovenija se zapletajo glede Tarče

Erika Žnidaršič cinično o tem, da Tarče ne bo

Ustvarjalci Tarče ogorčeni nad prikrivanjem podatka o gledanosti dosjeja Kangler

Škandalozen Utrip z Možino

Vodstvo hiše manipulativno brani Možino

Policiji prepoved nastopa v Tarči, Kangler voditeljico obtožil laganja

Janševa cinična čestitka Odmevom, ki je v resnici ukaz

Igor E. Bergant je žalosten: o novinarjevih strategijah izmikanja

Aroganten nastop Snežiča, ki da je razdelil javno mnenje. Ga je res?

Poskus prevzema MMC RTVS ali »Slovenije ni več, zdaj gre za Madžarsko«

Fotomontaža kot možno sredstvo manipulacije

Politizacija RTV Slovenije se nadaljuje: Peter Gregorčič kadrovsko kompletira ekipo

TV Slovenija je že postala BBC World News

Jadranka Rebernik imenovana kot srbski vožd Slobodan Milošević: glasovalo je skupaj 104 odstotka novinarjev!

Novinarji RTVS protestirali, toda prispevek o tem so v njihovi hiši močno oklestili

Politična cenzura: poseg v novico o novinarskem protestu

Oblast hiti pred volitvami: na MMC RTVS bliskovito nastavili Igorja Pirkoviča

Igrati žrtev: Pirkovič se boji, da ga bodo vrgli v jamo

Gregorčič cinično brani Ukom in ne novinarjev javnega zavoda RTV Slovenija

Vojna z mediji in javnostjo: Programski svet RTVS z grozečim sklepom nad novinarski sindikat

Janša spet udaril po RTV Slovenija: kot bi gledal Russia Today

Bergantova histerija: o dopuščanju kritike na račun RTV Slovenija

Reševanje vojakinje: Aleksandra Pivec se predstavi na RTV Slovenija

Eugenija Carl o marionetnem avtokratku v vrhu RTV Slovenija, ki ga bo politika izpljunila

Gibanje Svoboda zahteva odstop generalnega direktorja RTV Slovenija

Finalno soočenje: Pirkovičev fiasko, ki je postal najnižja točka RTV hiše

Odhajajoči Hojs o tem, da so novinarji RTVS lagali

Marcela več ni

Kdo grozi Vidi Petrovčič z nasiljem?

Apel, ki je resna napaka: odgovorni uredniki TVS bi umirjali strasti

9. maj, dan zmage Marcela Štefančiča

Urbanija na čelo TV Slovenija?

Presenečenje pred stavko: sploh ne Urbanija, predlagana je Natalija Gorščak

Stavkajoči le pogojno zahtevajo odstop vodstva RTV Slovenija

Novinarska polarizacija na RTVS: oddaja Panorama bo en sam poklicni izziv

Panorama pa izgleda!

Simbol česa je oddaja Panorama?

Generalni direktor RTVS grozi stavkajočim

Grah Whatmough z novim trikom sporazuma: podpis pričakuje v nekaj urah

Cenzura na RTV Slovenija: oddajo Tednik so raje umaknili

Eugenija Carl o posegih v RTV program in menjavi voditeljev na dan stavke

Stavka na RTV Slovenija ali novinarstvo na pogrebu

Novinarji MMC-ja o Igorju Pirkoviču: z njimi komunicira preko elektronske pošte in jih sili, da kršijo profesionalne standarde

Pahorjanski Bergant očita vodstvu, da zanika demokratičen dialog o Sloveniji in svetu

Vesna Deržek Sovinek v oddaji Utrip obsodila stavkajoče novinarje

Počivalškov agitprop poniževanja javne radiotelevizije

Stavkovni odbor bi moral ob imenovanju Urbanije končati pogajanja

Depolitizacija politiziranega: kdo bo zares obglavil javno radiotelevizijo?

So tisti, ki nastavljajo Urbanijo, pri zdravi pameti?

Urbanija bi discipliniral Mladino

Desant na RTVS se nadaljuje: voditelj Nova24TV bo vodil Odmeve

Pritiski in grožnje na RTV Slovenija: na vrsti sta Saša Krajnc in Vesna Pfeiffer

Kako kompromitirati TV voditelja: Peter Jančič raziskuje spalnice

Voditelj Krajnc verjame, da je cilj popolno uničenje RTV Slovenija

Generalni direktor RTVS odkriva sovražni govor do sebe, njegova hiša pa se potaplja

Se je varuh ujel na limanice generalnega direktorja iz oportunosti ali nevednosti?

Ladje, ribe in zbogom: voditelji Odmevov izrekajo načelno dobrodošlico Luki Svetini

Luka Mesec kot posiljevalec: kako deluje psihopolitika demonizacije

»Jadranka Rebernik, kaj se je zgodilo s teboj?«

Politabloidnost: Tarča in Arena o aferi Smodej

Si ustvarjalci Tarče komično prisvajajo pospešek v preiskavi v zadevi Smodej?

Kdo so ugrabitelji RTV Slovenija?

Pravoverni novinarji na RTV Slovenija pohvaljeni

Generalni grobar RTV Slovenija: Grah Whatmough z novimi grožnjami

Bog si ga drka: izrojena leva umetnost na Radiu Slovenija

Varuhinja Marica Uršič Zupan raje kot novinarje ščiti vodstvo RTV Slovenija

Daleč smo prišli: na nacionalki več ne sme nastopiti niti predsednik vlade

Glasovati »ZA« na referendumu: zakaj je čas, da Grimsov zakon spravimo v predal

Grimsovi poreferendumski občutki: kot Nemčija leta 1933

Atentat na Grimsa, atipična pljučnica in zabava za množice

»Kdo vam laže?« končno v programu TV Slovenija

Ruparjeva stilska preobrazba: biti upokojenski demagog

Nova Slovenija je naprodaj: o neki trojni ironiji v oddaji Arena

Novo dno: TV Slovenija bo v živo predvajala Ruparjev šov

Oddaja Arena: Pirkovič kot promotor antifeminizma in prikritega seksizma

Golobov »Ne čujem dobro« novinarju TV Slovenija

Golobova frustracija: da ni Svoboda prevzela RTV Slovenija, je bila napaka

V osrednjih poročilih TV Slovenija so zamolčali lastno stavko novinarjev

Zaporniški skesanec pri Možini

Janša in Pirkovič: igra moraliziranja o ugrabljeni RTV Slovenija

Homofob v Odmevih

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: