Vse v slogu: Podgoršek je nesramno lagal celo ob svojem odstopu

»Sporočam vam, da odstopam s položaja ministra. Odstopam izključno zaradi prepozno plačanega računa in s tem sprejemam odgovornost za svoja dejanja,« je dejal minister Podgoršek in poudaril, da so njegovo površnost skušali izkoristiti. Kakšno površnost? Mar ni bil ravnokar razkrit kot lažnivec? V skladu s prežvečenimi triki preusmerjanja pozornosti je po vsem sodeč zaigral na preizkušene strune teorije zarote, tega zimzelenega repertoarja domače psihopolitike.

V članku, v katerem sem analiziral vse Podgorškove in Toninove laži, apeliram k temu, da minister odstopi, kar se je potem res zgodilo. Toda pomembno je razumeti, kako se je: ob svojem slovesu je minister znova grdo manipuliral in obenem lagal. Naj pojasnim, zakaj je pomembno natančneje izpostaviti razlog odstopa, ki ga je pri tem navedel in je izmišljen in lažen, kajti minister preprosto ni mogel odstopiti »izključno« zaradi prepozno plačanega računa, kar naj bi se zgodilo zaradi njegove površnosti.

Ponavljajoče se laganje

Prav na dan odstopa je namreč v medije prišel še en dokaz, njegov elektronski dopis, ki dodatno razgalja dimenzije Podgorškovega grobega in res nesramnega laganja, kakršnega očitno krščanski demokrati še dalje podpirajo: ne samo, da ni pozabil plačali hotelskega računa, ampak je celo Davida Poštraka iz podjetja KŽK spomnil, naj ga ne pozabi poravnati!

Dokaz, ki ga je objavil Necenzurirano: minister je spodbujal Poštraka, da izpelje plačilo hotela (vir: POP TV)

Prepozno plačan račun torej ne more biti razlog za njegov odstop, ker je isti račun dejansko bil že plačan. Poravnalo ga je podjetje KŽK, še preden je sam po zanimanju novinarjev pohitel s svojim plačilom, hkrati pa zahteval, da se prvotno plačilo podjetja stornira. Ministrov načrt v stiski je bil jasen: prikriti resnično stanje in dejstvo, da so ga v KŽK, za katerega je verjetno lobiral, po vsem sodeč »častili« s hotelom. Ker si je, kot so sami pojasnili, minister bivanja v njem zaželel.

Ker prepozno plačan račun ne more biti razlog za odstop, ne v ožjem tehničnem smislu, saj je račun že bil plačan, in tudi ne v smislu pravega razloga odstopa, je ministrovo pojasnilo zlagano. Pomislimo: mar ni svojstvena ironija s pomembnim sporočilom, da je lagal celo v navedbi razloga za odstop po tistem, ko je bil ujet v seriji laži? Bomo temu rekli kesanje, bomo temu rekla visoka politična kultura?

Prepozno plačilo kot trik

A to še ni vse. Po eni plati se zgodba laganja prekriva s koruptivnim početjem in je zgolj njegova hrbtna plat; ne le, da je lagal, ampak je tako ravnal v situaciji, ki kaže na prakso prejemanja podkupnine oziroma prejema nedovoljene koristi in darila. S pomočjo laganja je želel zgolj maskirati svoje dejanje in se po vsem sodeč izviti iz primeža odkritja, da mu je bivanje v hotelu plačalo podjetje KŽK.  

S tem, ko je minister dejal, da je odstopil »izključno« zaradi prepozno plačanega računa, je želel nespretno prikriti obe zanj neprijetni okoliščini: nesramno laganje in tudi koruptivno prakso. Toliko o njegovi skrajni neprepričljivosti.

O tem, zakaj laži v politiki žal delujejo na ljudi in jim je zanje vseeno, v podkastu bloga

Toninova bahavost

Še hujše sprenevedanje, čeprav drugačno, si je privoščil njegov šef Matej Tonin. Ko je najprej izjavljal, da minister uživa njegovo zaupanje ravno zato, ker je račun poravnal, je v trenutku izjave kar dobro vedel, da ga je poravnalo podjetje KŽK, saj je informacija že bila razkrita v medijih. Zato je očitno kolaboriral v laži, kot sem že pojasnil. Nato se je od njega skušal tudi malce zvito distancirati: »O ministrovi iskrenosti naj presodijo volivke in volivci«.

Dan kasneje so krščanski demokrati ugotovili, da morajo izpeljati nadzor škode, saj je grozilo, da bo nova afera dodobra sesula Novo Slovenijo tik pred nedeljskimi volitvami. Odločitev je padla čez noč, v skupnem nastopu sta zato Tonin in Podgoršek pojasnila, da minister odstopa, prvak krščanskih demokratov pa se je pobahal:

»S tem minister Podgoršek tudi kaže politično kulturo, ki jo NSi želi gojiti – ne zgolj v besedah, ampak tudi v dejanju.«

Tonin res ne more govoriti o politični kulturi, kajti v njeni naravi zagotovo ni, da odstopaš iz zlaganih razlogov in s tem še naprej lažeš. Še manj bi to smelo biti del krščanske kulture. Če jo bodo v Novi Sloveniji želeli negovati, bodo morali odkrito navesti, da njihovi ministri odstopajo bodisi zaradi korupcije bodisi laganja bodisi obojega, kar se ni zgodilo. In prenehati izvajati laži celo v dejanju odstopa.

Na podoben način sta se oba hkrati zatekla še v poceni teorijo zarote – proti Podgoršku da se izvaja gonja in izsiljevanje, da ga želijo izkoristiti in da so se z njegovo površnostjo nekateri okoristili, saj se je menda postavil za gorenjske kmete. Prav nič ne kaže na tak scenarij! Da ti izsiljevalci plačujejo hotelske račune, ker si je sam zaželel dopustovanja? Še več, da je lobiral za podjetje KŽK, je včeraj znova potrdila tudi umaknjena direktorica Sklada kmetijskih zemljišč Irena Majcen.

Čista petka

Ob poceni retoriko bahanja o politični kulturi so se včeraj obregnili tudi v Inštitutu 8 marec. Spomnili so na pet dejanj, ki jih je izpeljala krščanskodemokratska »Čista 5ka« in kažejo na pomanjkanje osnovne higiene: na imenovanje podpredsednika NSi Valentina Hajdinjaka za predsednika uprave DARS, na podporo ministru Andreju Vizjaku, saj NSi ni podprla interpelacije ministra za okolje po tem, ko je njegov Zakon o vodah padel na referendumu, na nepodporo interpelaciji nekompetentne ministrice Simone Kustec, na kadrovanje v energetiki, ki ga izvaja minister Jernej Vrtovec, vključno z odstavitvijo Roberta Goloba, in na ministra Janeza Ciglerja Kralja, ki je med drugim dodelil 130 tisoč evrov sredstev zavodu Iskreni.

Toninova gesta nas, glede na mojo tezo o moralnem bankrotu slovenske politike, svari pred tragično okoliščino: če se na politično kulturo kdo res že po pomoti spomni, kajti tako hudo je, se žal le takrat, ko bi jo rad zlorabil. In podobno kot odstop ministra ni bil nikakršno moralno dejanje, je tudi zloraba sklicevanja na politično kulturo zgolj znak, da so si krščanski demokrati le reševali kožo, namesto da bi v kazen za ministra iskreno verjeli in se pokesali.

Novinarje čaka še Medijska noč

Domači mediji po svoji stari navadi pretežno niso zmogli niti tega, da bi dokazljivi laži rekli laž. Z redkimi izjemami, kot sta Dnevnik, Necenzurirano in Žurnal24, če naštejem tri najpomembnejše. Največ, kar jim je uspelo, je uporaba fraze, da je ministra »KŽK postavil na laž« in da je »pozabil plačati račun«, pri čemer so besede »pozabil« dali v narekovaje. Na podoben način so se skoraj vsi izmaknili opisom, da je šlo za verjetno podkupnino in da je minister vpleten v korupcijo.

Skratka, vse po stari navadi: sramežljivi avtokastrirani mediji delujejo kot grobarji slovenske demokracije in hote ali nehote podpirajo vladavino avtokratov. Morda pa je prava priložnost za novinarje, da se znova poveselijo na Medijski noči, ki jo tradicionalno prav jutri organizira Nova Slovenija. V preteklosti jim je na kitaro igral Lojze Peterle, pili pa so lahko Gin Tonin, Jernej Majster in Kraljevo viljamovko. Da jim bo le teknilo in blažilo bolečine ob avtokastraciji!

Nova Slovenija vabi novinarje na svojo Medijsko noč leta 2021

Več:

Laganje in korupcija: minister Podgoršek mora nujno odstopiti

Gin Tonin in medijska žurka: krščanski demokrati bi se zabavali z novinarji

Predinterpelacijsko odkrivanje nestrpnosti do kristjanov

Hajdinjak ostaja podpredsednik stranke in obenem vodi Dars

Kadrovanje v pisarni Nove Slovenije: zdaj tudi na Agenciji za varnost prometa

Volčje kvote kot ime za politično vmešavanje v podjetja: podpredsednik Nove Slovenije na čelu Darsa

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading