IN MEDIA RES na spletni platformi Nov dan

Inštitut Danes je nov dan je predstavil novo spletno platformo Nov dan, s katero lahko javnost neposredno podpira neodvisne medijske ustvarjalce. V pilotni izvedbi projekta sodeluje pet medijev in medijskih projektov, ki delujejo na področjih preiskovalnega novinarstva, aktivnega državljanstva in kritičnega pogleda na današnjo družbo. Bralci in bralke jih lahko podprejo v obliki mesečne naročnine, ki se med ustvarjalce razporedi proporcionalno, in sicer glede na čas, porabljen za branje prispevkov.

Na inštitutu Danes je nov dan opozarjajo na problematičnost obstoječih poslovnih modelov monetizacije spletnih vsebin, ki ustvarjalce silijo k uporabi oglaševanja ali prodaje podatkov svojih obiskovalcev kot glavni vir prihodkov. Tovrstni modeli namreč pogosto nagrajujejo senzacionalistično pisanje ali celo širjenje lažnih novic na račun kakovostnih vsebin.

Zato so predstavili spletno platformo Nov dan, preko katere lahko bralke in bralci v obliki mesečne naročnine v višini petih evrov neposredno podpirajo neodvisne medije in medijske ustvarjalce. Sredstva se bodo med njih razdelila proporcionalno, in sicer glede na količino časa, ki ga bodo uporabniki namenili branju posameznih prispevkov. S tem želijo na Danes je nov dan poskrbeti za pravično nagrajevanje kakovostnih vsebin, hkrati pa javnost opozoriti na številne neodvisne ustvarjalce, ki medijske projekte pogosto gradijo na prekarni ali prostovoljni osnovi.

V pilotni izvedbi projekta bodo sodelovali center za preiskovalno novinarstvo Oštro, zavod za spodbujanje aktivnega državljanstva in razvijanje medijske pismenosti Državljan D, medijski kritik Boris Vezjak, spletni portal Mešanec in Agrument, kritični zapisi, ki jih pripravljajo na Danes je nov dan. A ustvarjalci platforme pri tem pričakujejo, da se bo v primeru uspeha prvotne izvedbe število sodelujočih medijev s časom še povečevalo.

Nov dan sicer temelji na novem odprtokodnem standardu za monetizacijo spletnih vsebin (Web Monetization Standard oziroma WMS), katerega cilj je postati privzeti način plačevanja za spletne vsebine. WMS namreč omogoča preprosto, predvsem pa varno in učinkovito pretakanje vrednosti po internetu. Ker pa se standard šele oblikuje, je mogoče platformo Nov dan trenutno uporabljati zgolj na spletnih brskalnikih Chrome in Mozilla.

Več informacij o platformi je sicer na voljo na spletnem mestu www.novdan.si.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading