Praktično opravilna nesposobnost: Süddeutsche Zeitung o Janševem obračanju proti EU

1. julija letos bo Slovenija s svojim desnim populističnim premierjem Janezom Janšo prevzela rotacijsko predsedovanje v Svetu Evropske unije. Zaradi tega bo dvomilijonska država šest mesecev še bolj v središču pozornosti evropske javnosti po številnih napadih na svobodo tiska in politične nasprotnike, s katerimi brez zavor streže predsednik slovenske vlade.

To je le eden od osrednjih poudarkov zapisa Cathrin Kahlweit, dopisnice nemškega Süddeutsche Zeitung z Dunaja, v katerem opisuje skrbi Bruslja zaradi notranjepolitičnih težav Janševe vlade, obenem pa tudi problematičnosti njenega delovanja v Evropski uniji.

Konec letošnjega marca je v istem časopisu izšel relativno dolg avtorski prispevek pod naslovom »Državna predstava arogance in preračunljivosti«. Zapis sem podrobno povzel, avtor je avstrijski pisatelj Karl-Markus Gauss in v njem z veliko mero literarnega občutka za psihološko analizo opisuje značaj slovenskega predsednika vlade, ki se »poigrava z avtoritarnim slogom madžarskega kolega Viktorja Orbana«.

Naslovna opravilna nesposobnost

Že v naslovu lahko preberemo trditev, da je Janševa vlada dejansko opravilno nesposobna, za nameček pa deluje proti standardom EU, spomni novinarka in dodaja, da se je lansko jesen v sporu glede spoštovanja vladavine prava, ko je šlo za delitev proračuna EU, premier postavil na stran Poljske in Madžarske, prav tako pa tudi zadržuje imenovanje evropskih tožilcev iz Slovenije.

Kahlweit še dodaja, da so v Bruslju že mesece zaskrbljeni zaradi notranjepolitične stabilnosti v Ljubljani, da je Janševa vlada v resni krizi doma, pa se bo po njenem odrazilo tudi širše. Članek prav notranjepolitičnim razmeram posveča zelo veliko pozornosti in dodaja, da bi za slovenskega premierja predčasne volitve ob hkratnem predsedovanju Svetu EU lahko predstavljale veliko nočno moro. Ob tem podrobneje opisuje odhod stranke DeSUS iz njegove desnosredinske koalicije, predlog nezaupnice, ki je spodletel, poskus zamenjave sedanjega predsednika parlamenta Igorja Zorčiča, omenja pa tudi zaplete okoli ustavne obtožbe proti predsedniku vlade.

Politična žival vs. narcis s preganjavico

Letošnjega 19. marca je ista novinarka že objavila članek, v katerem zaznava razklanost polarizirane slovenske države:

»Pritisk na kulturo in medije, civilno družbo in pravosodje se stalno stopnjuje. Potovanje v Slovenijo ter pogovori s politiki, umetniki, novinarji in znanstveniki kažejo na vse to – in še več: razklana, skrajno polarizirana država, ki se opoteka pod agresivno retoriko in radikalnim pristopom moža, ki ga nekateri označujejo kot izkušeno ‘politično žival’ s solidno podporo, drugi pa kot brezobzirnega narcisa s preganjavico.«

Nov članek zaključuje z navedkom iz časopisa Delo, ki da je vlado označil za opravilno nesposobno, hkrati pa napovedal, da se bo polarizacija okrepila pred praznovanjem 30. obletnice samostojnosti tik pred prevzemom predsedovanja.

Da je ta vlada opravilno nesposobna, je dejansko kot očitek utečen politični izraz, ki ga je uporabila že Janševa SDS, zato ji sam naslovnik težko oporeka. Že leta 2003 je na ta način označil koalicijo pod vodstvom LDS, ki jo je dejansko porazil na volitvah oktobra 2004. Sicer pa je enako sintagmo za vlado Alenke Bratušek leta 2013 uporabila stranka SLS in takrat predlagala oblikovanje tehnične vlade.

Navzlic temu, da se neugledni zapisi v evropskih medijih o Sloveniji in Janezu Janši kar vrstijo, pa je v enournem pogovoru z Igorjem Pirkovičem na tretjem kanalu TV Slovenija, ki sicer sploh ni namenjen temu, predsednik vlade zanikal, da bi ugled države v tujini trpel. Po njegovem gre še dalje za res osamljene primere »izvoza« laži iz Slovenije, ki so nato, »oplemenitene« z nekakšno evropsko noto, kasneje uvožena nazaj v državo.

S tem je nakazal trenutno držo slovenske vlade, nekakšno zanikanje kot propagandno taktiko, v tem primeru okoli tega, da bi ugled Slovenije drugod po svetu trpel, s čimer se nenehno spravlja v mučno protislovje.

Več:

Süddeutsche Zeitung o tem, zakaj Janšev pozdrav z ljubljanskega gradu s »Hello Budapest« ne bo uspešen

Državni sekretar razlaga, da so Janševi tviti neškodljivi za ugled Slovenije

Je minister Logar skrajno nerodno demantiral Janšo?

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading